Hartić Wind & Brass Festival

by srp 8, 2022Domaća glazba, Festivali, Izdvojeno, Koncerti, Vijesti

Kako bi ponudili nešto novo u ljetnom kulturnom programu Tisnoga, uz potporu Općine Tisno i Turističke zajednice Tisno te sponzora i donatora, članovi KUD Hartić su osmislili i pokrenuli puhački glazbeni festival pod nazivom Hartić Wind & Brass Festival.

Kroz tri festivalska dana prikazat će svu moguću različitost glazbenog izričaja kroz puhačke instrumente. Tako posjetitelji mogu uživati u bogatom programu koji donosi ovogodišnje kulturno ljeto u Tisnom, a na rasporedu je pet koncerata, tri radionice za djecu te dvije promenade puhačkih orkestara.

PROGRAM FESTIVALA:
Četvrtak 07.07.2022.
Promenada Puhačkog orkestra “Hartić” otvara kulturno ljeto u Tisnom u 18.30 sati, dok u 19.30 starta Glazbena radionica za djecu KUD-a “Hartić” (Atrij Palače Katunarić).
Koncert Jazz orkestra HV u sklopu Hartić Wind & Brass Festivala možete pogledati i poslušati u 21.30 sati na Trgu Rudina!
Spomenimo, Jazz orkestar Hrvatske vojske sastavnica je Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH Zapovjedništva za potporu koja djeluje gotovo deset godina. Posebnost njegova nastupa je odlična zabava, koncerti za koje se traži ulaznica više te raznovrsnost glazbe koju orkestar izvodi, od jazza do zabavne glazbe.

Petak 08.07.2022.
U Narodnoj knjižnici & čitaonici Tisno u 10 sati održat će se likovno-edukativna radionica za djecu. Glazbena radionica za djecu KUD-a “Zora”, Betina, u Atriju Palače Katunarić počinje u 19.30 sati, dok TUBISMO BRASS QUINTET, limeni puhački kvintet, sa svojim nastupom starta u 21.30 na Trgu Rudina.
TUBISMO BRASS QUINTET je limeni puhački kvintet koji djeluje od 2016. godine, a čine ga akademski glazbenici: Tina Horvat (truba), Amina Belovari (rog), Barbara Ćavar (trombon), Mia Ćaćić (tuba) i Peter Firšt (truba).
Značajno i vrijedno istaknuti je većinski udio ženskih glazbenica na limenim puhačkim instrumentima što je prvi takav ansambl u Hrvatskoj. Želja im je približiti publici limene instrumente, ljubav prema glazbi te obuhvatiti više glazbenih stilskih pravaca u programu kojega izvode.
Kao sastav nastupili su na otvorenju Međunarodnog natjecanja Woodwind&Brass Varaždin 2017., sa svojom autorskom kompozicijom koju je napisala članica kvinteta Amina Belovari.
U studenom 2017. održali su prvi samostalni cjelovečernji koncert u gotovo punoj Maloj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
U svibnju 2018. nastupaju u sklopu međunarodnog Velikogoričkog brass festivala, festivala koji u svojih 12 godina postojanja okuplja ljubitelje limenih puhačkih glazbala dovodeći eminentne limene sastave u Veliku Goricu. Tom prilikom premijerno izvode skladbu „Summer Dances” američkog skladatelja Charlesa Reskina pod njegovim dirigentskim vodstvom. Na istom festivalu nastupaju kao pratnja uz solo trubača svjetske kvalitete Reinholda Friedricha. Kvintet održava koncerte i radionice u suradnji s kulturnim tijelima u Centru za kulturu u Čakovcu i na međunarodnom POOH festivalu u Križevcima, te cjelovečernji koncert u koncertnoj dvorani Glazbene škole Dr. fra Ivan Glibotić u Imotskom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u 2021. godini.
Repertoar ansambla za 2022. godinu, seže od baroka, renesanse, klasicizma pa do modernih, jazz i blues obrada te glazbe pisane za sastav limenog puhačkog kvinteta 21. stoljeća domaćih i stranih autora. Koncertni repertoar uključuje originalne skladbe i obrade pisane za sastav brass kvinteta.
Koncert Zinga Lata Orchestra u sklopu Hartić Wind & Brass Festivala možete pogledati i poslušati u 23 sata na Trgu Rudina! Soul-funk-rock’n’roll-pop-blues-postlockdown trinaesteročlani sastav iz Tisnoga, osnovan u listopadu 2020. godine, koji čine prekaljeni multi-instrumentalisti Puhačkog orkestra KUD-a Hartić.
Nastupajući s obradama hitova poznatih svjetskih i domaćih izvođača u svom relativnom kratkom djelovanju okuplja značajnu bazu publike željne dobre glazbe i vrhunske zabave, zahvaljujući ponajprije vrhunskim interpretacijama te zaraznoj energiji koje malo koga ostavljaju ravnodušnim.
Članovi:
Alen Vidas – vokal, bubnjevi, udaraljke
Karlo Crvelin – vokal, bubnjevi, mandolina, gitara
Ivan Grgurev – gitara, mandolina
Luka Berak – gitara, tuba
Jakov Ćuzela Papata – klavijature
Zoran Salamun – bas gitara
Marijan ”Kićo” Zorzin – truba
Toni Lučić – truba, udaraljke
Karolina Pavlov – alt saksofon
Luka Pavlov – trombon
Bruno Frkić – alt horna
Željko Veldić – euphonium
The Doctor – ton majstor

Subota 09.07.2022.
Promenada Gradske glazbe Skradin počinje u 20.30 sati, a koncert Kvartet trombona ZGF u sklopu Hartić Wind & Brass Festivala možete pogledati i poslušati u 21.30 na Trgu Rudina.
Kvartet trombona Zagrebačke filharmonije djeluje već petnaestak godina i sačinjen je od entuzijastičnih vrhunskih filharmonijskih glazbenika kojima je svaki novi projekt izazov s kojim se odlučno hvataju u koštac.
Mario Šincek profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i član brojnih eminentnih hrvatskih ansambala; Ivan Mučić pobjednik je brojnih domaćih i inozemnih glazbenih natjecanja; Marin Rabadan bavi se i skladanjem te aranžiranjem, a ime Gorana Glavaša zbog brojnih angažmana i zasluga našlo se i u hrvatskoj Jazz enciklopediji.
Projekt Queen novi im je izazov, jer pomiču granice mogućnosti svojih instrumenata, istovremeno pokušavajući dočarati (nad)ljudski glas legendarnog Freddieja Mercuryja i Queenovog zborskog izričaja.
Freddijeve, Brianove, Rogerove i Johnove vokalne zborske i vokalne sposobnosti zamijenili su moćnim zvukom trombona koji su se fantastično uklopili u ovu priču.
Publiku zabavljaju glasnim cjelovečernjim koncertom koja nakon našeg nastupa ne ostaje ravnodušna, a izvode dvadeset Queenovih pjesama pomno odabranih iz njihove bogate diskografije, među kojima su The Show Must Go On, Bohemian Rhapsody, I Want To Break Free, I Want It All, Love of My Life i mnoge druge…
Kvartet trombona ZGF + rock bend čine:
Mario Šincek – trombon
Ivan Mučić – trombon
Marin Rabadan – trombon
Goran Glavaš – bas trombon
Matija Moslavac – električna gitara
Berislav Arlavi – klavir/klavijature
Boris Novak – bas gitara
Renato Palatinuš – bubnjevi
Dario Jembrek – ton majstor
JUSTIN’S JOHNSON, swing-ska-punk bend iz Splita, sa svojim koncertom starta u 23 sata. Justin’s Johnson je swing-ska-punk bend iz Splita. Nakon prvog demo materijala na engleskom jeziku, 2013. godine izdaju svoj prvi službeni album za Croatia Records. “Na krivom mjestu u pravo vrijeme” naišao je na odlične reakcije kod publike, a bend je na turneji proveo skoro dvije godine promovirajući svoj debitantski materijal.
Bend je već tada od strane javnosti percipiran kao jedan od perspektivnijih na mladoj regionalnoj sceni. U siječnju 2017. Justinsi su izdali novi album pod imenom “All In” za diskografsku kuću Aquarius Records.
Ska ritam i zvuk s početka karijere zamijenili su swing-punk kombinacijom. Spomenuti album snimljen je u mostarskom studiju Pavarotti, a miksan i masteriran u Sjedinjenim Državama.
Njihov originalan, novi zvuk postao je privlačan širem broju ljudi, a u posljednjih nekoliko godina svojim nastupima su počastili i najpriznatije regionalne scene poput Exit, Lake, te OK festivala.
U 2019. su održali preko 40 nastupa, a u ovom trenutku snimaju i novi album.
Justin’s Johnson su:
Miro Alač – vokal i gitara
Frane Mihalj – truba
Marin Cecić – saksofon i klavijature
Damjan Grubić – trombon
Bernard Andrijašević – bas gitara
Cyro Gastone – bubanj
Svi programi su besplatni za posjetitelje!