Podijeli objavu
Adna

Nakon prve polufinalne live emisije koja je neke oduševila, a neke malo manje, uzrokovala nemir među gledateljima i kao finaliste izrodila Diega Siqueiru i Ivu Augustinović, sinoć smo u drugom polufinalu dobili i nove polufinaliste – Adnu Šestić i Vanessu Jakac!

Vanessa

U ovoj epizodi su prevladavale plesne točke, kojih je bilo čak četiri, no radilo se o potpuno različitim točkama: emisiju je otvorio osmogodišnji Niko Žiher s preslatkom točkom u kojoj se predstavio kao Petar Pan i pobijedio zločestog Kapetana Kuku. Nažalost, iako se na kraju večeri ipak on našao u užem izboru kao mogući drugi finalist, nije uspio izboriti prolazak dalje.

Vanessa Jakac, ovogodišnja četvrta finalistica je nastupala nakon simpatičnog Nike, i ponovno raspametila publiku, ali i digla žiri na noge. Većina natjecatelja osjeća tremu prije velikog nastupa, no ne i ona: “Više sam uzbuđena jer želim što prije to riješiti i pokazati sve što znam!”. Iako je najavila da će pokazati sve što zna, ipak je sačuvala par stvari za finale, što se pokazalo mudrom odlukom, s obzirom na to da zaista i je prošla u finale! Finale je za manje od mjesec dana, što djeluje i više nego dovoljno vremena za pripreme, no kada imate četrnaest godina i morate ići svaki dan u školu, tu već može doći do problema. Vanessa nema ni s time problema, jer kako kaže: “Jako je teško, ali uz dobru organizaciju stvarno se sve stigne”. Sigurni smo kako će joj sada pripreme za veliko finale oduzeti veći dio vremena, no ako to znači da će biti sljedeći hrvatski Supertalent, zasigurno se isplati!

Osim Nika i Vanesse, koji su bili najmlađi natjecatelji emisije, na pozornici je sve od sebe dao i Mario Guberina, koji je u međuvremenu prošao kroz takav makeover da ga gotovo pa nismo prepoznali u backstageu! Pozdravio se s brčićima i kravatom koja je po riječima nekih bila ‘modni zločin’. U međuvremenu je saznao i tko je Matej Meštrović, a za sve koji nisu upoznati s njegovim dijelom – proguglajte. Radi se o jednom od najvećih hrvatskih pijanista, koji se osim odličnim sviranjem posebno ističe i kao skladatelj i aranžer. Mario Guberina je naučio tko je Matej Meštrović, a uvelike je poradio i na svojem sviranju, kao i na scenskom nastupu. Nažalost, izgleda kako niti sviranje na pomičnom klaviru nije bilo dovoljno kako bi mu osiguralo prolazak u finale!

Možda neće biti sljedeći hrvatski Supertalent, ali Damir Mašić je sinoć ponio doma titulu najboljeg beatboxera na Supertalentu ikada! Sa svojim audicijskim nastupom je bio oduševio žiri, ali jučer je podigao ljestvicu toliko visoko da sumnjamo da će joj se itko uspjeti približiti. Za razliku od ostalih beatboxera, Damir je uspio izvesti cijelu melodiju, što do sada nismo nikada čuli! Bio je zaista fascinantan nastup, uz odličnu priču koja je pratila njegovo beatboxanje. Iako je bio favorit čak tri od četiri članova žirija, to mu nije bilo dovoljno da postane finalist. Štoviše, uspio je dobiti samo 2.8% glasova, što ga čini drugim najgore plasiranim.

Jedini koji je imao manje glasova od njega je bio Marin Prpić, sa 2.6% glasova. Na audiciji je bio dobio 3 da i jedno ne od Martine Tomčić, a upravo je ona ta koja mu je dala i ‘X’, koji je prvi (a nadamo se i posljednji) ovogodišnji ‘X’. Za svoju točku u polufinalu je uz vatru i shakeanje na domaću glazbu, doveo i posebnu gošću , kako ju je Janko prozvao, ‘Martinin zlatni gumb’ – Saru Seifert. I nakon samog nastupa su ga članovi žirija bili upozorili kako se radi o možda ne toliko mudrom potezu, a to se pokazalo istinitim nakon što su došli rezultati glasanja publike.

Među onima koji su šokirali žiri i publiku se našao i Biba Struja. Čovjek koji je rođen s posebnim talentom – može raditi stvari sa strujom! Ne znamo kako bismo to točno opisali, isto kao što ni žiri nije znao kako točno prokomentirati cijeli nastup, već samo zadivljeno i osupnuto gledati cijelu stvar. Stoga smo popričali sa samim gospodinom Slavišom Pajkićem. On je vjerojatno jedini natjecatelj koji zaista nema konkurenciju – naime, gospodin nam je objasnio kako se on ne znoji, te se zbog toga razlikuje od ostalih ljudi: “Moja koža je u suha i predstavlja jedan dobar izolator. Znači ja prilazim struji kao da nema ništa, ne osjećam je. Mogu da je provedem i propustim koliko ja hoću i kad ja hoću, što znanost još uvijek ne može objasniti”.

Osim zanimljivog talenta, gospodin Biba ima i zanimljivu priču o tome kako je otkrio svoj talent: “Kad sam završio osnovnu školu, počeo sam da učim zanat kao bravar i sasvim slučajno otkrio sam taj svoj dar. Pravili smo metalne ograde i i moj kolega se naslonio na ogradu te ga je stresla struja, no mene nije. Neko vrijeme smo se svađali ima li struje ili ne, a zatim je došao drugi kolega kojeg je također stresla struja. Meni je to bilo jako smiješno”.

Pričao nam je o velikim planovima za finale, ako dođe do njega, i kako čuva pravu stvar za finale, no nije nam htio ništa previše otkriti – jedino što je podijelio s nama jest kako je njegova granica milijun volti, što nam je htio pokazati i u finalu!

Osim Bibe Struje, sinoć se u najboljem svjetlu pokazao i krump plesač Ivor Dvorščak koji je uz pomoć dodatnih plesača u potpunosti vladao stageom i uz zanimljivu priču nam pokazao što krumpanje ustvari je. Definitivno nas je impresionirala priča kojom nam je dočarao nezamislivo: bakicu koja krumpa! Možda ne djeluje tako na prvi pogled, ali zaista se radilo o jednoj dubljoj priči koju publika možda nije prepoznala, ali zato Maja Šuput je – upravo ga je ona istaknula kao jednog od svojih favorita.

Svoju priču su uspjeli iznijeti i Blanka i Emilien, koji su se u odnosu na audicijski nastup vidno poboljšali – pogotovo Emilien! Iako je imao tešku ozljedu ramena, uspio je pregurati cijeli nastup i opravdao povjerenje žirija kad su ih pustili dalje uz četiri da! Izgleda da ljubav zaista sve čini mogućim, zato što napredak koji je Emilien ostvario je zaista vidljiv svima, ne samo stručnjacima! Iako su sami stavljali šljokice na kostime, nisu uspjeli proći u finale, no moramo priznati da je u ovoj emisiji konkurencija među plesačima bila velika.

Promo

Varidance dolaze iz Mađarske i zadivili su nas sve svojom sinkroniziranošću već i na audicijskom nastupom, a sad su otišli korak dalje i uz pomoć vaza stvarali gotovo pa glazbu. Martinu i Maju su u potpunosti osvojili i da se njih pitalo sigurno bi prošli dalje, no publika nije bila dirnuta – ili barem ne dovoljno da bi glasala. Sa svojih 7.6% glasova dijele četvrto mjesto po broju glasova sa spomenutim plesnim parom, Blankom i Emilienom.

Drugo polufinale je bilo šaroliko i prepuno talenta, no ovaj put je postojao jasan favorit – Adna Šestić. Djevojka koja nas je sve osvojila i dotakla svojom audicijskom izvedbom, uspjela je otići korak dalje i ponovno nas iznenaditi, iako smo mislili da smo spremni na sve. Koliko smo samo bili u krivu!

Ovaj put je pjevala pjesmu ‘Da sam ja netko’ legendarnih Indexa i uspjela naizgled ‘običnu’ pjesmu učiniti posebnom, baš kao što ona zvuči i u samom originalu: “Uvijek sam osjećala neku povezanost s tom pjesmom zato što joj je tekst takav. Odražava želju koju i ja imam, stvarno da svijet bude bolji, koliko god to klišej trećerazredni bio za čuti od nekoga. Prvo mi se svidio tekst pjesme i dugo sam razmišljala ‘Joj, zašto ova pjesma ne postoji u nekoj verziji koja je više pop, nekako modernija? Ako ste slušali na primjer covere te pjesme na internetu, vidjet ćete da se nitko u principu ne odmiče instrumentalno puno od Davorinovog aranžmana u kojem su to Indeksi i napravila. A ja sam tu pjesmu zamišljala skroz drukčije, u nekom puno modernijem fazonu. Svatko tko izvodi tu pjesmu može se samo nadati da će se približiti njegovoj interpretaciji, njegovoj snazi, njegovoj odrješitosti dok to pjeva. Jako je direktna i jako je posebna pjesma. On to tako pjeva, stvarno kao da im dijete koje prosi u glavi i hoće da ga izvuče s ceste i pomogne mu. Barem sam ju ja tako doživljavala i bar ja tako želim da ta pjesma zvuči”.

Adna je, što se nas tiče, svakako uspjela u svojem naumu, a to je prepoznala i publika: sa svojih 35.6% glasova, bila je u jasnom vodstvu nad svim ostalim kandidatima – drugoplasirana je bila Vanessa Jakac sa 20.5% glasova, što je velika razlika u odnosu na prvo polufinale kad su razlike među najboljima bile minimalne.

Osim što je bila očiti favorit publike, ponovno je natjerala žiri da se zaljubi u nju – na kraju emisije, svi su ju spomenuli kao osobu koju bi željeli gledati u finalu i želja im se ispunila! Janko joj je već na samoj audiciji rekao kako misli da će upravo ona pobijediti ove godine, a s prolaskom u finale, Adna je korak bliže k tome da se i to ‘proročanstvo’ ostvari.
Nakon proglašenja pobjednika, dojmovi su bili jaki i kod Adne, ali i kod Vanesse: “Prezadovoljna sam i preponosna. Sve je prošlo super. Jako sam zadovoljna s današnjom emisijom, s komentarima žirija i reakcijom publike, još to probavljam, ali jako sam sretna!”. Zanimalo nas je što nam sprema u finalu, a otkrila nam je da priprema nešto potpuno drugačije: “To će biti iznenađenje za mene, za žiri i za publiku, jer će biti više instrumenata i možda koji plesači u podlozi, ali to ćemo još sve vidjeti. To je 16.12, ali spremit ćemo se mi!”.

Adna je također bila zadovoljna sa svojim nastupom: “Napravila sam veliki korak za sebe u smislu scenskog nastupa. Sjećate se na kraju krajeva i vi audicije, baš sam se potrudila sad da komuniciram s publikom, čak u određenim trenucima i više nego da pjevam, drago mi je što sam to prelomila”. Kad smo ju pitali što ima za reći na Martininu kritiku, jednostavno nam je odgovorila: “Definitivno motivacija. Ne mogu ga nikako drukčije shvatiti!”.

Nakon uzbudljive emisije u kojoj su nas šokirali natjecatelji, ali i točka iznenađenja koja je ovaj put bio slikar Brent Ray Fraser, koji se javio kratkim videom iz Kanade i poslao još jednu sliku, ovaj put portret Maje Šuput, vjerujemo kako smo spremni na sve što nam donosi sljedeća, treća polufinalna emisija. No, jesmo li zaista? Ipak se radi o Supertalentu…

Ana Šoda