Podijeli objavu

Krešo Bengalka, splitski reper, kroničar njegovih ulica i prvak tvrdog đira, u petak, 6. travnja koncertno je zagrebačkoj publici predstavio svoj drugi studijski uradak “Split ZOO” u izdanju Croatia Recordsa, jedno od najočekivanijih rap izdanja.

Rafalno ispaljivanje stihova koji kao oštrica režu našu realnost sve je samo ne ugodno – Kreši je jedan izlazak u grad, lokalnu birtiju ili šetnju kvartom dovoljan da kirurški precizno secira Split, a i ostale gradove diljem regije koji dišu slično stanje stvari. Paralela sa splitskim zoološkim vrtom nije slučajna – grad je kavez, a rijeke turista samo promatraju kako se domaćini usiljeno keze. Split je priča za sebe, ali savršeno koincidira i s ostalim gradovima diljem regije.

Ispunjen pregrađeni Veliki pogon Tvornice kulture dovoljno govori o Krešinoj popularnosti u Zagrebu, a publika će svakim koncertom biti sve brojnija – vojska se stvara. Koncert je Krešo otvorio s pjesmom “Sine” koja otvara album “Split ZOO” nakon čega su se redale “U glavu”, “Pobjeda”, “Repetiram”, “El Comandante”… Prvi gosti pojavljuju se na stejdžu, a to su “splitska dica” Speedheadsi koji s Krešom repetiraju jer tad ih ni’ko ne dira. Žuvi skupa s Krešom živi “Supersport” i vadi “Kalashnikov”, a Stipe Srdela s kapuljačom na glavi živi “Nokturno”. Vuk Oreb se dovlači iz divljine – uvili su Tvornicu kulture Krešo i ekipa. Naravno, nije Krešo zaboravio niti na Kišu Metaka jer je izvedba pjesama “Model”, “Mejaši”, “Pljačkam turiste” i “Komuna” izazvala apsolutno oduševljenje. Prije izvedbe pjesme “Ovdi” Krešo je najavio da je to idući i posljednji singl s albuma “Split ZOO” za koji se spot trenutno snima.

slika 620px

slika 620px

slika 620px

Krešine rime pogađaju u srž, refreni se razlijevaju našim, cinizam progovara dok se gledamo u ogledalo – 25 izvedenih pjesama, među kojima i sjajne “Šta ćeš?, “Na sebi ne štedim”, “John 3:16”, “Jim Morrison” koje su uglas bile otpjevane, potvrdili su Krešu kao jedno od najjačih regionalnih rap imena. Dok god ima tvrdih kvartovskih priča, sumnjivih likova iz haustora, lake i brze zarade bit će i stihova koje će Krešo poput rafala ispaljivati ravno u publiku koje će biti sve više.

Croatia Records prepoznala je novu generaciju hrvatskih repera scenu – Krešin drugi studijski album “Split Zoo” objavljen je s bonus CD-om, prošlogodišnjim albumom i Krešinim prvijencem “Finale”. Za vrijeme izvedbe zadnje pjesme “Božić”, na kojoj su mu se pridružili svi gosti, Krešo i ekipa podijelili su publici majice i CD-ove – stihovi su se izredali, darovi su podijeljeni, vratit će se Krešo uskoro.

Fotografije: Karla Matulina