LP Duo nastavlja nas voditi izvan granica stvarnosti novim singlom „Coast”

by svi 20, 2022Nova izdanja, Strana glazba, Vijesti

Nakon singla „Up To The Hills“, jedan od najznačajnijih skladateljsko-klavirskih dvojaca suvremene klasične glazbe na Balkanu i šire, dobitnici mnogobrojnih nagrada i glazbeni inovatori, Sonja Lončar i Andrija Pavlović kao LP Duo predstavljaju novi singl „Coast“ koji donosi još bliži uvid u njihovo nadolazeće drugo studijsko izdanje „Dead Sea“. Nova pjesma jedna je od 11 skladbi s albuma koje prate priču dvoje putnika u potrazi za smislom. „Coast“ je odsad dostupan na svim glazbenim platformama.

„Najnježnija od svih obala u konstantnom preplitanju klavira i syntheva. Vodeća, nostalgična tema putujućih glazbenika vodi nas do srednjeg, uzburkanijeg djela i priprema nas za još snažniji povratak tematskog materijala. Mekoći u uvodu i završetku skladbe pomaže upotreba Rouds instrumenata“, kažu autori o svom novom singlu. Novu pjesmu – kao i prethodnu – prati atmosferični spot iza čije režije stoji Laslo Antal.

LP Duo na iščekivanom novom albumu (najavljenom za 3. lipnja) stvara karakterističan novi zvuk u kome se mogu čuti odlike mnogih predaka njihovog glazbenog usmjerenja, među kojima su Erik Satie, The Doors, Michael Nyman, Ryuichi Sakamoto, Yann Tiersen, Nils Frahm, Daft Punk i mnogi drugi.

„Album je nastajao u našem studiju u Beogradu u razdoblju tijekom kojeg su naša introspekcija i kreativnost bile na vrhuncu. U onoj mjeri u kojoj se cijeli svijet umirio i čekao da se Zemlja nastavi okretati na isti način kao i prije, naša podsvijest je odlučila da se, dijametralno suprotno zakonima klasične fizike, ubrzano prelijeva i svakodnevno isporučuje velike količine novih harmonija i melodija. Jasno nam je bilo odmah da je razvojni put pojedinca očigledno često u potpunoj suprotnosti sa onim kuda se kreće civilizacija. Uslijed ovog olakšavajućeg saznanja, neizbježan je osjećaj velike usamljenosti, ali i nada da je integrirani pojedinac upravo taj jedan otok i pokretačka snaga u mrtvom moru sila koje gravitiraju generalnoj rutini“, kažu Sonja Lončar i Andrija Pavlović o svom novom izdanju.

Izdanje „Dead Sea“ dostupno je za prednarudžbe.

Nakon albuma „Duality“ iz 2019. godine i spajanja naizgled nespojivih svjetova analognog i digitalnog, „Dead Sea“ nastaje i komunicira kroz dodir sa najfinijim unutrašnjim doživljajima i emocijama. Retro futuristički spoj klavira i syntheva je nešto što LP Duo već čini prepoznatljivim duom, s tim što ovog puta točka melankoličnog preispitivanja doseže vrhunac zahvaljujući izuzetnoj kombinaciji melodičnosti i harmonije glazbe. Za ovo izdanje se može reći da je zaokružen audiovizualni projekt: svaku skladbu prati i filmski video sadržaj koji cjelovito dočarava glavnu priču albuma, a sve to pod rediteljskom palicom vizualnog umjetnika, dizajnera, filmskog stvaratelja i glazbenika Lasla Antala.

Očigledno je da LP Duu odgovaraju izleti u skladanje primijenjene glazbe, nakon čega dolaze sa novim, originalnim materijalom koji slušatelje, kroz uzbudljivu naraciju, vodi na čarobno glazbeno putovanje izvan svih granica stvarnosti.