Glazbeni radovi multimedijalnog kolektiva NEP objavljeni na vinilu

by ruj 11, 2017Domaća glazba, Vijesti

Nakon odličnih reakcija publike na objavljivanje glazbe iz prvog hrvatskog i jugoslavenskog znanstveno-fantastičnog filma Gosti iz galaksije, što je ujedno i prvo službeno objavljivanje jednog cjelovitog soundtracka legendarnog kompozitora Tomislava Simovića, riječko-zagrebačka izdavačka kuća Fox & His Friends priprema novo vinilno iznenađenje: glazbene radove Dejana Kršića, domaćeg dizajnera, profesora na splitskom UMAS-u i pokretača legendarnog Arkzina, koji će početkom rujna imati svoju 30-tak godina čekanu premijeru.

Među kolekcionarima iznova aktualnog ex-jugoslavenskog i hrvatskog elektronskog i synth-pop zvuka, NEP ili Nova Evropa već je znano ime, no također je, zbog svoje prvobitne naravi kasetnog samizdata, predmet i urbanih legendi. Nastavljajući se, ali i tvoreći je, na tradiciju domaćeg underground zvuka koji je u vrpcama našao efikasan medij umjetničke produkcije i distribucije glazbe, Dejan Kršić sa suradnicima je u okviru multimedijalnog kolektiva NEP objavio niz radova eksperimentalne i tape-glazbe, držeći se slobode i teorije cut-upa i field recordinga. Manje je međutim poznato kako je NEP u svojoj fazi iz druge polovice 1980-tih producirao i klasičnu pop glazbu – radiofoničnu, plesnu i otvorenu diskotekama i DJ-ima.

Izdavačka kuća Fox & His Friends priprema za ovu priliku sveobuhvatnu prezentaciju NEP-ovog multimedijskog naličja: upravo je objavljen najavni 12” maksi-singl s pjesmom Decadance, koja je izvorno nastala 1989. godine i nikada prije nije objavljena. Na poleđini singla dodana je moderna reinterpretacija naslovne pjesme koju potpisuje član skupine Snuff Crew, znan kao Snuffo. Ekipa maskiranih acid i techno majstora, koja iza sebe ima izdanja na etiketama poput Gigolo Records, BPitch Control i Playhouse, odvela je NEP u prostor suvremene plesne glazbe, koju su pohvalama već popratila medijska i glazbena imena poput DJ Mag (UK), DJ Mag (Spain), The Ransom Note, Ibiza Global Radio, Rinse France, KMAH Radio, te Vladimir Ivković, Curses, Severino Panzetta (Horse Meat Disco),  Yan Wagner, Alexandre Berly (La Mverte), SONNS, Andrew Claristidge (Acid Washed), Sebastian Chenut (Scratch Massive) i mnogi drugi.

Prvih 100 primjeraka ovog vinilnog maksi-singla dolazi u posebnom izdanju za kolekcionare, te sadrži ekskluzivni strip kojega je nacrtao suradnik američkog Marvel Comicsa, hvaljeni domaći ilustrator Miroslav Mrva. Ostatak naklade u svijetu distribuiraju Clone Records iz Nizozemske i Fat Beats iz SAD-a. No, to nije sve. Singl Decadance tek je najava dugosvirajućeg albuma POP NOT POP, koji će ujedno biti i grafička mapa sa odabranim radovima NEP-a: kolažima, fotografijama i memorabilijama nastalih pod utjecajem Andyja Warhola, Williama Burroughsa i Bryona Gysina. Izlazak albuma, na kojemu će gostovati i Anja Rupel iz slavne synth-pop skupine Videosex, planiran je za početak 2018. godine, također u izdanju Fox & His Friends.

NEP, kao jedan od najzanimljivijih umjetničkih i multimedijskih projekata regionalne scene, oformljen je 1982. godine u Zagrebu kao neformalni art-kolektiv s nizom pridruženih i povremenih suradnika. Pokretač Dejan Kršić aktivni je sudionik tadašnjih progresivnih gibanja u izučavanju povijesti umjetnosti, medija i glazbe. Želeći dokinuti tradicionalni pojam autora, uz teorijska učenja Waltera Benjamina, glazbene skupine Kraftwerk, te uz pomoć „zaobilaznih strategija“ Briana Enoa, Kršić se borio i protiv zastarjelih koncepata visoke i elitističke kulture, dajući primat onoj s predznakom „pop“. Reproduktivni, demokratski mediji poput kolaža, xerox-kopija i lako dostupnih magnetofonskih vrpci bili su preferirani oblik izražavanja. Teoretski, medijski i aktivistički angažman također je nešto što je njegovao NEP, u kojemu su najbliži suradnici bili Gordana Brzović, redateljica i umjetnica iz Zagreba, Jane  Štravs, slavni slovenski fotograf skupina Laibach i Borghesia, te Jovan Ćulibrk, danas svećenik i slavonski episkop Srpske Pravoslavne Crkve.

NEP-ov Decadance drugo je izdanje diskografske kuće Fox & His Friends koju vode radijski DJ i urednik Leri Ahel i filmolog i kritičar Željko Luketić. Limitirano izdanje ploče, koja uključuje i ekskluzivni strip, moguće je nabaviti OVDJE.