Bivši gradonačelnik Kutine ostavio se politike i vratio prvoj ljubavi – glazbi! Poslušajte ‘Ne daj mi’

by lip 13, 2019Domaća glazba, Nova izdanja, Vijesti

Andrija Rudić potpuno je novo ime na glazbenoj sceni mada ga mnogi poznaju kao bivšeg gradonačelnika Kutine i visoko pozicioniranog javnog djelatnika što u gradu što u županiji.

Danas Andrija pokušava snimiti prvi glazbeni album sa svojim autorskim pjesmama i želi se maknuti što dalje od politike i svega lošega što ona predstavlja.

Nekadašnji novinar i glavni urednik Televizije Moslavina, pa zatim šef lokalne turističke zajednice koji je stvorio interes za Parkom prirode Lonjsko polje, prebacio se u politiku, isprva kao dožupan Sisačko-moslavačke županije, a zatim kao kutinski gradonačelnik od 2013. do 2017. godine. No, nakon gubitka izbora nije želio ostati u politici. Godinu dana nakon toga uredio je svoj kućni glazbeni studio i vratio se prvoj ljubavi – glazbi.

Još kao srednjoškolac bavio se izdavanjem audio-kazeta sa snimkama glazbe koja bi se danas zacijelo nazivala ‘indie’.

I tijekom svog gradonačelničkog mandata Andrija Rudić sudjelovao je u radu lokalne klape ‘Škrlec’, a svirao je i u unplugged bendu ‘Kutinski glazbeni sindikat’. Njegov dosadašnji glazbeni rad uključuje štošta: objavio je remiks naslovne skladbe na debi albumu Ivan Kapec Tria „Lancun“, a njegov „Ljetnikovac – Summer House“ izašao je i na „Lagano, lagano“ kompilaciji u izdanju Aquarius Records. Snima i glazbu za reklame, ali svoj vlastiti glas još nije pustio u onom užem autorskom smislu.

Do prije godinu dana nitko nije čuo kako Andrija zvuči, odnosno kako Andrija uistinu pjeva, sve dok u jednoj noći nije snimio pjesmu kojom je iznenadio ne samo svoje ukućane, nego i samog sebe.

“Život je prekratak da bi se čekalo… Kad sam bio mlad, nisam imao dovoljno hrabrosti uhvatiti se u koštac s takvim načinom života i pokušajem da se realiziram kroz glazbu”, kaže sam Andrija.

Da bi dovršio album, te pokrio sve troškove snimanja pokrenuo je crowd-funding kampanju kojom želi sakupiti 30.000 kn. “Iako sam bio u politici, nisam opernatio“, sam se šali Andrija na račun politike.

Svatko tko donira novac i time pomogne objavljivanje njegovog debi albuma „Tri metra od mora i tri godine od tebe“, dobit će na dar spomenuti album i niz drugih poklona a, bit će među prvima koji će čuti prve pjesme s albuma.

Dojmovi glazbenog kritičara Dubravka Jagatića, kad je poslušao prve materijale, bili su i više nego sjajni. „Malo koji domaći glazbenik ima debi album sa tako zrelim i od-ličnim pjesmama poput Andrije Rudića i gotovo sigurno niti jedan gradonačelnik u Hrvatskoj nema toliko glazbenog talenta poput njega. Ne bi bilo iznenađenje da Andrijine pjesme uskoro vidimo na vrhovima domaćih top ljestvica“, izjavio je Jagatić. Hoćemo li te pjesme vidjeti na top-listama, ovisi dakako o dovršetku posljednjeg pro-dukcijskog “peglanja”, a za to je potreban novac. Dio je Andrija Rudić već skupio od prijatelja, i vjeruje da će na koncu uspjeti u ostvarenju svog sna. Do kraja kampanje ostalo mu je jošnekoliko dana.

Najavni singl s albuma “Tri metra od mora i tri godine od tebe”, singl Ne Daj Mi u izdanju Mast Produkcije izašao je 6.6., a glazbu, tekst i aranžmani potpisuje Andrija Rudić.
Produkciju, mix i mastering potpisuju Višeslav Laboš i Danijel Drakulić u suradnji s Andrijom.