Dva hita Marije Mirković u dva dana na relaciji Zagreb – Beograd

by tra 23, 2024Domaća glazba, Vijesti

Ovog vikenda su održana dva velika regionalna glazbena festivala. 71. izdanje Zagrebačkog festivala te Beogradsko proleće. Oba festivala su jedni najdugovječnijh u regiji, a ugostili su velik broj autora i izvođača koji su premijerno uživo izvodili svoje nove pjesme. Upečatljiv nastup na oba festivala imala je kantautorica Marija Mirković koja je u dva dana izvela dvije potpuno nove pjesme u dva različita grada.

Cijenjenoj domaćoj autorici koja se u petak predstavila pjesmom “Maleni čarobnjak” je to bio debitantski nastup na Zagrebačkom festivalu u ulozi izvođačice, ali ne i u ulozi autorice budući da su se njezine pjesme već izvodile na prethodnim izdanjima Zagrebfesta. Na Beogradskom proleću je u subotu izvela svoju najnoviju pjesmu “Prezime”, a publika je imala jako pozitivne reakcije. Dojmovi od njezina nastupa se još uvijek sliježu.

Na oba festivala je dobila izuzetno dobre pohvale zahvaljući tome što Marija ne kalkulira nego se predaje svojim autorskim nadahnućima. Dokazuje to i činjenica da nedugo nakon vrlo hvaljenog dvostrukog albuma obajvljuje nove pjesme.

Performans pjesme “Maleni čarobnjak” bio je po mnogočemu poseban budući da je Zagrebfest poznat kao festival autora, a Marija prepoznata kao jedna od vrsnih autorica već dugi niz godina. Bilo je zato suđeno da se upravo tamo predstavi novom pjesmom čiju produkciju potpisuje Nikša Bratoš. Pjesmu “Prezime” napisale su Marija Mirković i Irena Ivanković. Autorica glazbe je Marija, a vrhunski aranžman je djelo Luke Pekasa.