Drito iz Boćarskog: Spektakularna dvodnevna oda trapu

by tra 20, 2023Domaća glazba, Koncerti, Vijesti

Ovaj vikend se u Zagrebu održao festival Drito iz Boćarskog koji se, kako i samo ime sugerira, održao u Boćarskome domu u Cvjetnom naselju. Iako je trap glazba sve popularnija, nema puno festivala posvećenih upravo ovom žanru – i baš zato, ovo nismo mogli propustiti.

Festival je bio rasprodan i više od mjesec dana prije samog održavanja, a ni to nas ne čudi. Na festivalu su nastupala sva bitna imena regionalne trap scene, ali i svjetske. No, o tome ćemo nešto kasnije…

Kroz dva dana su se na pozornici Boćarskoga doma izredala čak 24 izvođača, što je značilo da će neke od njih dočekati oni nesretni prvi termini, ‘matineje’. Oba dana je festival započeo oko 18.30 h, a nastupi su trajali sve do dva ujutro, pa je bilo i za očekivati da će se publika umoriti. Međutim, to se dogodilo nije.

Kako to već i inače biva na festivalima, publika je dolazila slušati ono što ih zanima, ali je bio i impresivan broj ljudi koji su mjesto u prvim redovima pozorno čuvali satima. Nije postojalo neko odvojeno mjesto za odmor, ali je zato ispred samog Boćarskog bio ograđeni prostor gdje se moglo izaći na puš pauzu i doći malo do zraka.

Drito iz Boćarskog – Prvi dan

Velike zvijezde prvog dana su bili Mimi Mercedez, 30zona, z++, Buntai, Krankšvester i Hiljson Mandela, s čijim nastupom se petak završio. Najveće oduševljenje je izazvala 30zona, ali energija je cijelo vrijeme bila na nivou – doslovno se nije prestajalo skakati. Ono što je bilo dobro jest to što nije bilo neke prevelike pauze između izvođača, pa tako nije bilo niti vremena da euforija splasne.

Najbolje nastupe su, po našem skromnom mišljenju, imali 30zona i Hiljson Mandela, koji su imali i razne goste. Zbog tako nabrijanog tempa, nitko nije imao osjećaj da je na koncertu već satima – sve je bilo jako dinamično.

Drito iz Boćarskog – Drugi dan

Međutim, drugi dan je bio još bolji, još nabrijaniji. Drugu večer su predvodili Bore Balboa, TTM, 2xŠihta, Kuku$, Vojko V i Grše. Namjerno smo izostavili ovdje ime američkog repera Smokepurppa, zato što iako je on doslovno najpoznatije ime festivala, njegov nastup je jedini bio apsolutno razočaranje.

Bio je to jedini nastup koji je kasnio, kao i jedini nastup za vrijeme kojeg je došlo do manjeg incidenta. Na pozornici uopće nije nastupao samo Smokepurpp, već je bilo još nekoliko njegovih prijatelja repera koji su se toliko izmjenjivali, da uopće nije bilo jasno tko kada nastupa.

‘Manji’ incident

Njegova energija je bila kriminalna kroz čitav nastup, kao i samo ‘pjevanje’. Playback je bio upaljen cijelo vrijeme, a nije se niti trudio to prikriti. Pjesme nije niti izvodio od početka do kraja, uglavnom – opći kaos. Situacija je eskalirala kada je netko bacio nešto na pozornicu, a Smokepurpp je rekao ‘If someone else throws something on stage, I will come down and beat the shit out of each and every one of you’.

Naravno, ubrzo nakon toga je doletjela još jedna boca na pozornicu, i to tako da ga točno pogodila. To ga je bilo toliko razljutilo da je bacio mikrofon na pod i krenuo u publiku, ali ipak nije stigao do nje. Ako je do tada i postojala šansa da njegov nastup bude dobar, tada je nestala. Najavio je posljednju pjesmu, publika ga je izviždala i ubrzo se cijela ekipa pokupila s pozornice usred pjesme.

Srećom, nakon njega je nastupao Kukus, koji je odmah vratio energiju na prijašnji nivo, pa čak i podigao. Oni su bili standardno odlični, baš kao i svi koji su slijedili nakon njih. Iako je festival trajao dva dana po nekoliko sati, na posljednjoj pjesmi večeri, MDMA, koju su izveli Grše i TTM, publika je skakala i pjevala kao da su tek došli.

Antologija žanra

Bila su ovo dva dana festivala koji jednostavno ne možete propustiti ako ste fan trapa. Bila su to gotovo sva bitna regionalna imena i čini nam se kao da smo imali priliku uživo slušali antologiju čitavoga žanra – od nekih samih početaka kao što su 33banda i Žene Gazele, pa do najnovijih hitova kao što su Cura s kvarta, Highlife ili Mamacita.

Drito iz Boćarskog je još jednom pokazao da je festival vrijedan posjeta. Organizacijski gledano, nastupi gotovo da uopće nisu kasnili, a iako je prostor bio rasprodan, nisu se stvarale one neugodne gužve koje volimo izbjegavati.

I naravno, veliki plus je i pristupačna cijena – dnevne ulaznice su bile 16 eura, a festivalske su se mogle nabaviti u pretprodaji za 23, odnosno 26 eura, ili na sam dan za 29 eura.
Ukratko, priželjkujemo iduće izdanje Drita u još većem prostoru!