Jazz orkestar HRT-a u Muzeju suvremene umjetnosti ugostio Nenada Vasilića

by velj 1, 2024Domaća glazba, Vijesti

Jazz orkestar HRT-a uz svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera, sinoć je u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, ugostio Nenada Vasilića, srpskog kontrabasista i skladatelja koji živi i djeluje u Austriji i Njemačkoj. Glazbenik ovjenčan brojnim nagradama predstavio je deset autorskih skladbi u čijoj izvedbi mu se pridružio harmonikaš Marko Živadinović, ujedno član njegovog trija.

Nenad Vasilić u svoj u jezik jazza uključuje specifičnosti balkanske glazbe što je jedna od najvažnijih osobitost njegova izraza, čime se i istaknuo na međunarodnoj glazbenoj scenu, uz, dakako, svoju instrumentalnu vještinu, bogat i topao ton kontrabasa te improvizaciju. Uz posebnosti glazbe balkanske regije, često poseže i za glazbom drugih kultura, između ostaloga i zahvaljujući suradnjama s glazbenicima raznih podneblja.

„Imao sam priliku svoju glazbu svirati diljem svijeta, najviše po Europi, tako da već imam iskustvo s tim da jednostavno ljudima koji nisu porijeklom odakle sam ja pričam svoj jazz s akcentom ili svoj jezik koji ima standardnu formu jazza, znači opet univerzalan jezik. Sa zagrebačkom publikom i Jazz orkestrom HRT-a neće biti puno teže nego što je u Njemačkoj ili Srbiji. Jednostavno mislim da je to jezik koji se razumije – i jazz i Balkan zvuk koji njegujem već više od dvadeset godina i na kome radim i istražujem. Važno mi je da u jezik big banda, koji je alfa i omega jazza, unesemo novi zvuk, novi akcent, veliku dozu originalnosti koja pliva našim DNK-om, mojim DNK-om. Na taj način možemo jazz jezikom ispričati priču neke jedinstvene osobnosti“, rekao je Nenad Vasilić  u razgovoru s Davorom Hrvojem uoči koncerta.

Na programu zagrebačkog koncerta bile su njegove skladbe snimljene za neke od petnaestak albuma, koliko ih je objavio do sada: Buđenje, C’est la vie, Day by Day, New Bass Song, Elevena, Intro for Shaban, Mr. AB, Za Grofa, Seven Blues te Joe Jack. Iako ih inače piše i sam, i to za razne formacije, aranžmane za ove skladbe pisali su aranžeri iz Austrije, Srbije i Kalifornije: profesor s akademije u Grazu Stefan Heckel, inače klavirist s kojim je Vasilić godinama surađivao, zatim profesor s akademije u Beogradu Vladimir Nikolov te profesor s akademije u Kaliforniji, saksofonist Sheldon Brown.

„Sve je zapisano onako kako se inače piše za big band, a s druge strane mislim da i glazbenicima Jazz orkestra HRT-a zvuk balkanskog jazza na kojem radim nije stran jer ipak smo u istoj regiji“, zaključio je Nenad Vasilić, a tako je bilo i s publikom koja je glazbenike pozdravila oduševljenim odobravanjima!

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.