Kojoti nakon ljetne turneje najavljuju izlazak novog singla i luksuznog boxseta i vinyla

by srp 19, 2017Domaća glazba, Vijesti

Nakon što su 28. siječnja izašli iz čak 16 godina duge hibernacije i održali nezaboravan, povratnički koncert u sklopu festivala Brijačnica, bilo je neizvjesno da li će Kojoti, jedan od ponajboljih rock ‘n’ roll bendova na ovim prostorima nastaviti dalje s koncertima i kreativnim radom ili će ponovno utonuti u dubok, moćan san.

”Zvijezde večeri, reformirani Kojoti počeli su pola sata iza ponoći s “I Wanna Be Your Dog” iz repertoara Iggya Popa i The Stoogesa. Dočekani su kako i dolikuje zvijezdama večeri, pljeskom i transparentima.

Alen, Vanja, Davor i Bobo su se ukazali na sceni pojačani klavijaturistom, a pripomogao im je i Igor Djeke, usnoharmonikaš koji surađuje s Kojićem u Disciplini kičme. Funkoidna i psihodelična “Jedva stojim” nastavila se rolati na započeti furiozni povratak nakon sedamnaestogodišnje hibernacije, dok je “Sto milja daleko od nje” formirala grotlo. “Pet milijardi ljudi” i obrada Kojine “Trese, lupa, udara” također su izazvale ludilo, “Lud od slobode” je donijela još jedno pjevanje s publikom.

Kojoti su djelovali kao da nikad nisu otišli, a njihov garažni blues rock je ostario mnogo bolje nego što je itko prognozirao, pogotovo novinari časopisa Nomad, koji su Alena, Davora, Vanju, Marija i Bobu vrijeđali gore nego što sada najsnobovskiji mediji govore o cajkama. Taman kad su se Kojoti ispuhali, negdje na prijelazu milenija, na svjetsku su scenu došli neki novi klinci, The White Stripesi i The Black Keysi, tako da je tog zvuka itekako falilo.

“Izgubljen u svemiru” i “Halucinacija” su nastavile sjajan niz, no to je samo bila predigra za “Hodala je pola metra iznad zemlje“, koja je publiku potakla na pjevanje s bendom. Dramaturški vrhunac je pripao psihodeličnoj “Zajaši zmaja”, a kraj regularnog dijela je pripao prvom hitu “Razuzdan i lud”.

“Posljednji metak” i “Ti imaš ono što meni treba” izvedene su na bisu koji je zvučao, ruku na srce, tek dijelom isplanirano, odnosno više spontano.

I Alen i Davor su ostali vidno iznenađeni pozitivnom reakcijom publike i bila bi šteta da priča o Kojotima ostane samo na ovome. Sad još nek’ se Nomad reformira pa da vidimo tko je imao jači povratak”. – www.muzika.hr

No, kockice su se za njih posložile, ispostavilo se da ih je publika jedva dočekala jer im je nedostajao upravo takav, punokrvni rock ‘n’ roll kakav ispostavljaju Kojoti, a kemija se među starim kolegama Davorom Vidukom, Alenom Marinom, Vanjom Marinom i Bobom Grujčićem obnovila na najbolji mogući. Uz sve to, četvorci se pridružio mlad i iznimno talentiran klavijaturist Dan Divjak koji po potrebi pjesme Kojota razgrana što vokalno što na ritam gitari.

Bend je nastavio dalje te je prvi sljedeći koncert održan u Rijeci u Pogonu Kulture, zatim u Osijeku pa u Novigradu u Istri te Šibenik u sklopu Regius festivala.

A, ljeto 2017. još uvijek nije stiglo ni do svoje polovice, a pred Kojotima se nalazi poduži niz zakazanih koncerata:

22.7. Mostar Blues&Rock Festival,
28.7. Zadar-Forum
29.7. Koprivnica-Rock Live
12.8. Čitluk-Evergreen Grin Fest
15.8. Pula-Kaštel
18.8. HoomStock-Hum na Sutli
24.8. Varaždin Špancir Fest
26.8. Vukovar – VUKOVAR FILM FESTIVAL
21.9. Rovinj – Weekend Media Festival

te su još uvijek u pregovorima s riječkom Harterom.

Nakon što završe s ljetnom turnejom, Kojoti će u dogovoru sa svojom izdavačkom kućom Dancing Bear Records pripremiti luksuzni boxset koji će sadržavati sva tri albuma ‘Kojoti’, ‘Halucinacija’ i ‘Sex, disco kung fu’ te bonus materijal odnosno demo album snimljen s prvim frontmenom benda, nedavno preminulim Robertom Bušićem Bušom. Riječ je o legendarnom materijalu Kojota otpjevanom na engleskom jeziku.

Sve to bit će popraćeno i best of LP izdanjem te prvim, novim singlom koji će Kojoti objaviti nakon 20 godina!