Podijeli objavu

Nezavisna glazbena novinarska nagrada Rock&Off u četvrtak je u zagrebačkoj Tvornici kulture dodijeljena po drugi puta, a dodjelom je dominirao Nikola Vranić, glazbenik koji nastupa pod umjetničkim imenom J. R. August.

Vranić je kući odnio nagrade za album godine (“Dangerous Waters”), Veliki prasak godine i Rock&Off izvođača godine. Uz to, Vranić i njegov bend dodjelu su otvorili izvedbom pjesme “Crucify Me”.

“Jako sam sretan i počašćen nagradama, a u isto vrijeme mi je i malo gorak okus u ustima jer sam želio da se nagrade više rasporede među kolegama po kategorijama. Posebno mi je draga nagrada za album godine jer sam dao cijelog sebe u taj album. Još jednom zahvaljujem svima koji su radili na tom albumu, koji rade sa mnom i koji me prate i pomažu”, rekao je Vranić nakon dodjele.

O osvajačima nagrada Rock&Off za 2019. godinu odlučivao je stručni žiri sastavljen od 77 novinara iz preko 40 medija.

Foto: Marko Šolić

Prema odabiru žirija, “Iskra” Damira Urbana i njegove četvorke je pjesma godine, a koncertni izvođač godine su riječki Jonathan. Irena Žilić je slavila u kategoriji Pop&Off izvođača godine, Rap&Off izvođač godine je Vojko V, The Siids su odnijeli pobjedu u kategoriji Elektro&Off izvođača godine, a Jazz&Off izvođač godine je grupa Chui. Nagrada publike, za koju se moglo glasati na Iskonovim web stranicama, pripala je Goranu Baretu i Majkama.

KUD Idijoti su ovogodišnji dobitnici Rock&Off nagrade za životno djelo, kojom se konačno prepoznaje značaj i mjesto KUD Idijota, te koje im na domaćoj rock i punk sceni pripada. Nagradu su preuzeli Diego Bosusco – Ptica i Nenad Marjanović – Dr. Fric, dok su u ime Branka Črnca – Tuste nagradu preuzeli sin Ivan i kćer Maja Črnac.Uz najavljene izvođače koji su nastupili na drugoj dodjeli publiku su zabavili duhoviti prezenteri, a prava glazbena poslastica su bile izvedbe pjesmama KUD Idijota „Ja sjećam se“ i „Za tebe“ zbora J.R. Augusta. Preslatka Jana Sienna Mikić, zvijezda spota nagrađene pjesme, preuzela je nagradu Urbana&4 te je kratkim govorom zahvalila svima te raznježila publiku.

Chui, J. R. August, Porto Morto, Sun U, The Siids, Aklea Neon, Overflow i Pocket Palma nastupali su na dodjelama nagrada, a iznenađenje večeri je bio nastup Vojka V na kraju same dodjele. Voditeljica programa Martina Validžić prošla je sve kategorije i nominacije i publici je predstavila zbog čega su upravo oni obilježili proteklu glazbenu godinu.

Foto: Marko Šolić

„Prva godina Rock&Off-a je bila odlična i bilo ju je teško nadmašiti, no nismo mogli ni slutiti da će druga godina biti još i bolja, s još više publike i atraktivne glazbe. Pokazalo se da ova nagrada ima itekako smisla, obzirom da su već prve godine iz nje proizašla još četiri projekta. Od srca čestitamo svim dobitnicima i nominiranima! Pred nama je težak posao jer se letvica još više podigla za treće izdanje nagrade“, istaknuli su iz organizacije nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off. Podsjetimo, Rock&Off je nakon uspješnog prvog izdanja prošle godine široj javnosti kroz medijsku aktivnost prezentirao sjajnu glazbenu scenu koja često nije u fokusu iste. Iz same nagrade su već u prvoj godini proizašla i četiri projekta; Veliki Rock&Off glazbeni kviz i Rock&Off Radio u suradnji s Iskonom te Skener i Mala škola Rock&Off novinarstva koji svaki na svoj način doprinose popularizaciji rock&off glazbenih žanrova, autora i izvođača što dodatno osnažuje ideju Rock&Offa kao glazbene platforme za prezentaciju glazbe koja ne spada u „srednju struju“ najširoj javnosti.

U međuvremenu, sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici. Organizator nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.