LP Duo u atmosferičnom „Mayday! Mayday! Mayday!” videu

by srp 1, 2022Domaća glazba, Izdvojeno, Nova izdanja, Vijesti

Samo dva tjedna nakon objavljivanja video prče za „The Beginning”, LP Duo predstavlja još jednu u nizu audio-vizualnih poslastica. Riječ je o videu za skladbu „Mayday! Mayday! Mayday!” koja činio jedno poglavlje albuma „Dead Sea” – drugog studijskog izdanja koje je jedan od najznačajnijih skladateljsko-izvođačkih dvojaca suvremene klasike u regiji i šire osmislio, napisao, izveo i producirao za klavire, hibride i sintesajzere.

„I naizgled mirna plovidba može postati oluja. Nakon prve polovice skladbe u kojoj dominira dijalog klavira, pojavljuje se zvuk sintesajzera koji nas vodi ka rješenju. Kompozicija koja je imala više svojih života i drugačijih aranžmana, ovog puta pred vama je u aranžmanu za dva klavira i sintesajzere“, poručuju Sonja Lončar i Andrija Pavlović.

Kao i za sve dosad predstavljene pjesme, prateći spot potpisuje vizualni umjetnik, dizajner, filmski kreativac i glazbenik Laslo Antal.

Album „Dead Sea“ se naručiti i slušati može OVDJE, a LP Duo uživo se mogu čuti u izvođenju kompozicija na aktualnoj turneji koja je u punom jeku. Na redu su nastupi na umjetničkim festivalima „Mermer i zvuci” u Aranđelovcu, „Arte Piano” u Italiji i „ARLEMM” u Arilju.

Jedan od najznačajnijih skladateljsko-izvođačkih dvojaca suvremene klasike u regiji i šire, dobitnici mnogobrojnih nagrada i glazbeni inovatori, Sonja Lončar i Andrija Pavlović kao LP Duo nedavno su objavili svoj novi autorski projekt naziva „Dead Sea. Izdanje čini 11 skladbi koje prate priču dvoje putnika u potrazi za smislom te je zamišljeno kao audio-vizualni koncept u kojem je svaka pjesma popračen video pričom koji cjelovito dočarava glavnu naraciju albuma. Osim u CD formatu (a ubrzo i vinilnom izdanju), album „Dead Sea“ dostupan je i na glazbenim platformama.

„Album je nastajao u razdoblju tijekom kojeg su naša introspekcija i kreativnost bile na vrhuncu. U onoj mjeri u kojoj se cijeli svijet umirio i čekao da se Zemlja nastavi okretati kao i prije, naša podsvijest je odlučila da se, dijametralno suprotno zakonima klasične fizike, ubrzano prelijeva i svakodnevno isporučuje velike količine novih harmonija i melodija.“, izjavili su Sonja Lončar i Andrija Pavlović o kreativnosti i inspiraciji koja stoji iza aktualnog studijskog izdanja.

Nakon albuma „Duality“ iz 2019. godine i spajanja naizgled nespojivih svjetova analognog i digitalnog, „Dead Sea“ nastaje i komunicira kroz dodir s najfinijim unutrašnjim doživljajima i emocijama. Retro futuristički spoj klavira i syntheva je nešto što LP Duo već čini prepoznatljivim dvojcem, a ovog puta točka melankoličnog preispitivanja u kombinaciji melodija i harmonija doseže svoj vrhunac. Na albumu se može čuti i novi zvuk koji je odraz njihovih utjecaja među kojima su Erik Satie, The Doors, Michael Nyman, Ryuichi Sakamoto, Yann Tiersen, Nils Frahm, Daft Punk i mnogi drugi.