Drugi Kamičak Etno Festival visoko podigao ljestvicu očekivanja

by kol 28, 2019Domaća glazba, Festivali, Koncerti, Vijesti

Vikend za nama ostat će u sjajnom sjećanju svima koji su ga odlučili provesti u Sinju, na drugom Kamičak Etno Festivalu.

Odmah na početku prve večeri bilo je jasno da je ”štimung” i više nego odličan – prekrasan ambijent stoljetne tvrđave, posjetitelji sa svih strana svijeta, svih dobnih skupina i uzrasta, pa čak i veselo pseće društvo – mirisalo je na dobru zabavu i kvalitetno utrošenu večer.

I doista, bilo je sjajno. Prvi su na pozornicu izašli Ana i German, Turica Doncel duo iz Argentine, koji su publiku očarali tradicionalnim folklornim zvucima Južne Amerike. Potom su cure iz Perija (Makedonija) Kamičak ovile u zvuk autohtone etno baštine balkanskog prostora pa su posjetitelji mogli čuti turske, bugarske, kurdske i makedonske napjeve u suverenoj vokalno-instrumentalnoj interpretaciji ovih glazbenih nomatkinja. Međutim, apsolutnu pobjedu i srce publike odnijela je ekipa iz beogradskog sastava Naked. Virtuozni instrumentalisti ”pogodili su u dušu Sinjana” koji su s oduševljenjem pozdravljali svaku izvedbu pa su Nakedovci morali i produžiti svirku kako bi svi bili zadovoljni.

Drugu večer otvorio je Kazan, sedmeročlani sastav koji tradicionalne pjesme ”o ljubavi, smrti i rakiji” pakira u suvremeno glazbeno ruho. Iako Kazan okuplja doista fanatastičnu ekipu glazbenika, ljubav sinjske publike pobrale su dvije dame – Dunja Bahtijarević s očaravajućim vokalom i Lucija Stanojević s virtuoznom izvedbom na violoni. Nakon Kazan uslijedio je nastup Patrick Walker Trija – Patricka Walkera, Ivana Bilića i Hrvoja Sudara – koji su pokrenuli publiku u ritmu engleskih, škotskih i irskih tradicionalnih pjesama. Vrhunski glazbenici, ali prije svega srdačna i topla komunikacija s publikom pokazala se pravim receptom za uspjeh.

Šećer na kraju, odnosno ‘vatra na kraju’, bio je nastup žestokih momaka iz Ogenja koji su doslovno ‘iz tamburice iščupali duši’, a publiku ‘izbili iz cipela’. Kombinacija folka, rock ‘n’ rolla, punka i podravsko-međimurskog dijalekta natjerala je na ples apsolutno sve. Zarazna energija frontmena benda, Tomislava Mihaca Kovačica te žestoka i vrhunska svirka benda – Borne Ilića, Denisa Kuzela, Filipa Kušnjera i Luke Iverca – u potpunosti je ”zapalila” Kamičak