Podijeli objavu

Bosanska “Billie Holiday” Amira Medunjanin, do statusa kraljice sevdaha došla je srcem, što se i očituje u njenom pjevanju.

Kao jedna od najsnažnijih ženskih interpretatora ove vrste glazbe, specifične za Bosnu i Hercegovinu, vrtoglavom je brzinom poput ptice feniks osvojila cijelu regiju i inozemstvo, koji danas beskompromisno uživaju u ovom emotivnom etno izričaju.

Amira je ljubav prema ovoj vrsti glazbe naslijedila od majke i njen put na kojem se svijetu predstavila nježnim a snažnim ženskim stavom senzibilne dive, pogonjen je u počecima njene karijere svojevrsnim prkosom.

Naime, tijekom svoje administrativne karijere u uredu je od inozemnih partnera čula dosta predrasuda o svom narodu, te je umjesto da nastavi uredsku karijeru u inozemstvu, odustala od svega i odlučila biti ono što jest, dozvoliti srcu da je ponese, njegovati tradicijsko blago svog zavičaja, u kojem veoma skladno uspijeva interpretacijom uklopiti tradiciju i popularne skladbe, igrajući se sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji.

Nakon što je 2003. godine gostovala na albumu “A Secret Gate”, Mostar Sevdah Reuniona, Amira Medunjanin 2005. godine snima svoj debitantski album “Rosa”, njena popularnost poprima svjetske razmjere.

Danas je graciozna Amira kandidat za svjetske top liste wold etno music, a ugostiti takvu etno divu u murterskoj uvali Čigrađa, velika je čast.