Jedan od međunarodno najpriznatijih zborskih dirigenata Stefan Parkman stiže u ciklus Sfumato

by sij 30, 2024Domaća glazba, Vijesti

Jedan od međunarodno najpriznatijih zborskih dirigenata i specijalista za vokalnu izvedbu, švedski dirigent Stefan Parkman gost je koncerta u ciklusu Sfumato. Maestro Parkman zajedno sa Zborom HRT-a i pijanistom Filipom Fakom uz glazbu sklandinavskih skladatelja 19. i 20. stoljeća odveset će nas u “polarne noći”. Koncert će se održati u utorak 6. veljače u Laubi, s početkom u 20 sati.

Profesor na Sveučilištu u Uppsali i gostujući profesor na Sveučilištu za glazbu u Dresdenu, Stefan Parkman osobitu je reputaciju stekao kao promotor zborske glazbe skandinavskih autora, te je zaslužan za brojne praizvedbe skandinavskih a cappella skladbi na renomiranim pozornicama i festivalima.

Osobito je njegovao suradnju sa skladateljem Sven-Davidom Sandströmom. Bio je šef dirigent Zbora WDR-a Köln, Zbora Danskog nacionalnog radija i Zbora Švedskog radija, vodio je Kraljevski filharmonijski zbor u Stockholmu i Zbor dječaka Katedrale u Uppsali te je bio umjetnički ravnatelj Komornog zbora Akademije u Uppsali.

Suradnje sa zborovima kao što su Komorni zbor RIAS, Zbor Berlinskog radija, Zbor MDR-a iz Leipziga, Vokalni ansambl NDR iz Hamburga, Vokalni ansambl SWR-a iz Stuttgarta, zborovi Bavarskog, Nizozemskog i Francuskog radija kao i s raznim sjevernoameričkim zborovima učvrstile su njegovu reputaciju specijalista za vokalnu glazbu.

Također, vodio je i mnoge druge vokalne i instrumentalne ansamble diljem Europe. Godine 1997. danska kraljica Margareta II. proglasila ga je vitezom Reda Dannebrog. Za njegova postignuća, švedski kralj Karl XVI. Gustaf uručio mu je medalju Litteris et Artibus 2012. godine.