Podijeli objavu

Na današnji dan 1980. godine Mark David Chapman ubio je Johna Lennona. Najpoznatiji ubojica na svijetu još uvijek je u zatvoru, a u kolovozu mu je deseti put odbijen zahtjev za puštanje na uvjetnu slobodu.

Chapman danas tvrdi da osjeća sram zbog onoga što je napravio.

“Prije 30 godina nisam mogao reći da osjećam sram, no sada znam što je sram”, kazao je Chapman na saslušanju pred odborom za pomilovanje u kolovozu. S godinama je, tvrdi, sve više žalio zbog onoga što je napravio – piše index.hr

Tog 8. prosinca 1980. Chapman je poželio ući u povijest i uspio u tome. S pet hitaca upucao je Johna Lennona u 22:50 sati, a nekoliko sati kasnije proglašena je smrt jedne od najvećih zvijezda u povijesti.

Postoje različite teorije zavjere o ubojstvu Johna Lennona. Ipak, činjenica je da se Chapman pripremao za ubojstvo, a Lennona je sreo nekoliko sati prije ubojstva i od njega tražio autogram. Chapman je 1992. godine u intervjuu rekao da mu se Lennon potpisao na knjigu Lovac u žitu, a odlomke iz iste knjige Chapman je čitao na svom suđenju.

Osuđen je na doživotni zatvor, s mogućnošću pomilovanja nakon dvadeset godina. Sljedeći zahtjev za pomilovanje može predati za dvije godine.

“Tog dana sam se dvoumio hoću li ga ubiti ili ne. Bio je jako ljubazan prema meni. Mislio sam si: ‘Dobio si autogram, idi kući…’, ali nije bilo šanse da samo tako odem kući”, rekao je Chapman jednom prilikom.