Magične blizanke Ibeyi objavile su novi, treći album “Spell 31”

by svi 7, 2022Nova izdanja, Strana glazba, Vijesti

Na trećem albumu Spell 31, objavljenom danas (06.05.) u izdanju XL Recordings, bliznake Liza Kainde Naomi Diaz ponovo su mobilizirale snagu svoje sudbine koja im je podarena u formi dua Ibeyi (što na Yoruba jeziku iznači “blizanke”) i koja ih je dovela na put obnove u potrazi za istinskim skladom, iscjeljenjem i magijom.

Inspiriran “čarolijom 31” preuzetom iz drevne egipatske Knjige mrtvih (Papyrus of Any), na albumu je deset pjesama koje su sestre zajedno napisale, producirale i snimile, i stvorile skupa s dugogodišnjim suradnikom, producentom Richardom Russelom. U ovaj divan glazbeni projekt uključeni su među ostalima i Jorja Smith, Pa Salieu, BERWIN, a također i njihovi otac i majka.

cover – “Spell 31”

Nadovezujući se na već najvažnije iščekivanje, posljednji singl ‘Rise Above’, koji je prethodio objavi albuma, nastavlja se na pobjavljene ‘Lavender & Red Roses’ Jorjom Smith, vrlo emotivnu ‘Sister 2 Sister’ i fenomenalnu prvu ponudu s novog albuma ‘Made of Gold’, na kojoj se pojavljuje gambijsko-britanski reper Pa Salieu. Za pjesmu ‘Rise Above’ može se reći i da je obrada punk himne iz 1981. benda Black Flag, onako kako ju vide Lize Kainde i Naomi, a nastala u suradnji s istočno-londonskim reperom i producentom porijeklom s Trinidada BERWIN-om, i Ibeyinim producentom Richardom Russelom. Originalnu pjesmu djevojke ranije nisu čule, nastala je na inicijativu producenta Russela. Nadovezujući se samo na originalan tekst, Ibeyi su kao osnovu iskoristile stari sample bubnjeva svoga oca, slavnog kubanskog perkusioniste (porijeklom nigerijskog Yoruba naroda) Miguela Díaza i napravile novu himnu koja u jednoj novoj verziji odjekuje i danas.

Spell 31” je najhrabrija ponuda dua Ibeyi do sada, protuotrov za apatiju u podijeljenom svijetu”, objašnjava aktivistkinja i pripovjedačica Janaya Future Khan u eseju o “Spell 31” i dodaje: “Eteričnog, kristaliziranog potpisa, Ibeyi harmonije spojene su s gospelom, uvjerljivim perkusijama, značajnim, duboko rezonantnim basom i elektronskim neo soul ekspresijama, prenoseći nas u uzvišenu sirovost koja je oplemenjena preciznom rukom producent Richarda Russela i sintetirizana u zadivljujuću jasnoću.”

Foto | Sandra Ebert

Više o Ibeyi:
Od objavljivanja njihovog kritički i globalno hvaljenog drugog, eponimskog albuma “Ash”, njihova glazba okupila je obožavatelje i saradnike među nekima od najpoznatijih umjetnika današnjice, uključujući Beyoncé, Residente, Alvin Ailey, JR, Lin-Manuel Miranda, Prince, Roy Hargrove, Adele, Kamasi Washington, David Byrne i Emicida. Glazba magičnog dua Ibeyi, rezultat je njihovog jedinstvenog, zadivljujućeg spoja jorubanske muzike s modernim jazzom popom, elektronikom, soulom i hip-hopom.

Njihova glazba i originalne skladbe predstavljene su u filmovima ROMA i “How to Stop a Recurring Dream” (Kako zaustaviti ponavljajući san – film Edwarda Morrisa), kao i u kampanjama za brendove Chanel, Nike i Louis Vuitton.