Podijeli objavu

Promocija foto-monografije „Long Play – zabilješke u vremenu“ autora Blagoja Borislava Pešića održana je u četvrtak 10. listopada 2019. u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Monografija koja sadrži 1332 portreta 333 regionalnih glazbenika iz prvih pedeset godina rock glazbe (od 1950. do 2000. godine) na ovim prostorima tiskana je uz podršku HDS ZAMP-a.

Foto: Tomislav Jagar

Samo je događanje okupilo mnoga legendarna lica rock scene, ali i zaljubljenike ovog „vječno mladog“ žanra. Tako su promociji prisustvovali Davorin Bogović, Boris Leiner, Mladen Juričić, Dražen Scholz, Drago Diklić, Jurica Pađen, Ricardo Luque, Davor Rodik, Elis Lovrić, Boris Hrepić, Fedor Boić, Mario Igrec, Vladimir Kočiš Zec, Marinko Colnago, Aleksandar Dragaš, Bojan Mušćet, Slavin Balen i mnogi drugi glazbenici i glazbeni publicisti.

Foto: Tomislav Jagar

Autor je kolekciju fotografija i popratnih biografskih tekstova s puno truda i žara radio više od 6 godina, pa je ova večer za njega bila od posebnog značaja: „Rođen sam 1973. godine i cijeli sam život bio okrenut rock and rollu, a ljubav se posebno intenzivirala u tinejdžerskim godinama. Priča oko izdavanja knjige rodila se 2013. godine, a završena je ove 2019. godine. Ovo je naravno moj osobni izbor „najvažnijih“, ali u knjizi je sigurno zastupljena većina bendova koji su ostavili trag svojim pjesmama. Osnovna ideja od početka je bila spajanje tog kulturnog dijela regije kroz rock glazbu što je, čini mi se, i ostvareno.“

Večer su svojim energičnim nastupima dodatno zagrijali bendovi Psihomodo Pop, Turisti i Kawasaki 3p, čija su imena za publiku bila posebno iznenađenje jer su čuvana u tajnosti sve do početka promocije.

Foto: Tomislav Jagar

Pešić je na promociju donio i crni barski stolac na kojem su sjedili portretirani glazbenici i koji je proputovao cijelu regiju. Posebno je istaknuo kolege koji su mu bili od velike pomoći u stvaranju zbirke: „Dražen Scholz mi je bio prva ruka u uspostavljanju kontakata s glazbenicima već na samom početku rada, a njegovom je zagrebačkom stanu u nekoliko dana nastalo prvih 25 portreta muzičara iz Hrvatske. I tako je krenulo, glazbenike sam fotografirao u svim zemljama regije. Svugdje sam dolazio s osmijehom i otvorena srca, a tako sam i dočekan. Iako sam mali umjetnik, zbirka je financirana uglavnom mojim privatnim sredstvima, pa zahvaljujem HDS ZAMPu na pomoći i što je prepoznalo vrijednost ovog projekta“, rekao je Pešić.

„Slavljenje glazbe kao poveznice preko granica vremena i prostora, zajednički je cilj HDS ZAMPa i glavne ideje ove zbirke. Zato smo s ponosom pomogli u realizaciji projekta koji je okupio glazbenike iz cijele regije i u kojem se nalazi više od 120 portreta članova Hrvatskog društva skladatelja. Zanimljivost je što su portreti poredani abecednim redom tako da nema nekih posebnih podjela na države ili bendove, što je u konačnici i glavna odlika glazbe“, istaknuo je Milan Majerović-Stilinović, savjetnik za komunikacije službe ZAMP i moderator promocije.