“Amerika” Damira Avdića u vrhu glazbenih izdanja godine

by pro 1, 2017Domaća glazba, Izdvojeno, Nova izdanja, Vijesti

Nepuna dva mjeseca nakon objave, najnoviji album Damira Avdića nailazi na oduševljenje publike i kritike koja ga već proglašava jednim od najboljih i najistaknutijih albuma 2017. godine.

Gitara i glas njegova su jedina glazbena oružja kojima se i na sedmom studijskom izdanju naziva „Amerika“ obračunava s nepravdom društva i lošim sistemima. Iako u izvedbi minimalistički, Avdićev stil pun je neočekivanih ideja i lirskih rješenja zbog kojih ga se s pravom svrstava u sam vrh pjesništva regije.

‘Amerika’ ponovo pogađa u srž stvari

Ovaj prokleto iskreni spoken word revolucionar i inteligentni punk filozof upakirao je osobni bijes, cinizam i opservacije današnjice u bitne priče generacije koje tjeraju na razmišljanje: „Nastavljajući tradiciju pjesnika buntovnika, Avdić na novom albumu ‘Amerika’ ponovo pogađa u srž stvari. Naziv albuma govori o njegovim metama i kronikama 21. stoljeća. Bez cenzure, odrješito, gorko i beskompromisno, Avdić ponovo vadi na površinu najprljavije mane našeg društva. Proziva, viče, pokazuje prstom i uz to dere žice na gitari.” (Dubravko Jagatić)

Predstavljen singlom „Nuspojave“, sedmi studijski album njegovo je dosad najdulje izdanje s ukupno devet pjesama. U odnosu na prethodne albume ističe se i u sve većem korištenju delaya koji pridonosi postapokaliptičnom ugođaju: „Da bi dojmljivo kazao ono što misliš, ne treba ti simfonijski orkestar, dovoljna je i gitara odvrnuta na najjače i spremna da režanjem i krikovima prati gnjev koji isijava iz stihova o životu koji je mogao i morao biti bolji za sve nas.” (Marinko Krmpotić)