Podijeli objavu

Sinoć je u Zagrebu održana jubilarna 25. dodjela najveće medijske nagrade u Hrvatskoj, Večernjakove ruže.

Ova medijska nagrada se dodjeljuje u sedam različitih kategorija: najbolja TV osoba godine, najbolja radijska osoba, glumačko ostvarenje, glazbenik godine, TV emisija godine, radijska emisija godine te novo lice. Nominirane je odabrao stručni žiri, no pobjednike su odabrali čitatelji Večernjeg Lista, koji su izrezivali kupone iz novina, zvali i slali poruke za svoje favorite.

Jučerašnja dodjela je ipak bila puno više od pukog čitanja dobitnika. Sam početak večeri je bio bombastičan, kada je Maksim Mrvica izveo Mission Impossible i tako otvorio ovu jubilarnu Večernjakovu ružu.

Osim Mrvice, tijekom večeri su još nastupili Jacques Houdek i Roko u duetu, Gibonni sa zborom Izvor te Josipa Lica s Hladnim Pivom. Najemotivniji trenutak dodjele je bio upravo taj kad je Gibonni sa zborom Izvor izveo pjesmu Dobar dan posvećenu neponovljivom Oliveru Dragojeviću.

Ono što je još obilježilo ovu dodjelu jest što uz sedam uobičajenih kategorija, dodijeljene su još dvije – Oliveru Mlakaru za životno djelo, a Josipa Lisac je dobila ‘Zlatnu ružu’. Radi se o nagradama koje su sinoć prvi put dodijeljene, no ne postoji osoba koja misli da se radi o nezasluženim nagradama. Oliver Mlakar je jedan od najboljih, ako ne i najbolji, televizijskih voditelja koje je hrvatska televizija ikada imala, a Josipa Lisac je jednostavno Josipa Lisac – diva svjetskog ranga!

Cijela je dodjela bila izuzetno elegantna i profinjena, ali daleko od uštogljene – bilo je taman dovoljno duhovitih, pametnih i zanimljivih dosjetki da potakne publiku u HNK, ali i pred malim ekranima, na spontani smijeh i aplauz. Sve to zahvaljujući odličnoj kombinaciji Danijele Trbović i Barbare Kolar, koje su tako prvi put nastupile zajedno kao ‘istospolna voditeljska zajednica’.

Ipak, u središtu cijele dodjele jest ipak bila dodjela nagrada. U kategoriji najboljeg glumačkog ostvarenja, pobjedu je odnijela Nives Ivanković za svoju ulogu u hit seriji ‘Novine’. Kad je prihvatila nagradu, posvetila ju je velikanu hrvatskog glumišta koji nas je prerano napustio početkom godine, Ivi Gregureviću. Uspjeli smo kratko pričati s njom nakon dodjele i prokomentirati samu nagradu: “Ovo mi je jedna od dražih uloga, ali publika procjenjuje koja je najbolja uloga. Neki vole Nives Odak iz ‘Ruže vjetrova’, neki Ajnu iz ‘Lud, zbunjen, normalan’, neki upravo Jelenu Krsnik, široka je lepeza. Bilo je predivno iskustvo koje bih voljela ponoviti. Tema je sudstvo, vrlo aktualna i bitna.. To je sve što se događa oko nas i u našem društvu. Dobro je da ta serija postoji, to je jedna kronika ovog vremena tranzicije i svega što se događa, u igranoj formi”.

U kategoriji najbolja TV osoba godine ovaj put je slavila RTL-ova reporterka Damira Gregoret, najboljom radijskom osobom je proglašen Vedran Car s Otvorenog radija, a glazbenica godine je Nina Badrić, ujedno i jedina ženska nominacija u toj kategoriji. TV emisijom godine je proglašena HRT-ova A strana, a radijskom ‘Jutro bez cenzure’ koju slušamo na radiju 101.

Po mnogima najbitnija kategorija večeri je ona novog lica – u njoj su se među nominiranima našli glumci i glumice, reporter i pjevačica, no pobjedu je ipak odnio mladi glumac Marko Braić, javnosti poznat kao Luka Penava iz serije ‘Na granici’ i Boris iz filma ‘Egzorcizam’. Kako kaže, nagradu nije očekivao: “Pored Nadie, koju jako volim, nisam nikako mislio da bih mogao osvojiti. Zato sam i bio užasno iznenađen zato što sam očekivao da će ona dobiti zato što to i zaslužuje. Očito netko smatra da i ja jednako tako zaslužujem, ali za mene je ona bila favorit. Osjećam se predivno, nagrada koju sam dobio zahvaljujući glasovima publike. Stvarno se zahvaljujem svima koji su glasali, zato što nije lako samo vidjeti neki broj i odlučiti zvati za nekoga te čak izdvojiti neki novac za to. Ja se od srca zahvaljujem svima koji su to napravili misleći da ju ja moram večeras nositi doma”.

Nakon dodjele koja je završila nakon nešto više od sat vremena, zabava se preselila na službeni domjenak u prostorijama Hrvatskog Nacionalnog Kazališta u Zagrebu.

Ana Šoda