Podijeli objavu
Foto: sibenik.in

Direktor OFF-a Vojo Marković predstavio je danas u Perivoju Roberta Visianija program 12. po redu Šibenčanima omiljenog Jazz&Blues festivala koji će se održati od 19. do 21. srpnja na staroj lokaciji ispred crkve sv. Frane – piše šibenik.in

Prvog dana OFF-a, u četvrtak 19. srpnja, prvi se na pozornicu penje Vedran Ružić, poznati hrvatski kontrabasist koji će u Šibeniku premijerno predstaviti projekt ‘Spiritual Market’. Riječ je o projektu koji objedinjuje Porinom nagrađeni album i prvi hrvatski jazz film nastao na temelju tog istog albuma.

Projekt je to koji spaja umjetnosti, jer će se uz koncert na kojem uz Ružića na kontrabasu nastupaju i Pavle Miljenović na gitari, Adriano Bernobić na bubnjevima i Mario Bočić na saksofonu, paralelno na pozornici emitirati i film, koji je autorsko djelo samog Vedrana Ružića – rekao je Marković.

Drugi se na pozornicu prvog dana festivala penje pijanist, kompozitor, aranžer i glazbeni pedagog Vasil Hadžimanov, nezaobilazno ime srpske i europske jazz scene s početka stoljeća. U njegovu zvuku uočava se neprestana želja za fuzijom i unošenjem noviteta, odnosno korištenje balkanskih motiva na neposredan i iskren način. Na OFF festivalu Hadžimanov će premijerno izvesti i pjesme s još neobjavljenog albuma ‘Lines in Sand’, koji se na tržištu očekuje ove godine.

Petak otvara Zvjezdan Ružić Sexstet, bend brata Vedrana Ružića. Riječ je o pijanistu, aranžeru i skladatelju iz Rijeke koji je prvi samostalni album ‘The Knightingale Cabaret’ objavio 2015. godine, i koji mu je donio i dvije nominacije za Porin. Glazba i kultura našeg podneblja isprepletena u zvučnu mrežu američkog jazza ideja je kojom se Ružić vodi u komponiranju svoje glazbe. Ovaj mladi skladatelj iza sebe već ima zanimljiv opus autorskih djela, kolaboracija i nagrada od kojih treba istaknuti čak četiri strukovne nagrade ‘Status’ za najboljeg jazz pijanistu koje dodjeljuje Hrvatska Glazbena Unija.

Poznati šibenski gost, globalno cijenjeni gitarist Miroslav Tadić i Yvette Holzwarth zatvorit će drugi dan OFF-a. Tadić, porijeklom iz Tuzle, svestrani je umjetnik i profesor gitare ovdašnjoj publici najpoznatiji po suradnji s Vlatkom Stefanovskim i Radom Šerbedžijom. U Šibenik dolazi s violinisticom Yvettom Holzwarth iz Los Angelesa, čiji se glazbeni interesi kreću od europskog , arapskog i američkog folka do suvremene eksperimentalne glazbe i improvizacija.

Zadnji dan u subotu otvara Marko Ramljak band šibenskog violinista s ljubljanskom adresom koji je već 2015. godine oduševio publiku OFF festivala, kada je premijerno izveo skladbe sa svog trećeg studijskog albuma ‘Mindset’. U međuvremenu je album dobio i svoje koncertno izdanje, gdje Ramljaku leđa drže Branimir Gazdik na bubnju, Luka Veselinović na basu, Maasej Kovačević na klavijaturama, Hrvoje Rupčić za udaraljkama i na saksofonu Lenart Krečić. Marko Ramljak, koji je stalni član Gibonnijevog benda, svojm je solo albumima, ali i raznim suradnjama ostavio iznimno dubok trag na suvremenoj jazz sceni u nas. Koncerti njegova benda istovremeno nude uzbudljivu izvedbu i kontemplirajuće iskustvo.

Elvis Stanić Group, jazz fusion skupina, zatvorit će 12. OFF festival svojim spojem mediteranske melidioznosti s ritmovima latino glazbe i suvremenim jazz tendencijama. Izdali su pet autorskih albuma i kompilaciju najboljih ostvarenja. Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša najnagrađivaniji je domaći jazz skladatelj, a 2008. odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Na koncertu u Šibeniku, uz Elvisa Stanića nastupit će i Tonči Grabušić – bubnjevi i udaraljke, Damjan Grbac – bas i Ivan Popeskić – klavijature.

Naš festival košta točno onoliko koliko možemo za njega izdvojiti, a za nešto više jednostavno nemamo trenutno novaca. Pretprodaja karata počet će ubrzo, festivalska za sva tri dana koštat će 200 kuna, a dnevne sto kuna – rekao je Vojo Marković.

Festival uživa i podršku Grada Šibenika i Turističke zajednice Šibenik, bez kojih, kako kaže Marković, ne bi bilo moguće organizirati OFF.