Podijeli objavu

U finale idu Austrija, Estonija, Cipar, Litva, Izrael, Češka, Bugarska, Albanija, Finska i Irska, a Eurosong avantura za našu predstavnicu Franku Batelić je završila. – piše 24.sata.hr

U prvoj polufinalnoj večeri 63. Eurosonga predstavnici 19 zemalja predstavili su se gledateljima diljem Europe, a njih deset nastavlja svoje sudjelovanje na ovom glazbenom natjecanju. Za devet zemalja Eurosong je završio večeras.

O sudbini natjecatelja odlučila je kombinacija glasova gledatelja koji su glasali putem SMS-a i poziva te glasova žirija koji su sinoć poslušali, pogledali i naposljetku ocijenili sve nastupe. Glasati su mogle samo zemlje sudionice prvog polufinala, te Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal i Španjolska.

Prvu polufinalu večer Eurosonga izravno iz lisabonske Altice Arene prenosile su televizije u svih 43 zemlje sudionice.

Večer je otvorila predstavnica Azerbajdžana Aisel s pjesmom “X My Heart”. Ova 28-godišnja profesorica glazbe dolazi iz glazbene obitelji, a doživjela je tragediju kad joj je poginuo muž – piše index.hr

Predstavnik Islanda, 19-godišnji Ari Ólafsson otpjevao je laganicu “Our Choice” dok se kamera vrtjela oko njega.

Predstavnik Albanije Eugent Bushpepa odlučio se za rokerski izričaj. Otpjevao je baladu “Mall”. Ponosan je na svoje tetovaže, a i večeras ih je pokazivao nakon nastupa.

Predstavnica Belgije Sennek predstavila se s pjesmom “A Matter Of Time”, a za nastup je izabrala prozirnu haljinu i hlače.

Češku predstavlja Mikolas Josef s pjesmom “Lie To Me”.

Boje Litve branila je Ieva Zasimauskaitė s pjesmom “When We’re Old”, još jednom laganicom večeras.

Sljedeća je nastupila Izraelka Netta, koju su mjesecima prije Eurosonga proglasili favoritkinjom. Iako su se mnogi čudili kokodakanju u njenoj pjesmi “TOY”, drugima se neobična pjesma jako svidjela te su je proglasili pravom eurovizijskom.

Bjelorusiju je predstavljao rođeni Ukrajinac Alekseev, koji je otpjevao pjesmu “Forever”. Da se fura na Dimu Bilana bilo je očito po ruži koju je zadnji na pozornici imao upravo spomenuti glazbenik.

Estonka Elina Nechayeva pjevala je “La Forzu”, a puno se pričalo o njenoj raskošnoj haljini na kojoj su se razmjenjivale projekcije. Haljina je koštala 65.000 eura, a puno se pričalo o tome ima li Estonija uopće toliko novca za jednu haljinu.

 Bugarsku je predstavljala petorka EQUINOX s pjesmom “Bones”.

Makedoniju je predstavljao duo Eye Cue s pjesmom “Lost And Found”. Tijekom nastupa pjevačica se skinula, a iako je njen outfit tipični primjerak kiča, bio je osvježenje u moru crnih i bijelih oprava.

Sljedeća je hrvatska predstavnica Franka Batelić s pjesmom “Crazy”.

Austriju predstavlja Cesár Sampson s pjesmom “Nobody But You”, koju su napisali autori pjesme koja je na lanjskom Eurosongu bila druga.

Predstavnica Grčke Yianna Terzi otpjevala je “Oniro Mou”, a odlučila se za dugu bijelu lepršavu haljinu. Pokušala se proslaviti na njujorškoj underground sceni, no na koncu se vratila u Grčku.

Finsku predstavlja Saara Aalto s pjesmom “Monsters”, a jedini su koji su večeras smislili cijelu koreografiju s kolutom i plesačima oko nje.

Još jedn laganica. Armenac Sevak Khanagyan otpjevao je “Qami”.

Švicarski predstavnici ZiBBZ otpjevali su pjesmu “Stones”, a na pozornici su priredili pravu pravcatu bakljadu.

Irac Ryan O’Shaughnessy svoju pjesmu predstavlja pjesmom “Together”.

Predstavnicu Cipra Eleni Foureira mnogi su proglasili najseksi natjecateljicom, a tijekom izvođenja pjesme “Fuego” igrala je na kartu seksepila. Rođena je Aalbanka.