Jedan od najtraženijih austrijskih dirigenata Christian Arming i poetični pripovjedač, pijanist Teo Gheorghiu stižu u Majstorski ciklus

by lis 12, 2023Domaća glazba, Vijesti

Sa svjetskih pozornica pred Simfonijski orkestar HRT-a stiže jedan od najtraženijih austrijskih dirigenata, ujedno šef dirigent Kraljevske filharmonije iz Liègea, Christian Arming i švicarsko-kanadski pijanist rumunjskog podrijetla Teo Gheorghiu. Poetični pripovjedač, zasljepljujuće čistoće i imaginacije zvuka, kako o Gheorghiuu izvještavaju svjetski mediji, svojim je pijanističkim stilom osvojio publiku brojnih koncertnih dvorana poput Wigmore Halla i Barbicana.

Osim što nastupa s vodećim svjetskim orkestrima, redovito koncertno surađuje i sa svojom mentoricom Mariom João Pires. U Zagreb donosi Prvi klavirski koncert Sergeja Rahmanjinova.  Nastao pred kraj skladateljeva studija na moskovskom konzervatoriju, Koncert osim mladenačke svježine, odražava i već snažno definirani stil po kojemu je Rahmanjinov prepoznatljiv i danas.

Na rasporedu je i fantazija za orkestar Morska sirena Alexandera Zemlinskog, koji je u Beču izgradio karijeru uspješnog skladatelja i dirigenta te je unatoč brojnim novostima na prijelazu u 20. stoljeće svoj jezik zadržao u okvirima kasnog romantizma. Pogođen raskidom ljubavne veze sa svojom učenicom i “bečkom muzom” Almom Schindler, u veljači 1902. počeo je raditi na skladbi prema bajci Hansa Christiana Andersena Morska sirena (Die Seejungfrau) u kojoj je prepoznao motive vlastite sudbine i ostvario snažan emocionalni intenzitet.

Skladatelj, te profesor kompozicije i glazbeno-teorijskih predmeta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Srećko Bradić ove je godine navršio 60 godina. U sezoni 2015./2016. bio je rezidencijalni skladatelj HRT-a, a za Simfonijski orkestar HRT-a za ovu je prigodu skladao Drugu simfoniju. Čistu glazbenu pobudu i nadahnuće mogućnostima koje nudi orkestar, skladatelj je sažeo kao povod nastanka: „Meni je orkestar muza, izvorište svega, milijardi orkestralnih kombinacija”.