Podijeli objavu

Spektakularnom cjelovečernjom izvedbom na pozornici Tvrđave sv. Mihovila, Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO, šibenskoj publici će 22. srpnja, s početkom u 21 h, predstaviti svoj najnoviji glazbeno – scenski program pod nazivom „Ideju regruti“.

Program objedinjuje novo obrađene koreografije bogate tradicije narodnih plesova iz cijele Hrvatske, te će publika, među ostalim, moći uživati u folklornim motivima moravskih Hrvata – Za gorami, dolinami, poskočici iz južne Hercegovine – Lindžo te pjesmama i plesovima Jezera na otoku Murteru – Lipa li je rumen Rožica.

Izvedbom veličanstvenog programa „Ideju regruti“ Ansambl LADO pridružuje se obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. Na sceni će biti prezentirana zaštićena kulturna dobra, pjesme i plesovi, s UNESCO-va popisa svjetske nematerijalne kulturne baštine te iz Registra kulturnih dobara Hrvatske. Jedinstven repertoar u sklopu ljetne turneje ansambl dovodi na najznačajnije izvedbene prostore na obali koji uz Tvrđavu sv. Mihovila uključuju i pulski amfiteatar te tvrđavu Revelin gdje će ansambl nastupiti u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara.

Ansambl LADO i u svojoj sedamdesetoj godini postojanja iznova očarava bogatim novim programima. Njegovih 38 vrhunskih plesača, koji su istovremeno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, dok 14 odličnih glazbenika svira na pedesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata. U prilog vrijednosti i ljubavi ansambla prema kulturnoj baštini, govori i njihova bogata kolekcija izvornih narodnih nošnji koja se sastoji od preko 1200 kompleta originalnog tradicijskog ruha.

Kao rezultat svog hvalevrijednog rada LADO je sakupio impozantan koreografski i glazbeni repertoar kojim predstavlja bogatstvo i raznolikost folklornog izraza malog prostora kao što je Hrvatska, nastupajući diljem svijeta, među ostalim u Royal Albert Hallu u Londonu, City Centru u New Yorku, Mann Auditoriumu u Tel Avivu, Sydney Town Hallu i dvadesetak vrhunskih koncertnih dvorana u Japanu. Za svoj rad i zasluge u promicanju hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ansambl je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja, uključujući i Porin za životno djelo 2002. godine, nagradu Orlando sa 54. Dubrovačkih ljetnih igara i nagradu Ivan Lukačić sa 34. i 44. Varaždinskih baroknih večeri.

Spoj impozantne kulturne baštine, Ansambla Lado i Tvrđave sv. Mihovila, u Europskoj godini kulturne baštine, savršen je način njenog obilježavanja. Na najljepšoj pozornici Jadrana bit će opjevani i otplesani gotovo zaboravljeni običaji, dok publiku očekuje i dodatno iznenađenje u pauzama između izvedbi.

Svoju ulaznicu za ovaj raskošan program možete pronaći na svim prodajnim mjestima Tvrđave kulture Šibenik, blagajnama tvrđava sv. Mihovil i Barone, te City Point-u (Don Krste Stošića 1), kao i online u sustavima Eventim.

Ulaznice su u prodaji od danas, 3. travnja, po cijeni od 120 kn, dok će na dan izvedbe cijena ulaznice iznositi 140 kn.

Svojim vjernim članovima Kluba prijatelja Tvrđava kulture osigurala je promotivni popust od 10% na cijenu ulaznice, koji se može ostvariti kupnjom isključivo u City Point-u (individualna iskaznica ostvaruje popust pri kupnji 1, a obiteljska iskaznica pri kupnji 2 ulaznice).

Ulaznice po promotivnoj cijeni s 5% popusta u City pointu očekuju i klijente Addiko banke, uz predočenje svojih Addiko kartica pri kupnji.