Podijeli objavu

Na dugom popisu singlova koje nam Mayales isporučuje unazad 27 dugih godina od danas se pridružuje novi, podjednako drugačiji, podjednako svijež i neočekivan singl.

Pjesma “Još jedan krug” doima se kao miks dva velika uspjeha benda, pjesme Virtual Baby i Roadie. Pop rock na speedu, kako nam kažu sami Mayalesi, uz neizostavan nostalgični rukopis i autentične melodije, i sve skupa podloženo plesnim disco ritmom. Svojevrsno Beluhanovo oproštajno pismo ‘pregaženo’ divljim Mirčetinim gitarama, sanjivi refren otpjevan od neponovljive dugogodišnje prijateljice i suradnice benda Ivane Starčević, sve je to još jedan poziv da poslušate novu pjesmu Još jedan krug.

Nakon pjesme Dupli svijet, objavljene prije godinu dana, Mayales nam predstavlja drugi najavni singl za nadolazeći album, čime otvaraju još jednu stranicu u otkrivanju novog spektra zvukova i atmosfera koje bend priprema posljednjih tri godine otkako je izašao nagrađivani album Simbol za sunce.

Mayales nastavlja suradnju s producentskim parom Pavle Miholjević i Jura Ferina, koji su posljednje tri godine i članovi benda predvođenog glavnim autorskim parom Petrom Beluhanom te Vladom Mirčetom, odnosno još jednim autorom i gitaristom Lukom Gečekom, bubnjarem Edijem Grubišićem Ciplom, basistom Ronijem Nikolićem i pjevačicom Nikolinom Kovačević.

Izlazak albuma najavljuje se za jesen ove godine, a video spot za pjesmu Još jedan krug očekuje se tijekom sljedećih nekoliko dana.

Ponavljamo dobru praksu da porazgovaramo s osnivačem Mayalesa, autorom i pjevačem, Petrom Beluhanom:

AQ: Drago nam je čuti da je četvrti album uskoro gotov. Kada možemo očekivati njegov izlazak?
Pero: Ako se ne dogodi neka nova strahota vjerujem da je realno najaviti izlazak albuma za jesen ove godine. Čeka nas još dosta posla, ali to je neusporedivo s onim što smo dosad snimili. Ostaje nam snimiti još dvije nove pjesme, vokale, dotjerati aranžmane i potom sve pripremiti za miksanje. Svi smo pomalo uzbuđeni jer se počinje nazirati novo dijete i njegovi afiniteti.

AQ: Što nam možeš reći o novom singlu?
Pero: Radi se o starinskom old school ritmu; bubnjar svira disco ispod rock rifa uz neodoljivo ‘pumpanje’ bas gitare. Pjesma se otpočetka zvala radnim imenom Kim Wild obzirom da je nastala iz rifa koji podsjeća na njen veliki hit iz ’80ih. Taj Vladin rif otvorio je priču na kojoj smo se dobro zabavljali istražujući koliko možemo žonglirati s nekim izlizanim frazama pop kulture. Osobno se jako veselim ovoj pjesmi jer je plesna i poletna, i jer nas je sve iznenadila kako je na kraju ispala. Drago mi je da izlazimo s pjesmom na kojoj su svirali svi članovi postave koja zadnjih tri godine čine treću inkarnaciju benda odnosno sjajna ekipa s kojima smo posljednjih tri godine nastupali na mnogo lijepih mjesta.

AQ: A tekstualno, o čemu nam pjevaš?
Pero: Bojim se da pjevam sebi, prozivam starost i neko opraštanje od mladosti. Brzo mi je došlo, prošlo, ovih pedeset godina života, a i moje su mi bore podsjetnik da nisam onaj mladac kakvim se osjećam.

AQ: Što nam možeš reći o novom albumu?
Pero: Pjesme Dupli svijet i Još jedan krug su dva lažna zastora s kojima otvaramo predstavu, odnosno još neimenovani album. Generalno, i ovo će biti jedan raskošan album s jakim asocijacijama na glazbu ’70-ih, poput naša zadnja dva albuma. Ako kritika u tome vidi psihodeliju i sanjivost, pop, rock i country, onda će toga sigurno biti i na novom albumu. Za mene je to sve skupa i dalje nepredvidiva zaigranost s fantastičnim glazbenicima i producentima s kojima možemo kreirati na desetke slojeva svakojakih instrumentalnih premaza, i graditi nevjerojatne atmosfere, od epskih pejsaža do minimalističkih aranžmana. Trenutno sam opsjednut pisanjem tekstova za nove pjesme i rado bi podijelio teme s kojima se bavim – ali nešto moram ostaviti kao iznenađenje. U svakom slučaju najmanje se bavim ljubavnim temama, muško ženskim odnosima. To ostavljam mladosti.