Podijeli objavu

Andrija Rudić potpuno je novo ime na glazbenoj sceni mada ga mnogi poznaju kao bivšeg gradonačelnika Kutine i visoko pozicioniranog javnog djelatnika što u gradu što u županiji.

Danas Andrija pokušava snimiti prvi glazbeni album sa svojim autorskim pjesmama i želi se maknuti što dalje od politike i svega lošega što ona predstavlja. Nekadašnji novinar i glavni urednik Televizije Moslavina, pa zatim šef lokalne turističke zajednice koji je stvorio interes za Parkom prirode Lonjsko polje, prebacio se u politiku, isprva kao dožupan Sisačko-moslavačke županije, a zatim kao kutinski gradonačelnik od 2013. do 2017. godine. No, nakon gubitka izbora nije želio ostati u politici.

Godinu dana nakon toga uredio je svoj kućni glazbeni studio i vratio se prvoj ljubavi – glazbi. Još kao srednjoškolac bavio se izdavanjem audio-kazeta sa snimkama glazbe koja bi se danas zacijelo nazivala ‘indie’. I tijekom svog gradonačelničkog mandata Andrija Rudić sudjelovao je u radu lokalne klape ‘Škrlec’, a svirao je i u unplugged bendu ‘Kutinski glazbeni sindikat’.

Njegov dosadašnji glazbeni rad uključuje štošta: objavio je remiks naslovne skladbe na debi albumu Ivan Kapec Tria „Lancun“, a njegov „Ljetnikovac – Summer House“ izašao je i na „Lagano, lagano“ kompilaciji u izdanju Aquarius Records. Snima i glazbu za reklame, ali svoj vlastiti glas još nije pustio u onom užem autorskom smislu. Do prije godinu dana nitko nije čuo kako Andrija zvuči, odnosno kako Andrija uistinu pjeva, sve dok u jednoj noći nije snimio pjesmu kojom je iznenadio ne samo svoje ukućane, nego i samog sebe. “Život je prekratak da bi se čekalo… Kad sam bio mlad, nisam imao dovoljno hrabrosti uhvatiti se u koštac s takvim načinom života i pokušajem da se realiziram kroz glazbu”, kaže sam Andrija.

Da bi dovršio album, te pokrio sve troškove snimanja pokrenuo je crowd-funding kampanju kojom želi sakupiti 30.000 kn. “Iako sam bio u politici, nisam opernatio“, sam se šali Andrija na račun politike. Svatko tko donira novac i time pomogne objavljivanje njegovog debi albuma „Tri metra od mora i tri godine od tebe“, dobit će na dar spomenuti album i niz drugih poklona a, bit će među prvima koji će čuti prve pjesme s albuma.

Dojmovi glazbenog kritičara Dubravka Jagatića, kad je poslušao prve materijale, bili su i više nego sjajni. „Malo koji domaći glazbenik ima debi album sa tako zrelim i odličnim pjesmama poput Andrije Rudića i gotovo sigurno niti jedan gradonačelnik u Hrvatskoj nema toliko glazbenog talenta poput njega. Ne bi bilo iznenađenje da Andrijine pjesme uskoro vidimo na vrhovima domaćih top ljestvica“, izjavio je Jagatić.

Najavni singl s albuma “Tri metra od mora i tri godine od tebe”, singl “Ne Daj Mi” izašao je prije ljeta, a novim singlom „Dugo“ najavljuje skori završetak albuma. Glazbu, tekst i aranžmani potpisuje Andrija Rudić. Produkciju, mix i mastering potpisuju Višeslav Laboš i Danijel Drakulić u suradnji s Andrijom.