Podijeli objavu

Sinoć je na Silbi održan povijesni koncert “Hommage à Bruno Bjelinski & Igor Kuljerić“ u čast dvojici velikih hrvatskih skladatelja koji su stvarali na Silbi, Bruni Bjelinskom i Igoru Kuljeriću, čije je skladbe izveo Simfonijski orkestar HRT-a. Orkestrom je ravnao maestro Alan Bjelinski, a kao solistica je nastupila Ivana Kuljerić Bilić. U sklopu ovog emotivnog i jedinstvenog koncerta, izvedena su Kuljerićeva djela Folk Art II, Silbenski tanac i Riki Levy: pet prizora iz baleta, te 9. Simfonija Brune Bjelinskog. Za koncert je vladao nezapamćen interes publike koja je do posljednjeg mjesta ispunila čaroban prostor Galerije Marije Ujević-Galetović, a sam koncert osobno nije propustila ni renomirana kiparica Ujević-Galetović, Robert Knjaz, kompozitor Davor Herceg, bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin i brojni drugi uglednici.

Zbog ogromnog zanimanja publike, brojni su posjetitelji ostali slušati koncert izvan prostora Galerije, jer naprosto više nisu stali unutra. Izvorna folklorna skupina Silba prije početka ovog maestralnog koncerta izvela je Silbenski tanac, koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske i to na oduševljenje svih generacija publike, pa je i nakon koncerta, ova popularna silbenska folklorna skupina još jednom zaplesala i zasvirala, a plesu se pridružio i maestro Bjelinski.

„Sinoćnji je koncert potvdio da je naša Silba uistinu autentičan i jedinstven otok umjetnika i glazbenika. Još jednom želim zahvaliti svima koji su omogućili da se ovaj koncert dogodi, Mariji Galetović-Ujević, Koncertnom uredu Zadar, Izvornoj folklornoj skupini Silba, Simfonijskom orkestru HRT-a i posebno, obiteljima Bjelinski i Kuljerić. Želimo da ovaj koncert postane silbenska tradicija!“ kazao je nakon koncerta Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba i jedan od glavnih organizatora ovog povijesnog koncerta na otoku Silba.

Koncert je održan u sklopu manifestacije Silbenskog kulturnog ljeta – Silba Summer Festival, koji se nastavlja sjajnim programima. Tako na silbensku ljetnu pozornicu Galerije Marija Ujević-Galetović u četvrtak, 19. srpnja stiže etno koncertni program „Gradovi i sela“ Zrinke Posavec, koja će na Silbi promovirati svoj istoimeni aktualni studijski album, u pratnji glazbenika Brune Šercara i Kristine Bjelopavlović Cesar.

Koncert započinje u 21,30, a na repertoaru će se naći obrade poznatih sevdalinki, tradicionalnih i starogradskih pjesama poput Sjajna Zvijezdo, Jesen stiže dunjo moja, Zajdi, zajdi i mnogih drugih, u vrhunskoj interpretaciji Zrinke Posavec.

Foto: Mihaela Mikšić, Pero Lovrović