Josipa Lisac proslavila 50 godina glazbene karijere!

by pro 2, 2017Domaća glazba, Izdvojeno, Vijesti

U zagrebačkom caffe baru “Velvet”, Josipa Lisac proslavila je 50 godina svoje glazbene karijere, 25 godina održavanja koncerata pod nazivom “U čast Karla Metikoša” te predstavila svoj novi album “Posve slobodna (suradnje i etno)”. Bila je to prilika za druženje kakva se ne propušta, a slavljeničku atmosferu uveličali su brojni poznati gosti, Josipine kolege i prijatelji Siniša Škarica, Alfi Kabiljo, Neven Frangeš, Nina Badrić, Lidija Bajuk, Đurđica Tedeschi, dizajnerica Staša Čimbur, Luce, Željka Veverec, Toni Starešinić, Zvonimir Buč, članovi grupe Hladno pivo, sestra Mirjana i brojni drugi.

Foto: Marko Šolić

Iako je Josipina glazbena priča započela puno ranije, onaj profesionlani početak bio je 1967. godine kada je pjevala kao vokalistica u grupama O’Hara i Zlatni akordi. Već iduće godine predstavila se kao solistica s pjesmom Arsena Dedića “Što me čini sretnom” na Opatijskom festivalu, a 1969. otpjevala je još jednu njegovu pjesmu “Već su krenule lađe”. Godine 1970. nastupila je na tri festivala s Runjićevim pjesmama, “Kapetane moj” i “Oluja” pjevala je Splitskom i Opatijskom festivalu, a s grupom Mi i ponovo, Arsenovom pjesmom “Život moj” na Zagrebfestu.

Foto: Marko Šolić

Godine 1971. srela se s Karlom Metikošom u kojem je pronašla svog skladatelja i svoju jedinu ljubav. Do tada poznatiji kao Matt Collins, Karlo započinje novu stranicu u svojoj glazbenoj povijesti skladajući pjesme za Josipu. 1972. godine Josipa na Zagrebfestu pjeva pjesmu “Dok razmišljam o nama” koju autorski potpisuju Karlo Metikoš i Ivica Krajač, a već iduće, 1973. godine, izlazi njezin kultni album “Dnevnik jedne ljubavi” koji spada u deset najvećih diskografskih ostvarenja u domaćoj diskografiji.

Foto: Marko Šolić

Foto: Marko Šolić

Foto: Marko Šolić

U 50 godina svoje karijere Josipa Lisac pokazala je da joj niti jedna glazbeni žanr nije stran, a uvijek je bila spremna i na suradnje s kolegama. Album “Posve slobodna (suradnje i etno)” koji je Croatia Records objavila prije tjedan dana donosi upravo neke od njenih najboljih suradnji među kojima su sjajne “Kao mir” s grupom Boa, “Rušila sam mostove od sna” s Dinom Dvornikom, ali i novije “Vino noći” s Nenom Belanom & Fiumensima te “Tebi putujem” s Chui bendom. Svojim dolaskom ovu veličanstvenu večer uveličala je i Lidija Bajuk s kojom je Josipa otpjevala pjesmu “Ne m’ je vola”, a nalazi se na CD-u s etno izvedbama. Ovaj novi album, treći je nastavak antologije koji se nadovezuje na već objavljene box setove “Original album collection 1 & 2” u kojem je obuhvaćeno dvanaest remasteriranih Josipinih albuma.

Istinska diva

Svi oni koji su na vrijeme uspjeli kupiti ulaznice za koncert “U čast Karla Metikoša” u Lisinskom, 10. i 14. prosinca ponovo će uživati u Josipinim impresivnim izvedbama i glasu kojim dodiruje neke baritonske dubine i sopranske visine.

Josipa je još jednom pokazala da je istinska diva, raspoložena, simpatična i još uvijek otvorena za nove suradnje, a njena najnovija suradnja, vjerujemo, iznenadit će mnoge, no to je jedna sasvim druga priča.