Druga knjiga “Tvornica glazbe – priče iz Dubrave” autora Siniše Škarice predstavljena u Beogradu

by lip 21, 2019Domaća glazba, Vijesti

Dok prva knjiga opisuje nastanak jedne od najvećih diskografskih kuća na ovim prostorima, Jugotona, današnjeg Croatia Recordsa, druga knjiga “Tvornica glazbe Priče iz Dubrave” obuhvaća razdoblje 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, od 1970. do 1989. godine.

Knjiga na 576 stranica ispisuje povijest glazbe i početke mnogih danas kultnih glazbenika.

Nakon zagrebačke održane su i dvije beogradske promocije, u prodavaonici Jugotona i rezidenciji veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordana Bakote u Beogradu. Škarica se tom prilikom susreo sa svojim prijateljima, suradnicima i štovateljima njegovog djela. Predstavljanju knjige prisustvovali su i brojni drugi predstavnici javnog i društvenog života kao i srbijanski mediji.

Foto: Željka Dimić

“Toliko se tada namnožilo imena, tema i žanrova da ih je bilo teško smjestiti u jednu knjigu, iako ona ima 575 stranica. Nama je ta diskografija svježa u pamćenju pa se nalazimo na “klizavom terenu”, pred očima publike koja može kritički gledati na to, kao i sami protagonisti. Nije, međutim, riječ o suhoparnoj enciklopediji koja objektivno posmatra stvari. Radi se o nizu bilješki, portreta, eseja. To su prilozi biografiji jedne velike izdavačke kuće koja je bila sinonim za diskografiju u bivšoj državi”, rekao je Škarica na promociji.

Na predstavljanju knjige, osim autora, govorili su i Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Gordan Bakota, novinari, pisci i rock kritičari Petar Luković i Dušan Vesić te jedna od urednica knjige, Natalija Cajić.