Podijeli objavu

Nemoguće je ploviti glazbenim vremeplovom, a ne spomenuti bend koji je itekako obilježio najvažnije i najutjecajnije vrijeme rock scene.

ITD band je, kao i njihov ‘spiritus movens’ Miroslav Rus, odredio zvuk osamdesetih, te ex-yu glazbenu scenu, svrstavajući ih sasvim zasluženo u bend koji je zauzeo vidljivo mjesto u povijesti hrvatskog rocka.

Album ‘Sve najbolje’ iz 2006. godine, sa najvećim hitovima grupe, kompletno digitalno remasteriranim snimkama, ostaje kao svevremenski zapis za buduće glazbene generacije.

ITD je bez roka trajanja, što je potvrđuju i danas izvođene pjesme: ‘Rođen u Zagrebu’, ‘Veza 202’, ‘Sonja’, ‘Gradske cure’, ‘Elena’, ‘Skidam te pogledom’, ‘Lagano umirem (u tvome sjećanju)’, ‘Majko zemljo’, ‘S ove strane ljubavi’, ‘Osvajam Beograd’, ‘Duša ište šizilište’, ‘Saloon’, ‘Vojnička’, ‘Život, život’, ’20. vijek’, ‘Samo je tvoje lice’, ‘Petak 13’, ‘Treba izazivati neprilike’, ‘Slavenska minijatura’, ‘Ad fines’,’Ponovo te volim onom istom tugom’, ‘Stalno misliš na sex’, ‘Ja sam svoje tjerao do kraja’, ‘Sara’, ‘Ja se budim’, ‘Tekila šila’, ‘Mala soba’, ‘Ponoćne vijesti’, ‘Promijeni nešto u sebi’ i ‘Gledam kroz prozor’.

Autorski rukopis benda, zahvaljujući Miroslavu Rusu, koji sam često ističe kako je ITD njegova prva kreativna ljubav, prvi uradak, te misao da može promijeniti svijet, odudarao je od većine tadašnjih grupa.

Vođen ljubavlju prema glazbi, ali i životu, te čovjeku općenito, Miroslav Rus tijekom cijelog svog iznimno plodonosnog djelovanja, samozatajno i gotovo nepogrešivo, stvara pjesme i hitove. Njegovi tekstovi, osvajaju na prvu svojom emocijom i dubinom kojom prodiru u dušu, tjerajući vas na razmišljanje i ponovno preslušavanje.

Ne čudi stoga, da je ITD band iza sebe ostavio bogatu glazbenu ostavštinu prepunu hitova i neprolaznih evergrina.

Priča o ITD-u počela je na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu davne 1982., gdje su održali prvi nastup. Uspjeh stiže dvije godine kasnije, izdanjem debitantskog LP ‘Dvadeseti vijek’ sa kojeg se izdvajaju pjesme ‘Slavenska minijatura’, ‘Promijeni nešto u sebi’ i ‘Priča sa zapadne strane’. Već dvije godine kasnije, 1986., pravi bum stigao je albumom ‘Plavi vojnik’, koji je iznjedrio niz velikih hitova ‘Rođen u Zagrebu’, ‘Gradske cure’, ‘Sonja’, ‘Elena’, ‘Vojnička’, koji i danas traju. Rezultat svega je tiraža albuma koja je danas neshvatljiva i nedohvatljiva i najvećim imenima, a nevjerojatna popularnost benda za posljedicu je imala prepune koncertne dvorane. ITD Band, jedna je od rijetkih grupa koja je tada u kratkom roku rasprodala veliku dvoranu Doma sportova, što je u to vrijeme, ali i iz današnje perspektive, spektakularan poduhvat.

Album ‘Skidam te pogledom’ iz 1988. godine, donio je novu ‘porciju’ fantastičnih skladbi, među kojima su se izdvajale ‘Skidam te pogledom’, ‘Majko zemljo’, ‘Lagano umirem’, ‘Osvajam Beograd’ ili ‘Tekila-šila’, a kao gost na snimanju sudjelovao je i poznati američki gitarista Albert Lee.