Podijeli objavu

Današnji datum, 8. siječanj, obilježio je život Davida Bowieja – David Bowie obilježio je današnji datum. Kako god uzmete, 8. je siječanj dan u znaku ovoga legendarnog umjetnika. Na ovaj se datum 1947. rodio u Londonu, kao David Robert James, a na isti je datum prošle godine objavio i svoj posljednji album Blackstar, dva dana prije svoje smrti – piše portal studentski.hr

Bowie je od malih nogu pokazivao interes za glazbu, čemu je podosta pridonijela njegova obitelj. S trinaest je godina počeo svirati saksofon, koji mu je poklonila majka, uz oca je slušao R&B, Rock and Roll i blues, a uz polubrata Terryja upoznao se sa suvremenim džezom. Terry je kasnije završio u mentalnoj bolnici, što je progonilo Bowieja dobar dio života te poslužilo kao inspiracija u njegovim pjesmama Jump They Say i All the Madmen.

U početcima glazbene karijere, početkom 60-ih, svirao je blues s raznim bendovima pod imenom Davy Jones, no uskoro je promijenio prezime u Bowie kako ga se ne bi mijenjalo s pjevačem i glumcem Davyjem Jonesom iz grupe The Monkees. Novo je prezime inspirirano junakom Jimijem Bowiejem poznatom po Bowie nožu.

Bowie je izdao ukupno čak 26 albuma. Prvi je album jednostavno nazvao David Bowie(1967.). godine 1969. izdaje pjesmu Space Oddity, prvu koja je postigla velik uspjeh, a Bowie je inspiraciju za pjesmu dobio pogledavši film 2001: Odiseja u svemiru. Godinu kasnije izdaje album The Man Who Sold the World (1970.) i ženi se Angelom Barnett, no brak se nije pokazao uspješnim, pa su se 1980., nakon godina što su živjeli odvojeno, rastali.

Više na studentski.hr