DORF i SuperUho objavljuju zajednički glazbeni program!

by srp 24, 2017Festivali, Strana glazba

Kao što je već poznato, prošle godine započeta suradnja između SuperUha i vinkovačkog festivala glazbenog dokumentarnog filma DORF ove će godine biti okrunjena petodnevnim zajedničkim programom. Prva dva dana, 5. i 6. kolovoz, pripast će glavnom programu DORF-a u sklopu kojeg će osim niza sjajnih filmova, koji će se prikazivati na Iskonovoj festivalskoj plaži, biti organiziran i bogat glazbeni program koji će ujedno poslužiti i kao odličan uvod u ono što nas očekuje na glavnom programu SuperUha od 7. do 9. kolovoza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. kolovoz će tako proteći u zvuku glasnih gitara beogradskih garage/post-punk/noise rock genijalaca Repetitora i fenomenalnih šibenskih post punkera Diskodelija. Ova su se dva benda već srela na prvom SuperUhu kad je Diskodelija promovirala svoj album prvijenac, te na ruševinama nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura iznimno uvjerljivo predstavila svoj mračni zvuk koji bi bez problema mogao poslužiti kao soundtrack filma o nekad uspješnom industrijskom gradu koji je s kolapsom industrije ušao u dvadesetgodišnje razdoblje apatije i besperspektivnosti. U njihovom slučaju u pitanju je bila proživljena stvarnost, a ne film.

Repetitor

S druge strane Repetitor su nastupili nakon zvijezda festivala The Nationala, a članovi i prateća ekipa ove megapopularne grupe ostali su do kraja nastupa u nevjerici gledajući i slušajući ono što dopire s pozornice. Bilo je jasno da je ova beogradska trojka predodređena za velike stvari pa stoga niti ne čudi da danas bez problema pune najveće klubove u svim bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije. Ono što pak dodatno fascinira je da je gotovo 30 godina nakon pojave noise rocka na ovim prostorima, kad su glavni protagonisti tadašnje jake scene u najboljem slučaju punili klubove za 300 ljudi, grupa kod koje su upravo bučne gitare u prvom planu postaje jednim od najpopularnijih rock bendova regije.

Spomenuti noise rock obilježit će i 6. kolovoz kad će se autorskom dvojcu Damiru Bartolu Indošu i Tanji Vrvilo pridružiti saksofonist Damir Prica Kafka, multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif, te tri od četiri člana kultne grupe SexA, koja glasi za pionire noise rocka na ovim prostorima: Ivan Bilosnić Bic, Ratko Danilović i Nino Prišuta.
Šahtofonija Rumorista naziv je projekta čiju osnovu čini šahtofon, instrument koji je Indoš kreirao prije 5 godina i od tad ga posvećeno istražuje, unaprjeđuje i koristi. Dok su dosadašnji šahtofonski projekti bili kazališni, intermedijalni, izložbeni i radionički, u ovom ga se projektu tretira u prvom redu kao instrument koji u spoju s gitarom, basom, bubnjevima i saksofonom povezuje, s obzirom na prirodu šahtofona, očekivani zvuk industriala s elementima free jazza, post rocka te noisea, ne zaobilazeći ni ovaj puta postulate, odnosno manifest i poetiku talijanskih futurista s početka prošlog stoljeća. Valja naglasiti i da je film “Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA” 2013. na DORF-u proglašen najboljim filmom u regionalnoj selekciji, pa će posjetitelji festivala u popratnom programu moći vidjeti film, ali i ljude koji su poslužili kao inspiracija za njega.

Sahtofonija Rumorista photo Damir Zizic_mala

Ippio Payo je samostalan projekt glazbenika i skladatelja iz Tisnog Josipa Pavlova, koji je 90-tih bio član bendova Bića sa slika, Blue 1000 i Kritična masa na kotačima. U međuvremenu je odselio u München, pa njegova biografija danas obuhvaća i sastave/projekte: Majmoon, Das Weisse Pferd, The Grexits, Zwinkelman i najnoviji Ippio Payo. Usporedno se bavi i skladanjem za kazalište i film. “All Depends On Nature“ (Sve zavisi od prirode) je Josipovo prvo samostalno izdanje. Album je snimljen tijekom zime 2016. godine u Westend Studiju u Münchenu. Isključivo istrumentalne skladbe, kojima su očito kumovali post rock velikani Slint i Tortoise, kombiniraju kakofoniju zvuka žičanih instrumenata s poliritmijom. Hipnotične i narativne, komentar vremena i sugestija mjesta u kome su nastale i u kome se izvode.

Ippio Payo photo Sebastian Fery

Ulaznice koje omogućuju ulazak na oba dana popratnog glazbenog programa DORF-a mogu se kupiti po cijeni od 50 kuna, a na samom ulazu 60 kuna.

Festivalske ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na ove koncerte.

Trenutna cijena festivalskih ulaznica je 290 kuna i vrijedi do 7.8. Do istog će se datuma moći kupiti i kamperske ulaznice po cijeni od 150 kuna. Dakle, komplet koji omogućava posjet svim zbivanjima u sklopu SuperUho i DORF festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj kamp lokaciji u ovom paketu koštaju 440 kuna.

Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim pretprodajnim mjestima:

Turistička agencija Laguna (Tepli bok 25), Primošten
CD Shop Butiga (Jurja Šižgorića 2), Šibenik
Caffe bar Basket (Domovinskog rata 42), Split
Dallas Music Shop (Splitska 2), Rijeka
Dirty Old Shop (Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb

Ulaznice je moguće kupiti i putem internet servisa Dirty Old Shopa i Rockmarka