Podijeli objavu

Jedan od najupečatljivijih regionalnih benova, zagrebački bend Lika Kolorado, čiji je frontmen glumac i radijski voditelj Filip Riđički, objavljuje novi singl „Kuća”, s njihovog hvaljenog drugog albuma „Kontura” koji je izašao u veljači u izdanju Classic Recordsa.

Autor glazbe je Vanja Senčar, a Filip Riđički potpisuje i tekst novog singla koji kao da proročanski progovora o trenutačnoj situaciji u kojoj se cijeli svijet nalazi i svaki pojedinac pokušava pronaći neki svoj siguran prostor u kojem se osjeća dobro, sretno i spokojno.

„I ništa mi ne možeš tu, ovu kuću je sagradio zvuk. I ništa mi ne možeš tu, ovaj zid je sagradio zvuk”, refren novog singla simbolički nagoviješta eskapizam, koji nam je u vremenima u kojima se nalazimo i nužan i nametnut. Tijekom pandemije svi smo bili zatvoreni u kuće, koje su postale simbol sigurnosti, ali i potencijalnih problema zbog premalog prostora i međuljudskih odnosa. Upravo zbog toga novi singl Like Kolorado progovara o nekoj drugoj kući koja nije fizička, nego ju je sagradio zvuk, odnosno mi sami pomoću glazbe u vlastitoj glavi.

– Skupljam rečenice, kad mi dođu. Zamišljam ponekad da gradim zidove od svih tih papirića, tekica u koje zapisujem te rečenice, da gradim neko zdanje gdje se mogu sakriti od svijeta, neko mjesto gdje mi nitko ništa ne može. Otvoriti kapiju hrđavog cvileža, uvući se unutra s nekim i biti siguran. Mozak mi je često na autopilotu, nisam najprisutniji na svijetu, letim naokolo i ne gledam, ne doživljavam, ne upijam. Negdje u svom eskapizmu, sakriven od pogleda. Tamo negdje, okružen nečitkim rečenicama, gledam kroz prozore i vičem da mi nitko ništa ne može, tu okružen zvukom. To je ta pjesma, to je Kuća, siguran prostor vlastite tvorevine, gdje možeš pobjeći i nestati, ako želiš. A u ovoj dvije i dvadesetoj, takav prostor je itekako dobrodošao – ističe Filip Riđički, čiji je autorski rad prepoznat i cijenjen kod publike i kritike.

Novi singl „Kuća” stiže nakon vrlo uspješnih singlova „Gospođa” i „Spasoje” s albuma „Kontura”, objavljenog dvije godine nakon prvijenca “Smiješ zaurlat” (2018.) koji je Liku Kolorado pozicionirao među najperspektivnije bendove u regiji. Aranžman novog singla potpisuje bend, produkciju, mix i master Srđan Sekulović Skansi, a za pjesmu je snimljen i lyric video koji autorski potpisuje Oliver Krivić.

– Bio sam na moru, na Krku, biciklima, prijatelj i ja. Plan je bio skakati po otocima, no kad je lupila žega odlučili smo ostati na prvom. U jednom trenu čujem komešanje uz kiosk. Baka s unukom, razlike ne samo u godinama već u čitavim svjetovima. Unuka, djevojčica od pet godina, urla na sav glas – da želi sladoled. Baka ne da jer idu na večeru. Ali mala stala radit scenu, baki neugodno, ali ne posustaje, ne može sladoled, idemo kući. Ali mala se ne da, soji tamo, i urla, smijeh od uha do uha, valjda kuži da baku svi gledaju, smije se, grohotom, dosta glasno za tako malo biće. Ne smiješ se smijati, urla baka. Smijem – kaže mala. Smiješ se, a ne smiješ, veli baka. Smijem, ponovi mala. I ostala mi je ta rečenica – smiješ se a ne smiješ. I bilo mi je drago jer sam znao što sa njome sve mogu – staviti je među druge dobre rečenice koje skupljam u glavi, kao dokaz da se njima možeš zaštiti, sagraditi od dobrih misli neke zidove gdje ti nitko ništa ne može, neki krov za sakriti se od žege. I ta malecka, za nju je bio taj stih: pored beskrajne buke, ona poznaje snove. Tako je nastala Kuća, ljeta dvije i osamnaeste – objašnjava Filip kako su nastali stihovi novog singla.

U međuvremenu njegov bend Lika Kolorado odrađuje koncerte, naravno u uvjetima koliko im ova situacija s pandemijom korona virusa i mjerama koje je uveo Krizni stožer dopušta. Prošli tjedan održali su vrlo uspješan koncert u Vinkovicima, a čim to bude moguće planiraju i svirku u Zagrebu. Filip je, osim toga, zauzet i snimanjem nove sezone serije “Crno-bijeli svijet”, u kojoj ima glavnu ulogu mladog novinara Voljena Kipčića Kipa.