Podijeli objavu

Luce je ovog mjeseca službeno predstavila svoj prvi studijski album ‘Susret’ te najavila njegovu koncertnu promociju u Velikom pogonu Tvornice kulture 19. listopada.

Nakon izlaska EP ‘U bojama’, čekali smo tri godine na Lucin prvi dugosvirajući album koji je napokon ugledao svijetlo dana i već s prvim recenzijama dobio odlične ocjene i komentare. Tim povodom malo smo popričali s Lucom mladom kantautoricom koja će sigurno svojom osobnošću i pjesmama osvojiti svakog od vas.

Idemo za početak malo više o tebi i nastanku tvoje karijere. Tko je kriv što si otišla u pjevačke vode i kad si shvatila da je to ono s čim se hoćeš baviti u životu?

– Oduvijek su glazba i pjevanje bili dio mog života, ali u hobističkom smislu. Nakon što sam diplomirala, počela sam pjevati na Rock Akademiji i back vokale svojoj dugogodišnjoj prijateljici i kantautorici Ireni Žilić koja me uvjeravala da ne smijem biti samo back vokal nego da se trebam konkretnije i aktivnije baviti pjevanjem. Ostale su mi te njene riječi negdje u glavi i počele sve više odzvanjati, ali nisam znala otkud krenuti, kome se javiti. Taman u tom periodu sam preko sestre Maje koja je osobna trenerica, upoznala menagericu Emu Gušavac. Poslala sam joj info snimke koje su se njoj jako svidjele i suradnja je počela, a s time i profesionalno bavljenje glazbom.

Album ‘Susret’ uskoro će ugledati svjetlo dana. Kako je nastao i zašto baš naziv ‘Susret’?

– Nekoliko bitnih susreta je presudilo tome da album danas postoji, ali je i riječ o nekoliko susreta unutar mene. Luce koja je vesela, tužna, sjetna, radoznala, zaljubljiva, ljuta, sretna, a sve te strane mene se mogu čuti kroz deset pjesama na albumu.

Što te sve inspiriralo za ovaj album?

– Album je presjek mog trogodišnjeg rada, koji je rezultat nekih životnih situacija, događaja, promatranja, promišljanja, retrospekcije i međuljudskih odnosa.

Zadnji singl koji najavljuje album je ‘Proći će’. Je li to jedna od onih pjesama koje su dugo čekale svoj red?

– Tako je. Nastala je 2016., a nikako da izađe na sunce odnosno pred publiku, tako da mi je i tim više laknulo kad smo ju nedavno napokon objavili. Nastala je u jednom ružnom emotivnom periodu života i izašla iz mene kroz 20-ak minuta. Bio je to predivan osjećaj olakšanja, kao da je iz mene izašlo nešto što me mjesecima mučilo i gušilo. Zanimljivo mi je i da su reakcije publike od prvog izvođenja na nju uvijek bile jake, iako nigdje nije bila snimljena nit su ju mogli negdje čuti.

Na spotu je radio Luka Nižetić. Ustvari, ne samo na ovom zadnjem nego i na singlu ‘Početak’. Koliko dugo se poznajete i je li Luka baš pogodio ono što treba – spojiti pjesmu i spot?

– Moj prvi singl i spot za „Možda mi“ koji je izašao 2014. godine je ujedno bio i prvi spot kojeg je Luka snimao i režirao ikad, tako da smo povezani od samih početaka, a dijelimo i istu menađericu Emu Gušavac. Luka je jedno multitalentirano stvorenje sa divnom energijom i osjećajem za lijepo. Potpuno mu vjerujem i nikad se ne bojim kako će spot izgledati kad ga on radi.

U Rockmarku si predstavila album, ali ono što željno iščekujemo skoro pa cijelu godinu je tvoj veliki koncert u Tvornici kulture. Kako teku pripreme ima li treme? 🙂

– Trema je već sad prisutna, a vjerujem da će biti i jača, ali trudim se kanalizirati ju u pozitivnom smjeru, kao dodatnu motivaciju da budem još bolja i dam još više sebe u koncert i izvedbu, a ne da me grči i koči.

Foto: Goran Berović

Na pozornici Tvornice kulture nećeš biti sama. Koga ćemo još vidjeti i čuti s tobom?

– Gina i Nenad iz grupe Detour, Tonka i Aljoša iz grupe Pavel te klapa Stine.

Osim Tvornice gdje te još možemo čuti koji su koncerti u pripremi?

– 25.10. imamo koncert u Rijeci u sklopu Impulse festivala. Jako se veselim tom koncertu jer nisam pjevala u Rijeci gotovo tri godine. Pored Rijeke dogovaramo i neke svirke za advent, ali sve detalje oko narednih koncerata i novosti možete pratiti na mojim instagram (lucijacusticluce) i facebook (LUCEofficial) profilima.

Je li danas teško baviti se glazbom u Hrvatskoj i što ti kao mlada kantautorica misliš o našoj glazbenoj sceni? Ima li nečeg previše ili možda premalo?

– Ovisno kojim žanrom glazbe se baviš. U nekoliko zadnjih godina se dogodio jedan fenomen na našoj glazbenoj sceni. Nazivam ga „novi novi val“. Jako puno glazbenika se ohrabrilo i pustilo svoje pjesme u svijet. Vjerujem da je to danas tako i jer je puno lakše napraviti pjesmu, mnogo njih je snimljeno i producirano u sobama, improviziranim studijima, a zahvaljujući internet platformama i društvenim mrežama je i puno lakše te materijale plasirati na tržište i postati vidljiv publici. Ima nas puno, ali vjerujem da za sve koji valjaju ima mjesta te dođe njihovo vrijeme prije ili kasnije, samo treba biti strpljiv.

Završila si vinarstvo i vinogradarstvo na Agronomskom fakultetu. baviš li se vinima ili je glazba skroz prevagnula?

– Šalim se da se vinom bavim vikendima, degustiram 🙂 Ne vidim se da radim u struci, ali život zna biti jedno nepredvidljivo klupko koje se odmotava u čudnim smjerovima, tako da nikad ne reci nikad.

Što Luce radi kad ne pjeva? Kakva je Luce privatno? 🙂

– Otkrivam novu glazbu, filmove, volim ići na koncerte, družiti se s ljudima, šetati po Jarunu. Nestrpljiva sam, radoznala, impulzivna, osjetljiva na laži i nepravdu, većinu vremena vrlo društvena, osim kad sam ljuta ili tužna, onda se povlačim u svoje odaje. Brzo planem, ali se brzo i smirim. Vrlo sam tolerantna osoba, mogu dugo trpiti, ali kad mi se glumata i laže, radim rez i mičem se.

Nikad ne skidaš osmijeh s lica, vjerujemo da sa svojom pozitivnom energijom usrećuješ i ljude oko sebe, a tako će biti i u Tvornici.

– Ma nije ni kod mene osmijeh vječno na licu, ali se trudim živjeti tako da je on što češće tu, baš kao što mi je važno vidjeti ga i na licima bitnih mi i dragih osoba. Dođite u Tvornicu da se smijemo zajedno!