Podijeli objavu

Zagrebački bend Headoneast iza kojeg je radijski hit „Svijetlimo“ koji je završio na prvom mjestu domaće top liste Hrvatskog radija te vrlo dobro kotirao na nacionalnoj HR Top 40 listi, ovog ljeta umjesto koncertne turneje odabrao je napraviti zvučni performance u Beču. Performance autora Aleksandra i Rebeke Ljiljak imena “I am not here” vodi publiku u propitivanje vlastitih projekcija uma te zaključuje kako ego nije nešto što nužno mora biti uništeno da bi se dostiglo prosvljetljenje već je bitna čistoća i vraćanje na nulu (ho’oponopono tehnika) kako bi umjetnikove muze dolazile iz pročišćenog izvora.

Headoneastov performance možete osjetiti u galeriji Michaele Stock u Beču, 28. lipnja 2018. godine u 20 sati i 30 minuta. Nakon Beča Headoneast već najavljuju nove aktivnosti o čemu više uskoro.

O DOPUSTU:
Festival performansa DOPUST Vienna 2018 / Days of Open Performance (23.6. – 30.6.) u svojem se četvrtom izdanju predstavlja kao umjetnička „partitura“ s programom raspoređenim po različitim lokacijama u Beču na temu zvuka. Baš poput slike, i zvuk može otvoriti nezamislivo mnogo novih dimenzija. Što znači ton – je li to tek glas, dio melodije, ili služi samo alat pa čak i oružje? Posjetitelji će imati priliku istražiti na koji način zvuk i sluh oblikuju naš svakodnevni život, tradiciju i povijest.

Prodor zvuka najizravniji je način zaokupljanja umjetnošću – doslovce zatvorenih očiju. Glazba može utjecati na naša osjetila bez ikakvih razloga ili objašnjenja. Umjetnost zvuka, umjetnička interakcija umjetnosti i glazbe, plovi između ekstremno proširenih granica interpretacije. DOPUST Vienna rasvjetljuje različite pristupe i perspektive glazbenih izričaja u izvedbenoj umjetnosti.

Predstavljena umjetnička djela bave se raznolikim međuigrama zvuka, prostora, vremena i pokreta, od zvučnih skulptura do scenskog performansa, pritom dekonstruirajući navike slušanja. Neki umjetnici istražuju zvuk u čistom stanju – pri čemu se premošćuju i miješaju granice između zvuka, buke i glazbe – ili pak njegove društvene, kulturne i političke implikacije.

DOPUST Vienna donosi elektronsku glazbu, zvučne eksperimente, noise, audio-video, instalacije, minimal, drone, electro, punk i underground. Na raskrižju umjetnosti i glazbe bit će predstavljeni performansi, glazbene intervencije, zvučni i govorni eksperimenti, projekt u suradnji sa studentima Sveučilišta primijenjenih umjetnosti iz Beča, razgovori s umjetnicima, projekcije i diskusije. Istražit će se utjecaj, ali i interakcija glazbe s vizualnim umjetnostima i obrnuto, te domet zvuka i glazbe u zatvorenim i otvorenim prostorima.