Koncert za memoare: Željko Bebek s punom zagrebačkom Arenom proslavio 50 godina karijere

by lis 30, 2023Domaća glazba, Vijesti

Željko Bebek je 28. listopada s punom zagrebačkom Arenom slavio 50 godina karijere, na svojem najvećem samostalnom koncertu dosad. “Želim da ova noć bude nezaboravna – meni hoće jer mi se ispunila želja da budem u najljepšoj hrvatskoj dvorani. Pozdravljam večeras sve generacije” riječi su legendarnog pjevača, čiji su stihovi duboko ukorijenjeni u kolektivnoj svijesti regionalne kulture.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Željko Bebek (@zeljkobebek)


Energično od samoga početka, dinamični je karizmatik prepoznatljivog eksplozivnog i hrapavog glasa uz bezuvjetnu podrške publike pjevao hitove birane aplauzima od 1974. do danas. S više od trideset naslova iznio je teatralan koncert na raskošnoj pozornici, uz najvjernijeg scenskog partnera, sina Zvonu i novi prateći bend.

Pregled opusa

Provevši nas kroz sve faze stvaralaštva, od desetljeća Bijelog dugmeta preko 40-godišnje samostalne karijere, Bebek je oduševio snagom svog nezamjenjivog vokala. Koncert je započeo energičnim izvedbama pjesama “Il me ženi il tamburu kupi” i “S tobom su godine minute”, a zatim publiku kroz tri sata dinamičnog nastupa proveo kroz pomno biranu koncertnu set-listu.

U rokenrol činu kao nekoć, uzeo je u svoje ruke i električnu gitaru, oplevši po „Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac“, a nekoć prvi rock hitovi s prostora bivše države uz arenski zbor od tisuću glasova doveli su do erupcije energije. „Ne spavaj mala moja muzika dok svira“ pjesma je s kojom Bebek broji svoju eru, a danas ju izvodi uz bok sinu Zvoni koji je, kako kaže, njegova spona s najmlađim generacijama. Kakav otac takav sin, pokazali su i u svom akustičnom setu koji je potvrdio da Zvone nije samo prva gitara Bebekova novog benda, nego i njegova desna ruka.

U furioznom trosatnom vremeplovu izvrsno složenih naslova koji nisu davali publici prostora za odmor, na pozornici se pjevaču pridružilo troje posebnih gostiju. Iz Nizozemske je prijatelju na jubilarno slavlje doletio Dragan Điđi Jankelić, bubnjar albuma Bijelog dugmeta “Bitanga i princeza” i “Doživjeti stotu”. Upravo ga je Bebek doveo u bend i revitalizirao zvuk legendarne sarajevske grupe, a nakon izvedbe energične „Doživjeti stotu“, Điđi je samostalnom dionicom za bubnjevima dodatno demonstrirao svoje umijeće.

Halid Bešlić kao gost iznenađenja

Svestrana multiinstrumentalistica Lana S. dramatičnim je i emotivnim saksofonom podvukla jedan od prvih i ujedno najvećih hitova pjevačeve samostalne karijere „Dabogda te voda odnijela“. Veliko iznenađenje večeri izazvao je Halid Bešlić, kad se na raskošnu pozornicu popeo tijekom izvedbe njihova legendarnog dueta „Da zna zora“ i dobio ovacije Bebekove vjerne publike.

Moj je poseban užitak što je upravo on sa mnom večeras na pozornici i to što smo prije 30 godina iznijeli ovu emotivnu pjesmu iz stvaranja ljubavne poezije iz Bosne i Hercegovine. I u Sarajevu kažu, ako si neki pjevač, onda si morao jednom u karijeri otpjevati “Da zna zora”! Upravo zahvaljujući Halidu, i ja sam sebe upisao u taj divni klub” prisjetio se Bebek.

Nastup je priveo kraju uz pjesmu “Laku noć svirači”, a pri samom završetku svojoj je publici poručio: “Učinili ste me sretnim da mogu mirno nastaviti putovati koncertima i u daljnjim vremenima“. Koncertnu večer završio je izvedbom pjesme “Time je ujedno najavio nastavak koncertne aktivnosti na temeljima zagrebačkog nastupa, a potom napravio i milenijski selfie s rastućom publikom svih generacija.

Jubilej 50 godina karijere Željko Bebek je obilježio svojim najvećim samostalnim koncertom  dosad, održanim u organizaciji Baba Productiona, a puna zagrebačka Arena potvrdila je kako su u pedeset godina njegove pjesme postale bezvremenske, vječno upisane u glazbenu povijest ovih prostora.