Jumbo Big Band otvorio sezonu Jazz orkestra HRT-a

by lis 10, 2023Domaća glazba, Vijesti

Novu koncertnu sezonu Jazz orkestar HRT-a počeo je kao dio Jumbo Big Banda! Nakon beogradskog koncerta 3. listopada, sinoć je ostvaren i zagrebački Jumbo Big Band. Riječ je o jedinstvenom događaju koji spaja jazz orkestre javnih medijskih servisa triju zemalja na jednoj pozornici: Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Big Band RTV Slovenije i Big Bend Radiotelevizije Srbije. Osim što se se predstavili svaki pojedinačno, tri orkestra nastupila su i zajedno, upravo kao Jumbo Big Band, i to pod vodstvom cijenjenog austrijskog dirigenta, band leadera i pedagoga Sigija Feigla koji je kod nas poznat i kao dugogodišnji vođa nekadašnjeg HGM jazz orkestra Zagreb u kojemu su stasali mnogi danas etablirani jazz glazbenici.

„Predvoditi ovakav jedinstveni koncert za mene je izuzetno lijepa prigoda. Ovako nešto rijetko se događa – tri big banda sviraju u isto vrijeme na istome mjestu. Poznajem puno glazbenika ovdje, još od kada su bili gotovo djeca, jer je većina studirala u Grazu gdje sam ih podučavao. Svi su sjajni svirači, pa je to bio zbilja lijep susret, poput velike jazz obitelji, i ovdje u Hrvatskoj, i u Srbiji i u Sloveniji. Drago mi je da sam tu“, bio je ponesen dojmovima nakon koncerta maestro Feigl.

Događaj svoj uzor ima u povijesnom susretu orkestara Counta Basiea i Dukea Ellingtona, a korijene u Glasbenoj paradi, trodnevnoj smotri big bendova bivše Jugoslavije koja se održavala u Radencima u Sloveniji. Prvi spoj triju orkestara iz Hrvatske, Slovenije i Srbije dogodio se 1989. kroz nastupe u Cankarjevu domu u Ljubljani, u zagrebačkom Lisinskom i u Sava centru u Beogradu.

Svaki se orkestar predstavio samostalno izvedbama skladbi svojih nacionalnih autora te zajedničkim nastupima za koje su aranžmane napisali njihovi tadašnji dirigenti Jože Privšek, Silvije Glojnarić (koji je i sinoć bio u publici) te Zvonimir Skerl. Gotovo trideset godina poslije, 2018., na Jazz festivalu u Novome Sadu održan je novi susret, a sada su konačno sazrele prilike i za turneju Jumbo Big Band; počela je 3. listopada u beogradskoj MTS Dvorani, nastavljena sinoć u zagrebačkom Lisinskom, a zaključit će je koncert u ljubljanskom Canrarjevu domu.

Koncert je otvorio domaćin, Jazz orkestar HRT-a, kultnim hrvatskim jazz standardom Intima nekadašnjeg dugogodišnjeg vođe našega orkestra Miljenka Prohaske. I Big Band RTV Slovenija te potom Big Bend RTS prisjetili su se važnih pokretača jazz scene bivše Jugoslavije odnosno vlastitih zemalja: tradicijskom Stoji, stoji Ljubljan’ca u aranžmanu Jožea Privšeka, odnosno Collageom Bore Rokovića.

Izlazak Sigija Feigla na scenu značio je početak zajedničkog programa. Pojasnio je koliko je zahtjevno sjediniti tri big band formacije u jedinstveno izvođačko tijelo:

„Tri puta je više glazbenika na na pozornici, pa je vrlo teško postaviti sve u pravu ravnotežu zvuka, uz dinamiku, tempo, ritam… To je najveći izazov u vodstvu tako velikog orkestra, ali ovako dobri glazbenici uvelike olakšavaju moj rad, pa sam zadovoljan.“

United We Stand Lenarta Krečiča, In the Sign of Libra Duška Gojkovića (ar. Ivan Ilić), Bembe Zlatka Černjula (ar. Miron Hauser) – nizale su se skladbe nošene monumentalnim zvukom i energičnom dinamikom solista i orkestara. Naposljetku Jumbo suita donijela je obrade nacionalno prepoznatljivih napjeva: Vehni, vehni fijolica, Zrejlo je žito i Vranjanka (ar. Luka Žužić, Aleš Avbelj, Draga Toković/Ivan Ilić). Burnom odobravanju publike glazbenici su se odazvali standardom Take the A Train Dukea Ellingtona.

Osim što je pripremio naš orkestar za zajednički nastup pod vodstvom Sigija Feigla, umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser u Jumbo Big Bandu sudjelovao je i kao bas trombonist.

„Orkestar sam pripremao na sličan način kao i inače, da dobijemo homogen zvuk prije negoli smo se u Beogradu pridružili ostalim orkestrima na opsežnoj probi sa Sigijem. Ono što mi je bio izazov uz pripremu, bilo je učenje moje dionice na bas trombonu. Nekako sam čekao da obavimo pripremu i da sjednem u orkestar i postanem jedan od muzičara koji će uživati u događaju. Zbilja je to nešto što se ne događa svakodnevno. Nadam se da ću opet u životu imati prilike tako nešto doživjeti“, bio je iskren Miron Hauser.

Jumbo Big Band ostvaren je zahvaljujući suradnji triju javnih medijskih servisa u čijem okrilju djeluju tri orkestra, te Hrvatskog društva skladatelja čiji je Festival JazzHR sinoćnjim koncertom zaključen, i to uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije.Snimke radijskog i televizijskog prijenosa dostupne su na platformi HRTi.

„Na organizacijskoj razini riječ je o velikom pothvatu, potrebno je naći pravo mjesto i vrijeme gdje se to može održati, svi se orkestri moraju posvetiti istome cilju, a i nove skladbe i aranžmani se moraju napisati, kako bi ovakvo događanje dobilo svoj nastavak. Svakako, ja bih volio biti više u kontaktu s ovakvom okolinom, za mene je to jako lijepo i posebno iskustvo. Nadam se će biti još prilike da se ovako nešto ostvari“, zaključuje maestro Sigi Feigl.