Naslovnica Vijesti Domaća glazba Mr.Lee & Ivanesky s Paolom Magellijem predstavljaju ‘Gorske divove’

Mr.Lee & Ivanesky s Paolom Magellijem predstavljaju ‘Gorske divove’

Podijeli objavu

Mr.Lee & Ivanesky, Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, zajedno su krenuli u novu kazališnu avanturu. Naime potpisuju autorsku glazbu za predstavu koju režira veliki Paolo Magelli imena „I giganti della montagna“ / „Gorski divovi“ autora Luigija Pirandella za koju vlada veliko zanimanje javnosti. Čak pet manjinskih kazališta surađivalo je na ovom projektu u koprodukciji. To su Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u koprodukciji s Njemačkim kazalištem Grada Temišvara, Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta, Nacionalnim institucionalnim albanskim kazalištem iz Skopja i Mađarskim kazalištem iz Subotice.  Svi su zajedno radili na predstavi koja je dio projekta Re(discovering) Europe/Ponovno otkrivanje Europe. Publici se predstava premijerno predstavlja 2. ožujka na sceni riječkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Kako za Rijeku kao prijestolnicu kulture, tako i za cijelu Hrvatsku, važno je naglasiti da je ovo prvi kazališni projekt EPK 2020 – Rijeka Europska prijestolnica kulture i jedan od prvih sufinanciranih projekata od strane Europske unije što dodatno potvrđuje njegovu veličinu.

Uz glazbu za cijelu predstavu, Mr.Lee & Ivanesky napisali su  i završnu simfoniju od petnaest minuta, a u završnoj skladbi, u aranžiranju orkestra opere riječkog HNK, sudjelovao je i glazbenik Frano Đurović. Poznati hrvatski glazbenici oduševljeni su suradnjom s Paolom Magellijem kao i cijelim glumačkim ansamblom predstave. „Paulo zahtjeva da smo na svakoj probi, koje traju po cijeli dan i da u interakciji s glumcima stvaramo glazbu. Nakon probe često ostajemo završiti ono što smo kroz dan radili. Cijeli taj proces ne umara nego nadahnjuje. Nema ispred sebe nikakav tekst, cijelu priču ima u glavi, zna sto hoće i ne možete ga se prevariti s krivom replikom, pokretom ili glazbom.“, kaže Damir Martinović Mrle.

Prvi puta su s velikim Paolom Magellijem surađivali na predstavi „Galeb“ gdje su prepoznali zajednički odnos prema umjetnosti i kreativnom stvaralaštvu unutar kazališne umjetnosti. Ta suradnja dovela ih je i do današnjeg projekta gdje su sinergijom stvorili glazbenu kulisu ove obećavajuće predstave.„Uz to što svjedočimo iskonskom talijanskom tempramentu, imamo privilegij družiti se s jednim od posljednjih europskih intelektualca. Putovanje koje traje već četrnaest godina za mene, a za Mrleta posljednja četiri mjeseca. Iz dana u dan iskreno se bojimo trenutka premijere jer se više nećemo viđati i s ostatkom ove talentirane glumačke ekipe“,  dodaje Ivanka Mazurkijević o suradnji.

Sama predstava u sezoni 1966/1967 bila je već postavljena u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. „Uzbudljivo je nakon toliko godina biti “svjež” u nastojanju da se predstavi djelo koje je toliko suvremeno. Divovi su stvorenja, svojevrsna neljudska koncepcija koja nema, ni ne želi bilo kakav vid kulture osim razuzdane zabave. Kako bi Pirandello rekao “Zlato i moć divova ništa ne mogu kada neoprezno uđu u kraljevstvo mašte umjetnosti i pjesništva. Veliki pjesnik ne ostvaruje kompromis koji bi drugima pogodovao. Jer njegova priroda sačinjena je od nevinosti, nesebičnosti do krajnjih granica, a cilj mu je savršenstvo koje ga tjera na približavanje više Bogu nego ljudima.” , kaže Mrle oduševljen predstavom na kojoj je bio pravi užitak raditi. „Neobično da danas isti ti divovi čupaju i glođu i stupaju besmisleno, a ostatak mršavog pjesnika načet je u njihovoj besmislenoj čeljusti. Ništa se nije promjenilo, no još uvijek “bolesna Ilse” stupa i zastupa riječ umjetnikovu . Ništa se nije promjenilo, no još nije gotovo.“, dodaje poznati riječki umjetnik.

Nakon premijere predstave „Gorski divovi“ Mr.Lee & Ivanesky nastavljaju stvarati glazbu za novu predstavu čije ime ćemo vam otkriti uskoro.