Film iz serijala „A Porina dobiva…” kojeg vrijedi pogledati još jednom. Nikad nitko kao Oliver

by pro 3, 2020Domaća glazba, Izdvojeno, Vijesti

Ovu nedjelju, 06. prosinca, večer uoči njegovog rođendana, na Prvom programu HTV-a u 20:10 sati imamo priliku opet pogledati film o neponovljivom Oliveru Dragojeviću.

Film iz serijala „A Porina dobiva…” već je prikazan ljetos povodom druge godišnjice njegove smrti i sudeći po reakcijama koje su bile emotivne, svakako ga treba pogledati bar još jednom. Legendu hrvatskog glazbenog neba opisuju oni koji su s njim živjeli, radili i stvarali sve ono od čega nas danas prolaze trnci na prve taktove. O Oliveru govore supruga Vesna, prijatelji Brico, Vinko Barčot, Zlatan Stipišić Gibonni, Bata, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Tomislav Mrduljaš i drugi.

U filmu o Oliveru njegova supruga Vesna između ostalog govori i kako bi mu ona spakirala hranu i vodu kada bi rekao da ide na more sljedeća tri dana. Kad bi se nakon tri dana vratio doma, u Vela Luku, vratili bi se i paketi koje mu je ona spremila. Neke ne bi ni otvorio jer njemu na moru baš ništa nije trebalo. Autorska ekipa je, stvarajući film o jednostavnom a velikom čovjeku koji se i na najudaljenija mjesta vozio bez vozača, bila u Vela Luci, Splitu, Zagrebu; a gledatelji će se kroz dokumentarac moći prisjetiti mnogih Oliverovih nastupa, prije svega onih koje je dosanjao u Parizu, New Yorku i Londonu.

Ovo je jedanaesti film po redu, nakon onih o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović, Zdenku Runjiću, Arsenu Dediću, Ruži Pospiš Baldani, Ivi Robiću, Đorđu Novkoviću i kvartetu 4M. Nakon filma o Oliveru čeka nas još film o Bošku Petroviću.

Autorski tim filma o Oliveru čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.