Kraj iTunesa predstavlja kraj cijele jedne glazbene ere

by lip 3, 2019Strana glazba, Vijesti

Apple bi ovoga tjedna mogao objaviti kraj aplikacije iTunes. Njegove značajke bit će podijeljene u tri aplikacije na svim platformama kompanije.

Ovakav razvoj situacije jednostavno je bilo lako za predvidjeti. Jer je smjer koji je zauzela prestižna kompanija globalnog svijeta upućivao na to kako će u budućnosti usluge biti u centru poslovnog razvoja – software, dakle – a da će uređaji imati drugačiji status. Takvo što, uostalom, moglo se vidjeti za lansiranja video servisa i nove razvojne inačice usluge News. Već na prošlogodišnjem lansiranju novih modela iPhonea i iWatcha stvari su se mogle nazrijeti. No, ukidanje iTunesa ipak je velika stvar za music lovere i glazbenu industriju općenito. Zašto?

Jer je Appleov servis, zajedno s prenosivim media playerima, omogućio industriji da – kasnije će se pokazati – predahne i počne zamišljati snalaženje u digitalnom svijetu, onome svijetu koji je sa sobom donio mnoge opasnosti mogućeg rasula u okrilju proizvodnje i plasmana popularne glazbe. Jer, podsjetimo se, čelnici glazbene industrije tada su isijavali pesimizmom u vezi s pojavom Napstera i sve raširenijom perspektivom koja je uključivala nelegalno širenje glazbenih radova. Dakle, bitno smanjenu monetizaciju, a onda i gubitak kreativnog razvoja – piše airplayradiochart.com

Ta priča se toliko ukorijenila da i danas – kada glazbena industrija treću godinu u Americi u pojedinim segmentima postiže dvoznamenkasti rast – dio medijske javnosti barata stavom o ‘krizi glazbene industrije’. Slična priča se zbiva i sa sintagmom ‘radio neće izumrijeti’, posve deplasiranom konstrukcijom u vremenu kada audio preuzima primat u našoj svakodnevici, a FM radio na britanskom i američkom tržištu bilježi rast utjecaja i, što je vrlo važno, marketinških prihoda.

A te 2001. godine iTunesi su bili puno više od običnog softverskog rješenja. iTunesi i iPodi postali su alat, statusni simbol i predvodnici novoga identiteta glazbenog poslovanja. Rolling Stone će istaknuti kako je njima Steve Jobs predstavio ‘prvi održivi i user-friendly način za slušanje glazbe u digitalnoj eri’. Zanimljivo je kako cijelu priču nisu pratile druge kompanije od kojih se to eventualno moglo očekivati – poput Microsofta ili Sonyja. ‘One su bile tehnološke tvrtke koje su znale proizvoditi CD playere ili hardware, ali nisu bile u stanju razviti sofisticirani software na način na koji je to učinio Apple’, izjavio je svojedobno potpredsjednik kompanije Warner Music Paul Vidich, komentirajući važnost iTunesa. I istaknuo kako je industriji ‘trebala tvrtka koja će biti u stanju premostiti te razlike i stvoriti atraktivan potrošački proizvod’.

Appleova Svjetska razvojna konferencija WWDC19 u San Joseu bi, prema najavama magazina Bloomberg, ovoga tjedna cijeloj jednoj eri trebala označiti kraj. I predstaviti nove aplikacije koje će – poput onih na mobilnim uređajima – u cjelokupnom ekosustavu voditi odjel zabave. iTunesi će se konačno i na desktop računalima odnosno prijenosnicima pretvoriti u tri razdvojene aplikacije – Music, TV i Podcasts. I nestati s obzora.

Taj potez smatra se izrazito pozitivnim, jer će korisnike osloboditi od značajki koje su u iTunesima ostali kao dio baštine, ali ih je pregazilo vrijeme. Osnovna aplikacija – koja će biti još uvezanija sa streaming servisom Apple Music – je, dakako, Music. U njoj ćete pronaći neke od značajka iTunesa kao što je eventualna kupovina pjesama (ako ih, iz bilo kojeg razloga, baš želite posjedovati) odnosno sinkronizacija vaših navika i korištenih sadržaja s mobilnim uređajima poput iPhonea ili iPada.

Potez Applea se također može promatrati i kao još jasnije pozicioniranje kompanije u centar važnosti kompletne industrije zabave. Prije dvije godine smo imali prilike promatrati kako razvoj pametnoga zvučnika dovodi audio u centar važnosti svakoga doma, a danas prisustvujemo kako razvoj aplikacija poput Music, News, TV, Podcasts, Apple Books, Messages i Mail našem slobodnom vremenu pridaje sve snažniju pažnju. I sve udobnije načine na koji ćemo provoditi to isto vrijeme sa sadržajima koji će nam dane učiniti kvalitetnijim. I to sve zajedno omogućuje novi zamah industriji zabave – pa i glazbenoj industriji – na onaj način na koji su to učinili iTunesi prije gotovo dva desetljeća.

Prema najavama magazina Bloomberg, na Svjetskoj azvojnoj konferenciji kompanije Apple predsjednik Tim Cook bi, s vodećim ljudima kompanije, trebao održati keynote prezentaciju u kojoj bismo mogli svjedočiti novostima. One bi dovele do ujedinjavanja ekosustava mobilne i platforme za stolna i prenosiva računala. Kako se ističe, iPhone bi mogao prestati biti centrom korisničkog iskustva, iPad bi trebao ići u pravcu razvoja uređaja kao adekvatne zamjene za osobni kompjutor, a iWatch bi se učinio manje zavisnim od iPhonea.

Goran Komerički