Daria Hodnik: “Pjevanje mi više nije posao nego životni izbor, a svoje slobodno vrijeme provodim na… pozornici!”

by kol 7, 2017Domaća glazba, Intervju

Kažu da za sreću treba otvoriti srce i pustiti ljubavi da nas preplavi, a upravo ta poruka nit je vodilja pjesme „Pružam ruke sreći“, novog singla maestralne Darije Hodnik, pjevačice dojmljivog spleta interpretativnih emocija koja se nedavno pridružila najvećoj hrvatskoj diskografskoj kući Croatia Records. Da ljubav ženu čini jačom i za let i za pad zna Ante Pecotić, pjesnik među domaćim glazbenim autorima kojeg je na divne stihove inspirirala čarobna glazba Miroslava Lesića Lesiquea, zaslužnog i za aranžman koji slušanjem vodi u neki zamišljeni bajkoviti svijet.

Daria Hodnik za naš portal rekla je nešto o novoj pjesmi, zašto su odustali od snimanja spota u studiju, glazbenoj nagradi Porin, dolazi li na ovogodišnju Šansonu u Šibenik i još puno lipih stvari.

Nakon odlične “Kad jednom se spoje” nova pjesma „Pružam ruke sreći“ je ugledala svjetlo dana. Tko je radio na pjesmi?
– Nakon “Kad jednom se spoje” bilo je poptuno logično nastaviti suradnju s vrlo dobro uhodanim timom autora, u kojemu glazbu, aranzman i produkciju potpisuje Miroslav Lesić, a tekst je ovaj puta napisao Ante Pecotić što mi je iznimno drago jer smo dugogodišnji suradnici i prije svega prijatelji, tako da je napisao prekrasan tekst koji je u potpunosti prilagođen meni kao izvođaču. “Pružam ruke sreći” je pjesma s bezvremenskom porukom punom topline i ljubavi koja je primjerena svima i svakoj situaciji s dobrom namjerom. Ta pjesma je zaista moja miljenica i draga mi je neizmjerno.

Koja je bila nit vodilja za pjesmu „Pružam ruke sreći“?
– Općenito kada se god upuštam u stvaranje nove pjesme uvijek je nit vodilja da snimimo dobru i kvalitetnu pjesmu, koja nema vijek trajanja, koja odiše dobrim i kvalitetnim aranžmanom, što je nekako postao i potpis koji slijedimo. Velika je ekipa koja radi na tome i uvijek sam svima neizmjerno zahvalna na trudu i angažmanu koji ulože u stvaranje tih naših zajedničkih minijatura, koje nam uvijek prirastaju srcu.

Gdje ste snimali spot?
– Spot smo mislili snimati u studiju da prikažemo atmosferu studijskoga rada, ali smo odustali i izašli u prirodu jer je taj dan bio tako prekrasan, da nismo mogli odoliti prirodnome svijetlu i suncu i uživali smo u prirodi i svirci na otvorenome. Dobru atmosferu našeg druženja vrlo dobro zabilježio je mladi režiser Dinko Pasini i nadam se da je to tek početak jedne lijepe suradnje.

Ove godine bili ste nominirani za glazbenu nagradu Porin u kategoriji najbolja ženska vokalna izvedba i to po drugi put, izmakla vam je za dlaku, možemo li reći treća sreća iduće godine?
– Ja to zaista ne gledam kao poraz već kao izniman uspjeh! Dvije godine za redom bila sam nominirana u vrlo prestižnoj kategoriji što je zaista velika čast i priznanje, jer je struka očito prepoznala naš zajednički trud i iznimnu ljubav i požrtvovnost prema dobroj i kvalitetnoj glazbi. To je veliko priznanje kada u principu sve radimo i osmišljavamo sami i ulažemo i zadnje atome našega srca i duše da bi napravilo sve kako treba. Kako god bude dalje, mi smo već pobjedili jer smo dobili priznanje da idemo u dobrome smjeru.

Pjesma “Kad jednom se spoje” bila je druga na ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu i imala je odlične reakcije kod publike, kakve su reakcije na novu pjesmu?
– Za sada su reakcije odlične i to je uvijek lijepo za vidjeti i čuti da se pjesma vrti na radiju, da je netko kliknuo na spot…. Lijepo je kada pjesmu pustite u život i ona tako lijepo zaživi;)

Jedna ste od najtraženijih pratećih vokala mnogih najvećih zvijezda Hrvatske i regije. Što je draže back vokal ili kad ste naprijed i pjevate svoje pjesme?
– Sve što je vezano za glazbu je meni drago i ne pravim  razlike između pjevanja jednog ili drugog jer mi je zaista sve vrlo blisko, dragocjeno i lijepo. U mome slučaju glazba nije slučajan odabir, od malena sam težila tome i nekako sam to uspješno i ostvarila. Tako da to više nije posao, to je životni izbor. Pjevanja leada nosi sa sobom veću odgovornost jer treba ogoliti svoju dušu i publici ogoliti svoje osjećaje, kako bi prepoznali vas kao interpreta i shvatili glazbu koju prenosite. To nije niti malo lako, ali zato i jeste tako izazovno. Prateći vokali su vrlo kreativan i zahtjevan posao, ali ja već imam zavidnu „kilometražu“ na koju sam baš jako ponosna, i sretna da je tako…

Završili ste Glazbenu akademiju, svirate klavir, glazbena ste urednica na Hrvatskom radiju i još stignete i posuditi glas za Disneyeve radionice crtića, zadnje ste utjelovili hrvatsku verziju Mrs. Potts iz klasika „Ljepotica i zvijer“ – kad imate vremena za sebe?
– Vrijeme koje imam za sebe je u stvari vrijeme koje provodim sa svojom djecom, jer oni su moja najveća sreća i moje životno blago i baš me veseli svaki dan odrastanja i moga i njihovog s njima. U stvari svoje slobodno vrijeme provodim na pozornici :), tako da hvala svima koji se provedu i isplešu sa mnom na koncertima. Jer to je i smisao svega ovoga, da se svi dobro zabavimo.

Je li gušt biti glazbena urednica, možete li nekad pustiti i neku stvar koja vam baš danas ne izlazi iz uha?
– Urednica sam u Redakciji ozbiljne glazbe, tako da s te strane nemam uplita u ono što urednici puštaju, jer ja radim autorske emisije i prijenose koncerata, drugi vid uredničkoga posla. Spojila sam valjda nespojivo, klasičnu i tzv. Zabavnu glazbu 🙂

Koji su planovi osim godišnjeg odmora za ljeto i do kraja godine?
– Ljeta su uvijek uz odmor i radna, par koncerata po obali pa malo kupanja i brčkanja u plićaku. Već je vrijeme za novi dvorac u pijesku, prošlogodisnji je već odavno otplivao.

Dolazite li na Šansonu u Šibenik kao back vokal?
– U Šibeniku sam ove godine na Večerima dalmatinske šansone kao prateći vokal, što mi je iznimno drago jer je to festival koji gaji dobre pjesme i svirku uživo, a meni je to kao štovatelju i ljubitelju domaće glazbe neizmjerno drago.

Ljetujete u našoj županiji (šibensko-kninska) kako vam se sviđa ovdje?
– Moja obitelj je veliki zaljubljenik u Primošten i mi smo svake godine na ljetovanju tu u vašemu kraju, i već smo se dobro udomaćili, imamo svoj kafić, svoje mjesto na plaži…. Baš uživamo i svake godine se vjerno vraćamo.

Trebamo li svi zajedno pružiti ruke sreći? 🙂
– Pa to je poruka s kojom se trebamo probuditi svako jutro, poruka s kojom trebamo živjeti svaki dan i nastojati živjeti u dobru i u sreći. To od srca želim svima, neka im srca i ruke budu uvijek na strani sreće.

Mi ćemo samo dodati ovome – draga Daria vidimo se ubrzo u Šibeniku! 🙂