Matija Dedić Jazz.hr Quintet u ZKM-u. Večer puna emocija uz sjajnu glazbu i legende domaće jazz scene

by stu 10, 2020Domaća glazba, Koncerti, Vijesti

Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja u ponedjeljak je u Zagrebačkom kazalištu mladih posebnim koncertom Matija Dedić Jazz.hr Quinteta obilježio svoj 30. rođendan, ali i bogatu karijeru sjajnog Matije Dedića. Za koncert se prodala ograničena količina ulaznica zbog epidemiološke situacije u zemlji, a publika je ispred dvorane čekala ne bi li se oslobodilo koje mjesto. Nastup je bio dostupan i putem live-streaminga, a publika je uz ovacije pratila svaku Matijinu skladbu.

Na početku samoga koncerta Matiji Dediću je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a, uručio nagradu “Miroslav Sedak Benčić” povodom 25 godina njegova skladateljskog rada na području jazz glazbe, a naš slavni pijanist nije skrivao oduševljenje tom posebnom nagradom. Koncert je otvorio vlastitom skladbom sa svog albuma “Influences”, nakon čega su mu se na pozornici pridružili bubnjar Kruno Levačić te kontrabasist Zvonimir Šestak. Kao trio su izveli nekoliko skladbi, a zatim su im se pridružili saksofonist Saša Nestorović te trubač Davor Križić. Vidno raspoloženi, ove legende hrvatskog jazza koje su s Matijom nastupale od njegovih samih početaka, kao uigrani kvintet priuštili su publici u dvorani i pred ekranima emotivnu te energičnu virtuoznu svirku, koja je trajala punih dva sata. Nakon niza izvrsnih izvedbi Matijinih autorskih skladbi, ali i skladbi Davora Križića koji je publiku vodio kroz koncert, oduševljeni gledatelji dvaput su ih vraćali na bis, na kojem ih je Matija počastio između ostaloga i nadahnutom solo izvedbom jedne Arsenove skladbe.

Matija je inače dobitnik više od trideset nagrada Porin, objavio je više od 20 studijskih albuma, a tijekom cijelog razdoblja od 25 godina aktivan je kao skladatelj te je djelovao s brojnim sastavima, ali i kao solo izvođač.

U foajeu Zagrebačkog kazališta mladih publika je mogla pogledati i retrospektivnu izložbu plakata Jazz.hr-a od proteklih 30 godina.

Organizator koncerata je Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.