Podijeli objavu

Jedna od kategorija ovogodišnje Rock&Off nezavisne novinarske nagrade je i ona za koncertnog izvođača godine u kojoj su nominirani Chui, Bare i Majke, JR August, Jonathan i The Strange – imena za koja se isplati platiti ulaznicu!

Novi album space rock benda Chui, „Iz kapetanovog dnevnika“, glazbena kritika proglasila je jednim od najboljih ostvarenja 2019. Ove godine, Chuijevci se na Rock&Off vraćaju kako bi obranili prošlogodišnju titulu najboljeg jazz&off izvođača i titulom najboljeg koncertnog izvođača privukli još veću pažnju publike, a njihov adut za pobjedu su još veći odmak u zvuku i nesvakidašnje suradnje s glazbeničkim imenima koja (ni)ste naviknuti čitati u jazz kategorijama. Ukratko, nakon „trećeg kamenčića od Sunca“, s Chuijem nastavljamo uzbudljivo putovanje dalekom glazbenom galaksijom koju zvukom savršeno opisuje „kapetanov dnevnik“!

Sigurnije od sutrašnjeg izlaska Sunca jedino je neuništivost Gorana Bareta i Majki. Imuni na životne udarce i metke, ovi rock’n’roll odmetnici svakom nastupu pristupaju kao da im je zadnji, bez kompromisa, ponosno, iz sve snage. Sa štitom ili na njemu, na koljenima ili u zraku, Bare je karizmatični propovjednik evanđelja rocka, uz sigurnu potporu Majki i njihove uigrane kombinacije countryja, bluesa i tvrdih riffova. Religijska paralela nije slučajna – njihovi koncerti doista jesu katarzična iskustva koja ispunjavaju energijom i nadom u spas, ako ne duše, onda bar rock’n’rolla!

Iza pseudonima JR August stoji Nikola Vranić, glazbeni neimar jednog od logistički najzahtjevnijih projekata u 2019. Njegov album prvijenac „Dangerous waters“ plod je dugogodišnjeg fermentiranja, nekoliko EP-jeva i više stotina pjesama koje je JR godinama skupljao. Njegove pjesme, spoj tradicije bluesa, gospela, soula i kalifornijskog kantautorskog vala 70-ih, zvuče monumentalno, pa se ništa manje nije očekivalo ni od njihovog live predstavljanja – uz JR-a, na bini je bend pojačan saksofonom i zbor od 12 ljudi! Jasno je da se ovdje na glazbu ne gleda kao na ekonomski (ne)isplativu kategoriju i utoliko je nastavak priče o JR-u još važniji za budućnost domaćeg rocka!

Uz najveći broj nominacija prošlogodišnjeg Rock&Offa, Jonathan se ove godine vraća bogatiji za posljednji album „To hold“ te koncertnu avanturu u Americi, između ostalog i na poznatom SXSW festivalu. Odmjerivši snage s inozemnim kolegama, pokazali su da su jedan od najvećih aduta projekta EPK 2020 i prvoklasna sirovina za koncertni izvoz Hrvatske. Ljubimci kritike, ali i domaće klupske publike, Jonathan su, prije svega, petorica talentiranih glazbenika u neprestanoj kreativnoj groznici čije nuspojave s nestrpljenjem iščekujemo.

Pobjednici HDS-ovog natječaja International, The Strange su svoju noir atmoferu uspješno predstavili domaćoj publici, snimivši album s međunarodno priznatom ekipom u nizu europskih studija koristeći, između ostalog, i usluge članova Praške filharmonije. Rezultat je album „Echo chamber“ i zavodljiva kombinacija vokala Chrisa Eckmana, surf ostavštine Bambi Molestersa i prašnjave americane My Buddy Moosea čiji članovi čine okosnicu The Strangea. Koncertno su kategorija za sebe, živi soundtrack napetog trilera ili filma ceste koja je, u njihovom slučaju, ono što ih kreativno hrani.