Emotivna zadarska premijera filma „Samo kad se smijem“

by pro 2, 2023Film, Vijesti

Nakon uspješnih festivalskih projekcija te rasprodanih projekcija u Splitu i Šibeniku, film „Samo kad se smijem“ redateljice Vanje Juranić te producenata Damira Terešaka i Nikoline Vučetić Zečević svečano je prikazan u ispunjenom Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Film o rađanju nasilja u jednom braku i obitelji privukao je golemu pažnju zadarske publike, više od 600 ulaznica rasprodano je još desetak dana prije projekcije, što i nije čudno jer je sniman u Zadru, a i glavna glumica Tihana Lazović rođena je Zadranka.

„Još ne mogu doći do pravih riječi. Toliko se emocija nakupilo u meni da vjerujem da ću tek sutra shvatiti što se doista dogodilo. Već sam dobila stotinjak poruka. Stvarno je ovo večer puna emocija“, kazala je Tihana Lazović, nakon projekcije koju su organizirali Centar nezavisne kulture i Kino Zona.

Uoči projekcije, glumica je dobila još jednu sretnu vijest. Nakon Zlatne arene za najbolju žensku ulogu na Pulskom festivalu, na netom završenom 7. Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima proglašena je najboljom glumicom, dok je njezin filmski partner Slavko Sobin proglašen najboljim sporednim glumcem. Filmu „Samo kad se smijem“ pripala je, pak, neslužbena nagrada za najbolji film “Priznanje mladih grada Vinkovaca”, koje dodjeljuju vinkovački gimnazijalci.

Uz Tihanu Lazović, zadarskoj publici predstavili su se i redateljica Vanja Juranić, glumci Elodie Paleka, Marina Redžepović i Tamara Šoletić te izvršna producentica Ana Grbac.

„Ovo je premijera prije koje sam imala najveću tremu. Ipak smo ovdje snimali, a i Tihana je iz Zadra. No, kada sam vidjela ispunjenu dvoranu, osjetila njihove pozitivne emocije i čula taj pljesak, shvatila sam da nije bilo nikakvog razloga za strah. Zadar nas je doista primio otvorenog srca“, rekla je redateljica Vanja Juranić.

Radnja filma „Samo kad se smijem“ događa se u pitoresknom gradu na obali Jadranskog mora, gdje mladi par Tina (Tihana Lazović) i Frane (Slavko Sobin), žive u savršenom braku. U trenutku kada se Tina odluči izboriti za svoju neovisnost, tragičan događaj zauvijek promijeni njihove živote.

Uz Tihanu Lazović i Slavka Sobina, u glumačkoj ekipi filma su i Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Stipe Radoja, Nadine Mičić, Iva Jerković, Ivan Čuić, Filip Radoš, Gloria Dubelj, Mirela Brekalo, Tamara Šoletić, Maruška Aras i Aneta Grabovac. Redateljica Vanja Juranić ujedno je i montirala film, a scenarij je napisala zajedno s Elmom Tataragić. Direktor fotografije je Danko Vučinović, kostimografkinja Lidija Sertić, a skladateljica Janja Lončar.

„Samo kad se smijem“ prikazuje se u hrvatskim kinima i multipleksima. Ujedno  organizirane i posebne projekcije po gradovima, pa će ekipa filma gostovati u Slatini (1. 12.), Našicama (2. 12.), Rijeci (4. 12.) i Velom Lošinju (5. 12.).

„Samo kad se smijem“ producirao je Damir Terešak, odnosno Maxima film, dok je koproducent srbijanski Biberche productions s producenticom Nikolinom Vučetić Zečević. Proizvodnju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).