Podijeli objavu

U svom petom koncertu Majstorskog ciklusa, 20. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom svog šefa dirigenta Enrica Dinda, ugostio je mladog španjolskog violončelista Alfreda Ferra Martineza.

Alfredo Ferre Martinez pobjednik je 6. Međunarodnoga violončelističkog natjecanja Antonio Janigro u Zagrebu 2016. godine. Uz prvu nagradu, koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pripada jednoj od četiriju posebnih nagrada koje je na tom natjecanju osvojio tada 22-godišnji Martinez. Njegova kreativnost, ozbiljnost i poštovanje kojima pristupa svakom djelu, te njegova sjajna glazbena intuicija čine ga iznimnom osobom među današnjim najistaknutijim mladim glazbenicima.

Za nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a, mladi je Martinez izabrao Sinfoniu concertante, za violončelo i orkestar Sergeja Prokofjeva. Svirajući jedno od najzahtjevnijih djela violončelističke literature na violončelu Davida Tecchlera, izrađeno u Rimu 1702., oduševio je zagrebačku publiku. Buran pljesak i ovacije Martinez je nagradio posebnim dodatkom – djelom katalonskog skladatelja Paua (Pabla) Casalsa Song of the Birds (Ptičji pjev) koju, kako je kazao sinoć, inače svira solo, no za ovu priliku napravio je vlastiti aranžman za violončelo solo i ansambl violončela te je u izvedbu uključio sekciju violončelista. Svi zajedno još su jednom oduševili sve prisutne u dvorani.

Foto: Marija Štilinović/HRT

U drugom dijelu koncerta Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Enrica Dinda izveo je Treću simfoniju Felixa Mendelssohna Bartholdyja koja nosi podnaslov Škotska, a nadahnuta je skladateljevim putovanjem i dojmovima koji su na njega ostavili škotski krajolici. Puna dvorana uživala je u angažiranoj i proživljenoj izvedbi ovog popularnoj simfonijskog repertoara. Na kraju su maestro Dindo i Simfoničari ispraćeni ovacijama iz dvorane.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu, urednice Gordane Krpan, na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT-HR3) tijekom kojeg su slušatelji za vrijeme stanke u dvorani mogli čuti razgovor urednice sa solistom i dirigentom. Radijska snimka izravnog prijenosa dostupna je u Slušaonici HR-a sljedećih sedam dana. Televizijska snimka urednice Marije Ramljak i redateljice Vesne Fijačko Fodor moći će se pogledati je jednom od termina rezerviranim za klasičnu glazbu Trećeg program Hrvatske televizije (HRT – HTV3).