Rođendan kralja funka

by kol 20, 2017Domaća glazba, Vijesti

Dino Dvornik danas bi slavio 53. rođendan, a ove godine njegova udovica Danijela, kći Ella i brojni obožavatelji taj će dan obilježiti na najbolji mogući način – festivalom Aj Cha u Splitu, na kojem će nastupati Splitska Dica, pjevači koji su izvršili najveći utjecaj na hrvatskog kralja funka.

Marijan Ban i Diktatori, Neno Belan i Fiumensi, Songkillers, Jinx, Funkytrain, James Brown Tribute Band i disco/funk DJ-i: DJ Bocca Sofistifunk, DJ Tabu – keep of the groove, DJ Jazzozo, DJ Shoomadisco i drugi rasplesat će i raspjevati okupljene na starom Hajdukovom igralištu od 21 sat – piše index.hr

U rujnu će biti devet godina otkako je Dino okončao svoj život. Neprežaljeni majstor ritma i supertalentirani glazbenik velike karizme preminuo je u Zagrebu u 45. godini života i ostavio svoje obožavatelje, ali i kolege u šoku i nevjerici.

Punim imenom Miljenko Dino Dvornik, rođen je 20. kolovoza 1964. kao drugo dijete poznatog glumca Borisa Dvornika i majke Diane Tomić. Dvornik je od malih nogu bio pod svjetlima reflektora. Sin slavnog oca Borisa pojavio se u “Našem malom mistu” kao devetogodišnjak, a poslije je uslijedilo još nekoliko uloga.

Ipak, kako je odrastao, Dvornik se okretao glazbi. Kao svoje glazbene uzore navodio je Jamesa Browna i Stevieja Wondera. 1989. godine vjenčao se sa svojom voljenom Danijelom, kojoj je posvetio pjesmu “Ljubav se zove imenom tvojim”, a iste godine objavio je album “Dino Dvornik”.

Nakon “Kreativnog nereda” Balkan je upoznao pravi funk, a Dina vinuo u zvijezde. “Priroda i društvo” i “Enfant Terrible” potvrdili su njegov uzlet na sam vrh, a u međuvremenu je nastao i album za kojeg će mnogi reći da je najbolji zapis uživo kojeg je hrvatska glazba ikad imala –  Dino je u glavnom gradu Bavarske odsvirao “Live in München” sa Songkillersima i definitivno ušao u povijest.

Uslijedili su albumi “The Best of: Vidi ove pisme”, “Big Mamma”, “2002 godine u Splitu”, “Svicky” te posljednji, “Pandorina kutija”. U svojoj plodnoj karijeri postao je autor neslužbene himne grada Splita, “Ništa kontra Splita”.

Omiljen u Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica, Dino je bio obožavan na cijelom Balkanu.

Dino je u listopadu 2008., nakon šest godina glazbene pauze, trebao objaviti novi album, a neki su mu predviđali veliki povratak na scenu. Album je postao hit, ali Dino to nije doživio – piše index.hr