30 godina kultnog albuma “Sunce sja!” legendarnog Jure Stublića i grupe Film

by lis 27, 2017Domaća glazba, Vijesti

“Sunce sja!” peti je studijski album kultne zagrebačke rock grupe Jura Stublić i Film objavljen 1987. godine. Hitovi među kojima se ističu “Srce na cesti”, “Sjećam se prvog poljupca”, “Ivana”, “Dom” i “Valovi” danas su, 30 godina nakon objavljivanja albuma, pjesme koje znaju apsolutno svi – cijeli opus Jure Stublića opće je mjesto hrvatske glazbene povijesti!

Album je objavila diskografska kuća Jugoton, danas Croatia Records, koja, također, ove godine slavi veliki jubilej, svoj 70. rođendan! U vrijeme novog vala Jura Stublić i Film oduševljavali su svojim nastupima te su bili jedan od najpopularnijih bendova, a sve je ostalo isto i danas što će se potvrditi i na velikom koncertu u zagrebačkoj Tvornici kulture u petak, 26. listopada – popularnost Filma sve ove godine ne jenjava!

“Sunce sja!” prvi je album objavljen pod imenom Jura Stublić i Film.

Nakon što su objavili album “Signali u noći”, originalna postava Filma se raspala, a Jura Stublić je nastavio djelovati pod gore spomenutim imenom. Album su uz Stublića snimili Robert Krkač (gitara), Dario Kumerle (bas gitara), Željko Turčinović (bubnjevi) i Bojan Goričanin (klavijature). Massimo Savić i Jurica Pađen na albumu su gostovali kao prateći vokali.

Sjajne fotografije koje su krasile inner sleeve ove sjajne longplejke djelo su Marija Krištofića koji je danas, uz svoju suprugu Sanju Bachrach Krištofić, jedan od naših najcjenjenijih grafičkih dizajnera dok je naslovnicu uradio Igor Kordej, hrvatski crtač stripa, scenarist, slikar i grafičar međunarodnog ugleda.