Podijeli objavu

Znate onaj osjećaj kad prvi put čujete neki bend i osvoje vas baš na to prvo slušanje i onda nakon toga jednostavno postanete njihov fan. Cupkate na svaku njihovu notu. Pjevate svaki njihov tekst. Da da. Baš takav bend su Bang Bang.

Pozdrav ostalim članovima benda, a mi smo za ovu priliku reći ćemo ‘proćakulali’ sa Hrvojem Prskalom i Larom Antić.

Lara, Hrvoje kako ste nakon Nove godine? Jeste se dobro proveli, ali i odmorili?

Lara: Hvala na pitanju, odlično smo se proveli i odmorili! Sad već žalimo što su blagdani tako brzo prošli.
Hrvoje: Ako ništa drugo, sada se konačno možemo odmoriti od nerada i blagdanske prehrane. Ovo nam je bila prva Nova godina koju smo dočekali u proljetnim jaknama. Sad znamo kako vama na moru zna biti lijepo i u zimskim danima.

Odmah za početak ove godine festival i to onaj Zagrebački, treći put nastupate na ovom festivalu, nakon „Imam“ i „Pijani i zaljubljeni“ ove godine nastupate s pjesmom “Papar i sol”, o čemu nam pjesma govori?

Hrvoje: Inače ne volim kad se pjesma mora objašnjavati, osjećam se kao onaj lik koji objasni vic nakon što ga ispriča… 🙂 Ali jasno mi je odakle ta potreba, ima jako puno pjesama/tekstova koje i ja ne razumijem. Uglavnom, pjesma govori o suprotnostima i njihovom balansu i kompromisu. Nije nikakva revolucija, napisano je do sada jako puno pjesama na tu temu, jedino što je mene vodila činjenica da se taj tekst ne mora nužno odnositi samo na ljubavne odnose. Jako puno je antonima i na našoj društvenoj i političkoj sceni.

Tko je radio na pjesmi?

Hrvoje: Tekst i glazbu potpisuje moja malenkost, ali na aranžmanu je radio cijeli bend. Tako je s većinom naših pjesama. Na probi odsviram grubu skicu, nekad je to samo refren, ili neki segment i onda svako iz benda da neku svoju ideju. Kako pjesma dalje nastaje, tako se i aranžman mijenja u hodu. Često znamo snimati probe kako bismo što bolje čuli kako pjesma napreduje. Ili nazaduje, onda sve opet ispočetka.
Lara: Volimo eksperimentirati s aranžmanima pa nam snimanja znaju dugo trajati, ali to je valjda prokletstvo kada imaš tri producenta u bendu. A kažu da su žene komplicirane… 😀

Za “Papar i sol” snimljen je i vrlo zanimljiv spot tko je radio na njemu i tko još osim benda sudjeluje u spotu?

Lara: Spot za pjesmu ˝Papar i sol˝ potpisuje dvojac Raul Brzić i Ljubo Zdjelarević kojima je ovo već sedmi spot za grupu Bang Bang. Ljubo i Raul prvenstveno su naši dobri prijatelji s kojima se volimo družiti, surađivati i stvarati. Trudimo se snimati glazbu i spotove koji nas izdvajaju od ostalih. U spotu se pojavljuje i sjajna plesačica Andrea Solomun s kojom nam također ovo nije bila prva suradnja. Naime, Andrea je zaplesala i u našem spotu za pjesmu „Imam“. Glavna ideja za video ˝Papar i sol˝ bila je u isticanju razlika i suprotnosti, a cijelu priču naglasili su stajlingom (BiteMyStyle Fashion design), šminka (Ivana Bilandžija-Billy) i neobične perike (Katica Topčić- Fabula De Forma).

Recite nam malo više o projektu “ZG 80”, imate prste i u tome? 🙂

Lara: I prste i glas! 🙂 Spomenuti Ljubo Zdjelarević, producent je filma ZG80 i zamolio nas je da mu za potrebe filma napravimo novu glazbu. Nažalost, originalna glazba iz tog vremena nije se mogla koristiti pa smo mu odlučili pomoći. Hrvoje je osmislio, a bend odsvirao i otpjevao 14 songova. Ima tu svega; od rock balada, dalmatinskih šansona, himni iz prošlih vremena pa sve do narodnjaka. Naravno, uvjet je bio da svi songovi zazvuče što realnije vremenu u koje je smještena radnja filma.

Hrvoje: Sve u svemu, veliki izazov, ali i zadovoljstvo za sve nas. Ne znam kada bi inače bend imao priliku svirati toliko različitih stilova, a teško da bi nas netko drugi, osim Ljube nagovorio da se okušamo i u narodnjacima. 🙂

Osim u ovom projektu sudjelovali ste i u „Zimzeleno, a novo“ vjerujemo da nije bilo lako obraditi stare hitove kao recimo Radojku Šverko u pjesmi „Svijet je moj“?

Hrvoje: ˝Zimzeleno A novo˝ odličan je projekt Croatia Records-a i Zlatka Turkalja. To je i izvrsna prilika za sve mlade izvođače da se upoznaju i uhvate u koštac s pjesmama koje su obilježile neko drugo vrijeme i koje su dio glazbene povijesti, kako Hrvatske tako i Ex-Yu. To je projekt koji educira glazbenika i slušatelja. Zanimljivo je da Turki ne bira samo pjesme s A strana koje su bile ˝hitovi˝. Najbolji je primjer ova naša druga obrada ˝Sasvim slučajno˝, grupe Xenia, koju mi do tada nikada nismo ni čuli.
Lara: Dati takvim pjesmama osobni ‘touch’; odsvirati ih i otpjevati u nekom posve drugačijem aranžmanu ogroman je izazov, ali i težak zadatak. Govoreći iz pozicije vokala benda, mogu reći da se nisam osjećala ugodno kada sam trebala snimiti pjesmu ˝Svijet je moj˝. Mislila sam da ta pjesma ne može zvučati drugačije od onog kako ju je gospođa Šverko otpjevala, ali uspjeli smo. Pjesma je u našem aranžmanu potpuno ogoljena. Slična priča je i s drugom pjesmom, samo što smo nju na kraju obradili u stilu rock balade. Volimo takve izazove i još jednom hvala Zlatku Turkalju što nas se sjetio i ponovo zvao.

Za one koji ne znaju vi ste jedan mladi bračni par, vjerujemo da je sve lakše u dvoje, pa tako i posao kojim se bavite? Jesmo li u pravu ili.. ? 🙂

Lara: Sad oboje moramo paziti što ćemo reći 🙂
Hrvoje: Naravno da je lakše! Iako ima to ponekad i svojih mana ali one su zanemarive. Sumnjam da bi međusobno imali toliko razumijevanja da oboje nismo iz svijeta glazbe. Svakodnevno dobar dio dana posvećujemo glazbi i bendu, bilo da je riječ o probama, gostovanjima u medijima ili samo druženju s dečkima iz benda. Evo, i na ova pitanja odgovaramo skupa, tako da puno vremena provodimo zajedno, a to valjda nije na odmet.
Lara: Eto, on je odgovorio pa sam se ja ovaj put izvukla! 🙂

S obzirom da je redakcija Glazbenog infa u Šibeniku, moramo se malo dotaknuti i našeg grada. Česti ste gosti u Šibeniku, koja je to nit koja vas veže uz Krešimirov grad?

Lara: Mene jako puno toga. Kao dijete dosta sam provodila na moru i jako sam vezana za Dalmaciju. Jedna sam od rijetkih sretnica koja je mogla birati hoće li kod maminih na more u Dubrovnik ili kod tatinih u Šibenik. U Šibeniku i danas žive moji baka i dida, dobar dio djetinjstva provela sam kod njih. Najljepše što me veže za Šibenik su naše zaruke. Hrvoje zna koliko volim more i Šibenik pa me zaprosio uz more. Nažalost, danas si zbog posla i obaveza ne možemo često priuštiti odlazak na kratke vikende, ali nagovaram Hrvoja da ubuduće više vremena provedemo na moru.
Hrvoje: I meni se Šibenik zavukao pod kožu. Sviđaju mi se ljudi, hrana, arhitektura grada, čak sam i pronašao svoje omiljeno mjesto za jutarnju kavu, ali i marendu u „Marendi“. Volim i ja doći u Šibenik, ali oprezno to pokazujem Lari. 🙂

Prije dvije godine nastupili ste na Šansoni u Šibeniku s pjesmom “Prijezir” i pokupili drugu nagradu žirija. Vraćate li se i ove godine možda?

Hrvoje: Planiramo se svakako vratiti. Imamo jednu baladu koju već neko vrijeme doživljavamo kao potencijalnu za Šansonu, ali mi smo svake godine na festivalu, ako ne na pozornici onda negdje u publici.
Lara: Ako mene pitate, vraćamo se sigurno!

Zagrebački festival ili Šansona u Šibeniku? 🙂

Lara: Lijepo ste nam zapaprili i zasolili s ovim pitanjem 😀
Hrvoje: Ako pitate Laru, njoj je najbitnije da je što bliže moru. Znači, Šansona. Ja sam ipak zagrebački dečko pa ja onda moram reći Zagrebački festival.
Lara: Teško je tu izabrati… Oba festivala su stvarno odlična. I što se tiče organizacije, produkcije, ambijenta, atmosfere, medijske popraćenosti i naravno, nastupa uživo. Imaju sve ono što je nama glazbenicima bitno. To su festivali na kojima možete vidjeti i mlade izvođače koji su tek započeli svoj glazbeni put kao i one koji već imaju jako puno utakmica u nogama. Po meni jedina je razlika što se na Šibensku šansonu prijavljuju isključivo šansone, dok se na repertoaru Zagrebačkog festivala može naći bilo koji glazbeni žanr.

Za početak ove godine već smo rekli nastupate na Zagrebačkom festivalu, koji su planovi do ljeta?

Hrvoje: Mi zapravo ne planiramo, barem ne na neke duže staze. Na proljeće objavljujemo singl koji će također biti duet, ali o tome svemu ne možemo još puno govoriti jer želimo da to ostane iznenađenje. Također, na ljeto planiramo izbaciti još jedan singl, ali još se dogovaramo koja bi to pjesma bila. Voljeli bi da nam svaka pjesma nađe put do publike, ali tu nema pravila ma koliko planirali. Nekad pjesma prođe, nekada ne… Nekad prođe ona za koju smo se najmanje nadali. Nema pravila, ali zato je zanimljivo.
Lara: Bang Bang ima jedan poseban ritam. Svi uživamo u ovome i bend doživljavamo kao ˝posao˝ s kojim odmaramo mozak zato sve planiramo ˝neplanski˝. Nadamo se da će i ovo ljeto biti plodno što se svirki tiče i da ćemo se gledati i slušati i u Šibeniku.

Osim dueta sa Sašom Antićem koji je najbolji trenutak u prošloj godini za Bang Bang?

Hrvoje: Bilo je jako zanimljivih momenata u prošloj godini… Spomenuti film ZG80 je zaključio godinu kao najgledaniji domaći film i osvojio nagradu publike na Pula film festivalu gdje smo i mi održali koncert u finalnoj večeri. Svirali smo na nekim, za nas, novim mjestima i gradovima, sudjelovali na CMC200 festivalu u Slavonskom Brodu i nastupili pred par tisuća ljudi. Zasvirali smo uživo i na modnoj reviji dizajnera Zorana Aragovića u sklopu Fashion.hr-a, što je bio super doživljaj, pogotovo muškom dijelu benda.:) Svakako tu je i naša prva vokalna suradnja sa Sašom iz TBF-a. Teško je izdvojiti najbolji trenutak, svakako ćemo 2017. godinu pamtiti po zanimljivim stvarima, a ako 2018. bude jednako dinamična bit ćemo zahvalni i zadovoljni.

Za dobre želje nikad nije kasno, mi vama u novoj godini želimo puno zdravlja i brdo dobre glazbe i hitova, a vi nama? 😊

Lara : Hvala vam na lijepim željama i ovom razgovoru! Vama želimo, prije svega, također puno zdravlja i privatnog i poslovnog uspjeha.
Hrvoje: Uz sve navedeno, ja vam želim još veću čitanost i jako puno klikova i naravno, plaćenih oglasa! 🙂 Vidimo se u Šibeniku!

Bang Bang možete pratiti na Facebooku te na njihovim internet stranicama.