BluVinil predstavili svoj prvi album ‘Apaši’

by lis 3, 2020Domaća glazba, Nova izdanja, Vijesti

BluVinil, jedan od bendova iz milenijalskog vala službeno je objavio svoj album prvijenac –  ‘Apaši’. Uz album, čiju audio produkciju potpisuje Antonino Šimić iz Greenwood Studija, objavljen je i istoimeni naslovni singl i videospot za kojeg iz BluVinila kažu kako je ovo njihov najzabavniji i najbolji spot do sada, a nastao je pod redateljskom palicom mladog i talentiranog Tomislava Dugandžića, također Šibenčana. 

”Scenarij i priču osmislio je upravo Tomislav Dugandžić i savršeno pogodio naš retro identitet te atmosferu čitavog albuma. Glavni motivi koji se provlače kroz spot su magnum košulje, sintesajzeri, brkovi, retro trenirke i ulje u kosi – dovoljno da steknete dojam!” poručuje Matej Nakić, kantautor, gitarist i vokal u bendu.

Na albumu se nalazi 9 pjesama koje žanrovski pripadaju vintage rocku i popu, a dostupan je u digitalnom izdanju na Spotifyu, Deezeru, iTunesima i svim ostalim digitalnim servisima, a objavljen je nakon 6 predstavljenih singlova i 5 videospotova, među kojima se ponajviše izdvajaju zadnja izdanja ‘Sigurna u nas’, ‘Moderna’ i ‘Komarac’.

Foto | Screenshot

”Iza nas je puno uspona i padova, usvojenih lekcija (poglavito na svojoj koži), mnogo odricanja i naposljetku napornog rada. Izgraditi zvučni i vizualni identitet nije baš lako, stoga posebne zahvale idu našoj izdavačkoj kući Dallas Records, koja je čitavo vrijeme vjerovala u nas i imala povjerenja u tu našu retro-rock priču.  Ovakve se objave često pretvore u patetiku, ova se vjerojatno već pretvorila – stoga idemo do kraja. Nije to samo nosač zvuka. To smo mi, a Apaši su naš super duper novi album i novi singl, wohooo, slušajte nas pazite nas, jer znakovi su premalooo!” , poručuju iz BluVinila.

Album je ekskluzivno preslušao i Bojan Mušćet, glazbeni kritičar, novinar, urednik i publicist, a o Apašima kaže kako imaju zvuk koji zasigurno neće ostati nezapažen.

”Za razliku od medijske prakse kad izvođač bez hita jednostavno nema izgleda da bude uočen, kaljenje na koncertnim prostorima, pa makar i pred web-kamerom ipak gotovo u pravilu rezultira zanimljivim rezultatima. Šibenski BluVinil sigurno nema općenarodni hit, ali svakako ima zvuk koji neće ostati nezapažen. Zagazivši duboko u angažiranu vintage rock-glazbu, BluVinil je napravio vješti balans između popa i rocka stvorivši hektičnu kolekciju skladbi koje tvore njihov prvijenac Apaši. Naslovni singl kojim će se nastojati probiti među bljedolikim slušateljstvom odražavaju rijetku namjeru i potencijal. Naime, njihov vispreni iskaz podsjeća na Indexe, a vokal Mateja Nakića u pojedinim dionicama svakako će podsjetiti na Davorina Popovića Pimpeka. U knjizi Sedma republika Ante je Perković istaknuo kako Indexi za sobom vuku veliko naslijeđe, no da nema banda koji stremi biti novim Indexima. E, pa, BluVinil bi mogao biti upravo taj bend. S jedne strane, duge instrumentalne dionice koje vuku podrijetlo iz sedamdesetih, a s druge melodijske linije s refrenima koji odmah ulaze u uho govore upravo tome u prilog. Takva je i skladba Apaši kojom jurišaju na top-ljestvice. Pjesma odražava juvenilnu prpošnost (stih ‘Ovo će biti naša godina’ otpjevan u 2020. vrlo je indikativan), ali istodobno i instrumentalističku stabilnost benda koji zna što hoće. Album donosi razumljiva istraživanja i svakako otkriva potencijal koji bend ima. Apaši su vrsna najava albuma, no iza ekspresivnosti singla kriju se još mnoga iznenađenja u dugosvirajućem formatu.” (Bojan Mušćet) 

Foto | Sanja Lydia Kulušić

U njihove tri godine postojanja, od značajnih nastupa BluVinila tu je otvaranje za Sachera u Boogaloou, samostalni koncerti u zagrebačkim klubovima Sax, Route 66 i Vinyl, koncertna promocija albuma u Hard Placeu, nastup na CMC200 festivalu u Slavonskom Brodu i nastup na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu, a novi su album uživo nedavno predstavili i u zagrebačkom Hard Placeu gdje su nastupili u sklopu #13 Velike Rock Eksplozije.

Singl i videospot ‘Apaši’ BluVinil su premijerno predstavili u cijeloj regijii. U Hrvatskoj su svoje premijere imali na CMC Televiziji, u emisiji Svijet Diskografije Zlatka Turkalja na Hrvatskom Radiju te na portalu Dnevnik.hr, a predstavili su se i u Bosni i Hercegovini na Radio Kameleonu i portalu Hercegovina.info, u Srbiji na radiju Beograd 202 i portalu Rockmotiva.com te u Sloveniji na portalu Rocker.si.