Matija Dedić briljirao na prvom od dva koncerta na Ljetnoj sceni Amadeo

by kol 31, 2017Domaća glazba, Koncerti, Vijesti

“Na ovoj sceni sam od samih početaka, na njoj sam proslavio rođenje kćeri, na njoj je bio i zadnji Arsenov koncert, a ako i nije, volio bih da je” – tim je riječima Matija Dedić započeo sinoćnji koncert na Ljetnoj sceni Amadeo. Prvi od dva koncerta “Matija i prijatelji” započeo je Runjićevim evergreenom “Molitva za Magdalenu”, skladbom koja se nalazi i na njegovom novom studijskom albumu “Male ljubavi….(susreti)”. Bio je to ujedno i odličan uvod za prvu gošću večeri, Merimu Ključo, svjetski poznatu harmonikašicu, koja je i specijalna gošća na Matijinom aktualnom albumu.

Njihovu izvedbu još jedne legendarne Runjićeve pjesme “Potraži me u predgrađu” publika je ispratila dugotrajnim pljeskom, a upravo ovom skladbom i započinje niz od jedanaest glazbenih klasika koje je Matija odabrao za svoj novi album. Zajedno su izveli i tradicionalnu skladbu “Kradem ti se u večeri”, a potom je Matija prepustio pozornicu Merimi koja je svojom virtuoznošću na harmonici i izvedbom tradicionalne pjesme “Okreni se niz đul-bašću” pokazala čime je osvojila publiku diljem svijeta. “Sudar” crno bijelih tipki i glazbenici sjedinjeni u nevjerojatnoj kemiji koji uranjaju potpuno u svaku odsviranu notu koju potom maestralno prenose na publiku, iščitavala je svu njihovu strast i ljubav prema glazbi koju stvaraju. Publika je tražila još, a za ovaj kratak susret Matija i Merima izveli su još jednu skladbu s albuma, legendarni “Odlazak”, Arsena Dedića.

slika 620px

Lidija Bajuk, jedna od najpoznatijih pjevačica etno glazbe i kantautorica, bila je Matijina slijedeća gošća. Poznanstvo i suradnja ih veže još od 1998. godine, a od tada su istu pozornicu dijelili, kako su sami rekli, više od sto puta. Etno zvuk u Tadijanovićevoj pjesmi “Visoka žuta žita” i međimurskim tradicionalnim pjesmama uz gitaru i prekrasan Lidijin glas savršeno se uklopio u Matijinoj klavirskoj pratnji. Treća gošća i Matijina prijateljica bila je Lea Dekleva, još jedna uspješna glazbenica i kantautorica koja je uz klavir otpjevala pjesme “Odlaziš njoj” te Arsenovu “Tvoje tijelo, moja kuća”.

Gostovanja svojih gošći, Matija je vješto prekidao svojim opusom u kojem su još jednom došle do izražaja skladbe uz koje je odrastao, “U registraturi”, “Ni ti, ni ja” , “Sve što znaš o meni”, “Tvoje nježne godine” i ostale.

Ogoljen i pun emocijama i poštovanja prema skladbama koje je izvodio i u koje je utkao sve ono zbog čega je s pravom naš najbolji pijanist, prepoznala je publika koja je i nakon gotovo 2 sata tražila još. Nakon sjajne večeri, Matiju Dedića očekuje večeras još jedan koncert, a na pozornicu će uz njega, ponovo nastupiti njegovi prijatelji i vrhunski glazbenici, Matej Meštrović, Kristijan Beluhan i Tedi Spalato. 

Album “Male ljubavi (…susreti)” po cijeni od 89 kuna kupite na prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na poveznicama:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=942875
iTunes: https://itunes.apple.com/us/album/id1246309571
Amazon: https://www.amazon.com
Deezer: http://deezer.com/album/42851411